Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2024,
14.58

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,80

Natisni članek

Rok Bračko Francija Gheorghe Cretu odbojkarska liga narodov slovenska odbojkarska reprezentanca

Četrtek, 23. 5. 2024, 14.58

3 tedne, 2 dneva

Odbojkarska liga narodov, prva turnirja, 23. maj

Slovenci na kolena spravili olimpijske prvake, Bračko odlično izkoristil priložnost #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,80
slovenska odbojkarska reprezentanca : Francija, liga narodov | Slovenski odbojkarji so dosegli novo zmago v ligi narodov, s 3:1 so premagali olimpijske prvake Francoze. | Foto VolleyballWorld

Slovenski odbojkarji so dosegli novo zmago v ligi narodov, s 3:1 so premagali olimpijske prvake Francoze.

Foto: VolleyballWorld

Slovenska odbojkarska reprezentanca je po pomembni sredini maratonski zmagi nad Nizozemsko na turnirju lige narodov v Antalyi s 3:1 (18, 22, –23, 21) premagala še olimpijske prvake Francoze. Slovenci so igrali brez kapetana Tineta Urnauta, ki čuti bolečine v vratu, zamenjal ga je 20-letni Rok Bračko in ponujeno priložnost zagrabil z obema rokama. Slovence, ki so dosegli novo pomembno zmago v boju za olimpijske igre, naslednja tekma čaka v soboto ob 13. uri s Kanadčani.  Slovenski tekmeci v boju za OI Srbi so brez dobljenega niza izgubili z Japonci.

Poročilo s tekme: 

slovenska odbojkarska reprezentanca : Francija, liga narodov
Sportal Slovenci odpravili Francoze, mladi Bračko uspešno zamenjal kapetana

Slovenija : Francija 3:1 (18, 22, -23, 21)

Športna dvorana v Antalyi, gledalcev 300, sodnika: Gerotodoros (Grčija), Grass (Brazilija).
Slovenija: T. Štern 18 (2 bloka), Pajenk 9 (3 bloke), Kozamernik 8 (1 as, 3 bloke), Toman, Bračko 12 (1 blok), Vinčić, Štalekar, Kovačič, Ž. Štern, Ropret 3 (3 ase), Urnaut, Čebulj 13 (2 asa, 1 blok), Mujanović, Kržič.
Francija: Chinenyeze 6 (1 as, 1 blok), Grebennikov, Patry 7, Toniutti, Tillie 4, Ngapeth 18 (2 asa, 3 bloke), Brizard 2 (2 asa), Le Goff 7 (2 bloka), Bultor, Clevenot 7 (1 as), Louati 1 (1 as), Diez, Faure 5 (1 blok), Seddik.

Poročilo s tekme

Rok Bračko po zmagi nad Francijo (video: Odbojkarska zveza Slovenije):

S turnirjema v Antalyi in Riu de Janeiru se je začela nova sezona odbojkarske lige narodov, ki ima za nekatere reprezentance še precej večjo težo kot v zadnjih letih. Delijo se namreč še zadnje vstopnice za olimpijske igre. Kdor bo po rednem delu lige narodov - po treh turnirjih, ki se bodo 23. junija končali v Stožicah in Manili - na pravi strani svetovne lestvice, pri čemer bo štel tudi geografski dejavnik, bo julija in avgusta sodeloval na olimpijskih igrah v Parizu.

Na voljo je manj kot polovica vozovnic. Sploh prvo v zgodovini poskušajo potrditi tudi Slovenci, ki so trenutno v odličnem položaju, da si zagotovijo olimpijske igre, a ga bo treba zadržati vse do konca rednega dela lige narodov, v tej pa zbrati čim več zmag. Štejejo tudi osvojeni nizi.

Varovancem Gheorgheja Cretuja je za uvod v četrtek po pravem maratonu s petimi nizi uspelo premagati Nizozemce, danes pa so s 3:1 v nizih na kolena spravili še olimpijske prvake Francoze in vpisali nove pomembne točke.

Potem ko so bili galski petelini lep čas nerešljiva uganka za Slovence, so jih zdaj ti premagali na drugi medsebojni zaporedni tekmi. Po lanskem boju za bron na evropskem prvenstvu zdaj še v ligi narodov.

