Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Torek,
23. 5. 2017,
17.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

slovenska odbojkarska reprezentanca Slobodan Kovač Alessandro Chiappini Eva Mori Tine Urnaut Iza Mlakar

Torek, 23. 5. 2017, 17.29

6 let, 7 mesecev

Novinarska konferenca pred prvima reprezentančnima akcijama

Lov na svetovno prvenstvo: Slovenci doma, Slovenke na Portugalskem

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Slobodan Kovač | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenski odbojkarji in odbojkarice članske izbrane vrste začenjajo lov na svetovno prvenstvo, ki bo jeseni prihodnje leto v Italiji in Bolgariji (moški) ter na Japonskem (ženske). Slovenci bodo lov na vstopnico začeli že v sredo v Stožicah, Slovenke pa prihodnji teden na turnirju na Portugalskem. 


Slovenski odbojkarji so se v pripravah na prvi vrhunec sezone dvakrat pomerili z Iranom in dvakrat Srbijo. Zmagali so le enkrat samkrat, ko so v Hočah premagali Iran. Treba je poudariti, da sta tako Iran kot Srbija uvrščena med deset najboljših reprezentanc na svetu. Slovenija na tej lestvici zaseda šele 30. mesto.

"Največja moč Slovenije je kakovost igralcev. Igrajo po najboljših klubih v Evropi in po svetu. Mislim, da so naše priprave uspešne, igrali smo tudi na prijateljskih tekmah z najboljšimi reprezentancami na svetu in mislim, da smo na prihajajoči kvalifikacijski turnir dobro pripravljeni," je uvodoma dejal slovenski selektor Slobodan Kovač, ki je skupaj s fanti komaj tri tedne.

Se bo Slovencem uspelo prvič uvrstiti na svetovno prvenstvo?

  • Da.
    94,19 %
    405 glasov
  • Ne.
    5,81 %
    25 glasov
Oddanih 430 glasov

Brez podcenjevanja

Slovenija bo kvalifikaicje začela že v sredo  proti Gruziji. | Foto: Aleš Oblak Slovenija bo kvalifikaicje začela že v sredo proti Gruziji. Foto: Aleš Oblak Slovenija začenja turnir proti Gruziji, ki ne spada med velesile, a selektor poudarja, da podcenjevanja ne bo dovolil.

"Čeprav te reprezentance ne spadajo v sam vrh in nimajo toliko kakovosti kot naša, ne bomo smeli prav nobene tekme jemati z levo roko. Zavedamo se, da bo pomemben prav vsak niz, vseeno pa pričakujem, da bodo na začetku turnirja več igrali tisti, ki do zdaj niso dobili toliko priložnosti," dodaja srbski strokovnjak.

"V Kranjski Gori smo res trdo delali in vem, da so igralci utrujeni, čeprav mi tega ne priznavajo. Dobro smo trenirali, zdaj pa je treba to pokazati še na terenu.''

Cilj je jasen

Slovenska izbrana vrsta bo v prihodnjih petih dneh odigrala kar pet tekem. "Slovenija je v polni postavi komaj deset dni. Časa je bilo res malo in vsekakor se pozna, da deset mesecev nismo igrali skupaj. Potrebujemo čas, da se spet začutimo in pokažemo tisto našo prepoznavno igro. Veliko je še stvari, ki jim moramo popraviti, a vseeno mislim, da so za nami res dobre priprave," je selektorjeve besede dopolnil kapetan Tine Urnaut.

Tine Urnaut | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Pet tekem v petih dneh je res nekaj neverjetnega. Tega ni v nobenem drugem športu. To bo za nas tako fizični kot tudi psihični napor, a za vse bodo enaki pogoji. Prav vse tekme bomo odigrali na najvišji ravni, cilj pa je neposredna uvrstitev na svetovno prvenstvo,'' je jasen Korošec, ki je pred kratkim iz Trentina prestopil v Modeno, kjer ga bo spet vodil bolgarski trener Radostin Stojčev.

Prva nasprotnica Slovenije na turnirju v Stožicah bo Gruzija, vsaj na papriju pa bodo imeli Slovenci največ na dela na tekmah s Portugalsko in Belgijo, ki prav tako nastopa v prvi kakovostni skupini svetovne lige.

