Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 2. 2022,
11.56

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

1

Natisni članek

Mark Lebedew slovenska odbojkarska reprezentanca

Četrtek, 17. 2. 2022, 11.56

1 leto, 2 meseca

selektorske vajeti moške reprezentance prevzema avstralec mark lebedew

Mark Lebedew je novi selektor slovenskih odbojkarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

1

EP odbojka 2021 | Slovenske odbojkarje bo vodil Avstralec Mark Lebedew. | Foto Guliverimage

Slovenske odbojkarje bo vodil Avstralec Mark Lebedew.

Foto: Guliverimage

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca ima novega selektorja. Alberta Giulianija bo na klopi trikratnih evropskih podprvakov nasledil Avstralec Mark Lebedew, ki je z Odbojkarsko zvezo Slovenije (OZS) podpisal dvoletno pogodbo. "Pretehtala je odločitev, da za novo obdobje potrebujemo osvežitev v strokovnem štabu," je selektorsko menjavo komentiral predsednik OZS Metod Ropret.

Sportal Slovensko reprezentanco bo vodil še en italijanski strokovnjak

Odbojkarska zveza Slovenije (OZS) je sporočila ime novega selektorja moške izbrane vrste, ki zadnja leta kroji evropski vrh. Alberta Giulianija, ki je Slovence uspešno vodil med letoma 2019 in 2021, po srebru na evropskem prvenstvu pa se mu je iztekla pogodba z OZS, bo nasledil Avstralec Mark Lebedew. Štiriinpetdesetletnik je podpisal dveletno pogodbo.

S slovensko reprezentanco ga letos čakata dve pomembni akciji. Slovenci bodo drugič igrali v elitni ligi narodov, drugič pa se bodo z najboljšimi reprezentancami sveta merili tudi na svetovnem prvenstvu. V prihodnjem letu jih čakajo še kvalifikacije za olimpijske igre v Parizu.

Ropret: Pretehtala odločitev, da potrebujemo svežino

"Z Albertom imamo za seboj izredno uspešno dvoletno sodelovanje, a je na koncu vseeno pretehtala odločitev, da za novo obdobje s svetovnim prvenstvom in kvalifikacijami za olimpijske igre potrebujemo osvežitev v strokovnem štabu. Kot je v zadnjih letih že v navadi, smo se ozirali po uglednih tujih strokovnjakih. Postopki izbire so pri nas precej temeljiti in obsežno postavljeni, zelo široko smo zastavili tudi komunikacijo in iskali široko soglasje. Ko smo se enkrat odločili, kdo bo vodil žensko reprezentanco, in sestavili štab, smo se intenzivno posvetili še iskanju selektorja moške vrste. Ponudb res ni manjkalo, bilo jih je zares veliko. Na koncu smo izbrali Marka Lebedewa. Gre za izjemnega strokovnjaka in prepričani smo, da bomo z njim na čelu reprezentance nadaljevali po poti, po kakršni stopamo v zadnjih letih. Jamstvo za to so njegove reference in seveda tudi kakovost naših fantov," je odločitev, da selektorske vajeti prevzame Lebedew, obrazložil predsednik OZS Metod Ropret.

"Z Albertom imamo za seboj izjemno uspešno štiriletno sodelovanje, a je na koncu vseeno pretehtala odločitev, da za novo obdobje potrebujemo osvežitev v strokovnem štabu," pravi predsednik OZS Metod Ropret. | Foto: Nebojša Tejić/STA "Z Albertom imamo za seboj izjemno uspešno štiriletno sodelovanje, a je na koncu vseeno pretehtala odločitev, da za novo obdobje potrebujemo osvežitev v strokovnem štabu," pravi predsednik OZS Metod Ropret. Foto: Nebojša Tejić/STA

"S slovensko ekipo si želi delati vsak trener"

Slovenci so na zadnjih štirih evropskih prvenstvih trikrat osvojili srebro, slavili v evropski ligi ter zmagali v tretji in drugi kakovostni skupini svetovne lige, si priigrali zlato na tekmovanju FIVB Challenger, se prebili v elitno ligo narodov in leta 2018 prvič igrali na svetovnem prvenstvu. V zadnjih letih so močno napredovali tudi na evropski in svetovni lestvici, na katerih trenutno zasedajo šesto oziroma osmo mesto.

Prve uspehe so dosegli pod taktirko Andree Gianija, na slovensko klop sta zatem sedla še Slobodan Kovač in Giuliani, zdaj pa pri OZS upajo, da bodo uspešno zgodbo nadaljevali z Lebedewom, ki od slovenskih reprezentantov najbolje pozna Dejana Vinčića, saj je trenutno njegov trener pri nemškem VfB Friedrichshafen, pri katerem izkušeni Slovenec opravlja vlogo kapetana.

