Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 8. 2018,
20.16

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

odbojka na mivki Kongresni trg

Četrtek, 2. 8. 2018, 20.16

5 let, 8 mesecev

Pred turnirjem FIVB 1 star

Na Kongresnem trgu v morskem vzdušju vrhunska odbojka na mivki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
Odbojka na mivki Kongresni trg | Foto STA

Foto: STA

Središče Ljubljane bo od petka do nedelje v znamenju odbojke na mivki. Na Kongresnem trgu bo prvič v Sloveniji potekal turnir svetovne serije, ki obeta odbojkarske predstave svetovnega kova in pester spremljevalni program, vse v realistično ustvarjenem vzdušju peščene obale.

Na glavnem delu turnirja FIVB 1 star, ki se bo začel v soboto, bo igralo 16 moških in 16 ženskih dvojic. Na turnir je sicer prijavljenih rekordnih 96 parov iz 29 držav, je na današnji novinarski konferenci povedal generalni sekretar Odbojkarske zveze Slovenije Gregor Humerca. Prepričan je, da turnir pripomore tako k razvoju odbojke na mivki pri nas kot prepoznavnosti Slovenije v svetu.

Za dve zvezdici potrebna skoraj dvakrat višja finančna sredstva

Zmaga na ljubljanskem turnirju prinaša eno zvezdico v seštevku točk za nastop na olimpijskih igrah 2020. Pri tem si organizatorji želijo, da bi prihodnje leto turnir imel že dve zvezdici in s tem še večjo težo, a so za to potrebna skoraj dvakrat višja finančna sredstva.

Simon Rožnik, direktor podjetja Extrem, ki za odbojkarsko zvezo organizira turnir, je na današnji novinarski konferenci povedal, da bo organizacija letošnjega turnirja stala okoli 150 tisoč evrov, pričakuje pa pravi odbojkarski spektakel.

V ta namen so na Kongresni trg, kjer bo osrednje igrišče, pripeljali skoraj 285 ton mivke, ki jo bodo lahko izkusili tudi gledalci, saj bodo postavili peščeno plažo z ležalniki. Pripeljali bodo tudi palme in postavili dva manjša bazena - vse z namenom, da sredi Ljubljane pričarajo pravo morsko vzdušje.

Vstop na prireditveni prostor, ki vključuje tribuno za okoli 2.500 ljudi, je prost, organizatorji pa v treh dneh skupno pričakujejo 10.000 ljudi. Največ proti večeru, ko bodo tekme potekale v soju žarometov.

Sobotni boji na štirih igriščih

Sobotni boji bodo potekali na štirih igriščih in zagotovo bo v glavnem žrebu nastopilo vsaj osem slovenskih parov. V moški konkurenci bodo Slovenijo zastopali Nejc Zemljak in Jan Pokeršnik, ki bosta prva nosilca turnirja, Tadej Boženk in Danijel Pokeršnik, Gašper Plahutnik in Sergej Drobnič ter Rok Možič in Žiga Kumer, v ženski pa Tjaša Kotnik in Tjaša Jančar, aktualni državni prvakinji, Ana Skarlovnik in Jelena Pešić, Nina in Tajda Lovšin ter Nina Zdešar in Katarina Bulc.

Odbojka na mivki Kongresni trg | Foto: STA , Foto: STA ,

"Pričakovanja so visoka, ciljava na medaljo, na prvo mesto"

Državni prvakinji merita na odličje. "Pričakovanja so visoka, ciljava na medaljo, na prvo mesto, to je cilj na vsakem turnirju. Mislim, da bova zaradi domače tekme imeli še večjo željo, da se potrudiva in igrava čim bolje," je pred začetkom turnirja povedala Tjaša Kotnik.

Nastop na domačih tleh veliko pomeni tudi Nejcu Zemljaku. "Večino časa smo po svetu, zato zamujamo rojstne dneve, poroke, obletnice. Včasih je doma težko upravičiti, da nas ni. Neverjeten občutek je, ko se Kongresni trg napolni zaradi nas. Mislim, da tudi našim prijateljem in domačim veliko pomeni, da nas lahko vidijo igrati doma, mi pa s tem nekako opravičimo 'stare grehe'."

Petkove kvalifikacije, ki bodo na treh igriščih v črnuškem Ludusu

Pari, ki nastopa na glavnem delu turnirja še nimajo zagotovljenega, bodo morali najprej skozi petkove kvalifikacije, ki bodo na treh igriščih v črnuškem Ludusu. V kvalifikacijah bosta igrala tudi dva slovenska para, pri moških Iztok Novak in Jure Peter Bedrač ter pri ženskah Kaja Kersnik in Nika Bevc.

Zadnji dan tekmovanja, v nedeljo, se bodo odvijale le še četrtfinalne, polfinalne in finalne tekme. Ženskemu finalu, ki bo ob 21. uri, in moškemu, ki bo ob 22. uri, bo sledila podelitev odličij.

Celotno dogajanje se v Športnem parku Ludus v Črnučah z boji mladih odbojkarjev za državne naslove začenja že danes. Bodo pa tudi njihove tekme za odličja na Kongresnem trgu, in sicer v petek od 8.30 dalje.

Kranj 2018
Sportal Na vrhu nič novega, dobili nove-stare prvake! #foto
Slobodan Kovač
Sportal Slovenski odbojkarji se pripravljajo na velik dogodek, selektor je zadovoljen
Slovenija odbojka ženske
Sportal "Imamo dober timski duh, zdaj pa moramo le še dvigniti raven igre"
Ne spreglejte