Cretu je namesto kapetana Tineta Urnauta, ki čuti bolečine v vratu, priložnost za igro ponudil mlademu sprejemalcu Roku Bračku, ki jo je na koncu odlično unovčil in končal z 12 točkami. Slovenci so prvi niz dobili s 25:18, drugega s 25:22, v tretjem so vodili s 23:21, a so nato Francozi nanizali štiri točke, četrtega pa so kljub nihanjem varno do konca pripeljali slovenski odbojkarji. Dobili so ga s 25:21 in se razveselili nove zmage.

Slovence naslednja tekma čaka v soboto ob 13. uri proti Kanadi. | Foto: VolleyballWorld Slovence naslednja tekma čaka v soboto ob 13. uri proti Kanadi. Foto: VolleyballWorld

Tudi tokrat je največ točk v slovenski vrsti, 18, dosegel povratnik po lanski odsotnosti Tonček Štern, Klemen Čebulj je končal s 13, Bračko z 12, Alen Pajenk jih je dosegel devet, Jan Kozamernik osem (oba tri z blokom), Ropret je dodal tri. Pri Francozih je prevladoval Earvin Ngapeth z 18 točkami.

Klemen Čebulj po zmagi (video: OZS):

Bračko: "Neizmerno sem užival"

"Pred tekmo smo imeli težave s poškodbami, tako da sem moral priti na igrišče, ekipa mi je maksimalno pomagala, tako da je bilo res zelo dobro igrati. Neizmerno sem užival, res sem imel na začetku malo treme, a fantje so mi pomagali. Mislim, da smo si zaslužili zelo pomembno zmago glede točk in lestvice," je po zmagi za Odbojkarsko zvezo Slovenije (OZS) dejal Bračko.

"Danes je bila tekma zelo pomembna, ne samo zaradi svetovne lestvice, ki je naš prvi cilj, ampak tudi zato, ker smo po včerajšnji težki in zelo dolgi tekmi, ki nas je utrudila, stopili na igrišče s pravo miselnostjo ter zaigrali res odlično od prve do zadnje točke. Tekma je bila res fantastična, mislim, da smo na igrišču stali kot prava ekipa. Glede na to, da je bil Rok Bračko danes prvič z nami na igrišču v taki vlogi, smo mu vsi stali ob strani in ga spodbujali. Fantastično se je odzval na tako pomembno tekmo in samo veseli smo, da lahko računamo tudi nanj in da nam bo lahko pomagal tudi na tekmah, ki še prihajajo," pa je za OZS dejal Čebulj.

Naslednja tekma Slovence v Turčiji čaka v soboto ob 13. uri, ko se bodo zoperstavili Kanadi, ki je tako kot Francija že uvrščena na olimpijske igre.

slovenska odbojkarska reprezentanca : Francija, liga narodov | Foto: VolleyballWorld Foto: VolleyballWorld

Po Turčiji na Japonsko, nato v Stožice

Druga turnirja bosta med 4. in 9. junijem v Fukuoki in Ottawi, Slovenci bodo takrat igrali na Japonskem. Tretja turnirja bosta med 18. in 23. junijem v Ljubljani in Manili.

Najboljša osmerica po tretjem turnirju bo nato nastopila na zaključnem turnirju v Lodžu, ki bo med 27. in 30. junijem.

odbojka liga narodov Slovenija Nizozemska
Sportal Odbojkarji za uvod v ligo narodov tesno premagali Nizozemce

Kdo je že uvrščen na olimpijske igre?

Francija, Nemčija, Brazilija, ZDA, Japonska, Poljska in Kanada.

Liga narodov, 23. maj
Lestvica

 

Slovenske tekme, liga narodov

Prvi turnir, Antalya

Sreda, 22. maj
Slovenija – Nizozemska 3:2 (-31, 22, -20, 21, 25)

Četrtek, 23. maj
Slovenija – Francija

Sobota, 25. maj
Slovenija – Kanada

Nedelja, 26. maj
Slovenija – Poljska

Drugi turnir, Fukuoka

Sreda, 5. junij
Slovenija – Turčija

Petek, 7. junij
Brazilija – Slovenija

Sobota, 8. junij
Japonska – Slovenija

Nedelja, 9. junij
Bolgarija – Slovenija

Tretji turnir, Stožice

Torek 18. junij
20.30 Slovenija – Argentina

Četrtek, 20. junij
20.30 Kuba – Slovenija

Sobota, 22. junij
20.30 Slovenija – Italija

Nedelja, 23. junij
20.30 Srbija – Slovenija

Preberite še:

Ne spreglejte