"Zelo sem motiviran za delo in za tekmovanja, ki nas čakajo. Motiviran sem, da dosežemo še boljše rezultate kot v preteklosti." | Foto: CEV "Zelo sem motiviran za delo in za tekmovanja, ki nas čakajo. Motiviran sem, da dosežemo še boljše rezultate kot v preteklosti." Foto: CEV

"Slovenija ima zelo dobro ekipo, s katero si želi delati vsak trener. O kakovosti reprezentance govorijo rezultati, všeč so mi tudi ljudje, ki so vključeni v delo z ekipo, in predstavniki slovenske zveze, tudi okolje. Vse to so stvari, ki so privlačne za vsakogar. Zelo sem motiviran za delo in za tekmovanja, ki nas čakajo. Motiviran sem, da dosežemo še boljše rezultate kot v preteklosti. Liga narodov se bo sicer začela že zelo kmalu po koncu dolgih prvenstev po Evropi, zato je težko napovedati, kaj se bo skozi VNL dogajalo. Zagotovo pa bo to tekmovanje dobra priložnost za nadaljnji razvoj mladih igralcev. Naša prednostna naloga bo svetovno prvenstvo, prepričan sem, da lahko precej izboljšamo dosežek iz leta 2018," pravi Avstralec, čigar pristop temelji na agresivni, napadalni odbojki.

Je zagovornik agresivne in napadalne odbojke. Trenutno je trener nemškega VfB Friedrichshafen, pri katerem igra Dejan Vinčić. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Je zagovornik agresivne in napadalne odbojke. Trenutno je trener nemškega VfB Friedrichshafen, pri katerem igra Dejan Vinčić. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zagovornik agresivne in napadalne odbojke

"Rad imam hitro igro in to, da s svojo ekipo nenehno napadamo tekmeca, da nanj pritiskamo tudi z blokom in dobro obrambo. Pri svojem načinu dela dajem precej veljave svojim igralcem in glede na to, kako izkušeno ekipo ima Slovenija, bo to še posebej prišlo do izraza. Urnaut, Vinčić, Pajenk in drugi so odlični igralci z veliko izkušnjami. To želim izkoristiti in tudi s tem slovenski reprezentanci pomagati stopiti še stopničko višje."

Kdo je Mark Lebedew?

Mark Lebedew | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Avstralski strokovnjak iz Adelajde ima za seboj uspešno igralsko, predvsem pa trenersko kariero. Med drugim je bil med letoma 2016 in 2020 selektor avstralske izbrane vrste. Kariero je leta 1997 začel v izbrani vrsti Avstralije kot pomočnik selektorja, reprezentanca je med drugim nastopila na olimpijskih igrah v Sydneyju.

Nato se je preselil v Evropo in najprej sedel na klop nemškega prvoligaša SV Bayerja, zatem eno sezono vodil belgijski Lennik ter kot pomočnik deloval pri italijanski Vibo Valentii in poljskem Jastrzebskem. Leta 2010 je prevzel vodenje moštva Berlin Recycling Volleys, s katerim je trikrat osvojil nemško prvenstvo in nastopal v ligi prvakov ter v njej v sezoni 2014/15 osvojil tudi bronasto odličje. 

Lebedew je kariero nadaljeval na Poljskem, kjer je tri sezone uspešno vodil Jastrzebski, zatem še Warto Zawiercie in Wroclaw, v letošnji sezoni pa je na čelu še enega nemškega velikana, VfB Friedrichshafna.

Od leta 2016 do 2020 je bil selektor reprezentance Avstralije, ki je nastopala v svetovni ligi in v ligi narodov, igrala na svetovnem prvenstvu 2018 in na azijskem prvenstvu, na katerem je leta 2019 osvojila srebro, so zapisali pri OZS.

 

Dosedanji selektorji Slovenije v odbojki

1992–1992 Viktor Krevsel
1992–1992 Luka Lobnik
1993–1996 Viktor Krevsel
1996–1997 Vladimir Janković
1997–2005 Gregor Hribar
2005–2008 Iztok Kšela
2008–2010 Gregor Hribar
2010–2012 Veselin Vuković
2012–2015 Luka Slabe
2015–2016 Andrea Giani
2017–2018 Slobodan Kovač
2019–2021 Alberto Giuliani
2022 –        Mark Lebedew

Vir: STA

slovenska odbojkarska reprezentanca Poljska polfinale EP
Sportal Slovenci ostajajo v družbi najboljših
Sportal Uspeh slovenskih odbojkarskih mladih upov
Ne spreglejte