Slovenska reprezentanca (14):

Podajalci: Dejan Vinčić (Czarni Radom, Pol), Gregor Ropret (Afyon, Tur)

Sprejemalci: Tine Urnaut (Modena, Ita), Klemen Čebulj (Lube Civitanova, Ita), Alen Šket (Fenerbahče, Tur), Matej Kök (Astec Triglav)

Blokerji: Alen Pajenk (Fenerbahče, Tur), Danijel Koncilja (Lausanne, Švi), Jan Kozamernik (Trentino, Ita), Sašo Štalekar (Calcit Volleyball)

Korektorja: Mitja Gasparini (Korean Air Jumbos, JKr), Tonček Štern (Verona, Ita)

Liberi: Jani Kovačič (ACH Volley), Urban Toman (Astec Triglav)


Kvalifikacijski turnir za nastop na SP - Ljubljana (Stožice):

Sreda, 24. maj:
17.30, Slovenija - Gruzija

Četrtek, 25. maj:
17.30, Latvija - Slovenija

Petek, 26. maj:
17.30, Slovenija - Portugalska

Sobota, 27. maj:
17.30, Izrael - Slovenija

Nedelja, 28. maj:
17.30, Slovenija – Belgija

Na SP se neposredno uvrsti le prvouvrščena reprezentanca, drugouvrščeno pa čakajo dodatne kvalifikacije.

Vzdušje je odlično tudi v ženski reprezentanci. Dokaz za dobro formo je zmaga nad Hrvaticami. | Foto: Aleš Oblak Vzdušje je odlično tudi v ženski reprezentanci. Dokaz za dobro formo je zmaga nad Hrvaticami. Foto: Aleš Oblak

Poleg moške zasedbe bodo konec tega in v začetku prihodnjega meseca na delu tudi slovenske odbojkarice. Dekleta je pred časom prevzel italijanski strokovnjak Alessandro Chiappini, ki je na klopi zamenjal Bruna Najdiča. Tudi on je z delom zelo zadovoljen, a težko reče, kaj lahko od močno pomlajene reprezentance pričakuje na Portugalskem.

Chiappini: Prikazati se v čim boljši luči

"Težko govorim o pričakovanjih in ciljih, saj nimamo veliko informacij o naših nasprotnikih. Lahko rečem le, da si želim, da bi se na Portugalskem prikazali v čim boljši luči. Na koncu se bo na igrišču odločalo, kdo je najboljši," pravi Italijan na slovenski klopi.

"Pred nami je novo leto, nov trener. Prav vsako dekle si želi pokazati, kaj zna, in ko je tako, lahko ekipa le raste. Bomo videli, kako bo na Portugalskem," je povedala Eva Mori, ki so jo dekleta izbrala za kapetanko.

Dekleta želijo na Portugalskem pokazati, česa so sposobna. | Foto: Aleš Oblak Dekleta želijo na Portugalskem pokazati, česa so sposobna. Foto: Aleš Oblak

Mlakarjeva želi na vrh

"Novi selektor je v ekipo prinesel veliko svežine, tudi način dela je drugačen. Veliko je poudarka na taktiki, tega v prejšnjih letih ni bilo. Vzdušje je ekipi je odlično, trenira se res dobro in če bo šlo tako naprej, lahko na Portugalskem odigramo odlično. Zavedamo se, da nam nekaj prinašata le prvi dve mesti, a naredile bomo vse, da to tudi dosežemo," je brez ovinkarjenja boj z najboljšimi napovedala odlična korekotrica Iza Mlakar.

Slovenija je na svetovni lestvici FIVB daleč za vsemi v skupini, vseeno pa to nič ne pomeni. Edina, ki bo najverjetneje izstopala, bo Nemčija, preostale, tudi Slovenija, pa se bodo udarile za drugo mesto.

Slovenska reprezentanca (14):

Podajalke: Sara Najdič, Eva Mori, Mojca Božič

Korektorici: Iza Mlakar, Urška Igličar

Blokerke: Tina Grudina, Katja Mihevc, Saša Planinšec, Ela Pintar, Sara Đukić

Sprejemalke: Nika Blagne, Katja Mihalinec, Lana Ščuka, Anita Sobočan, Pia Blažič

Libera: Meta Jerala, Maja Pahor 

Kvalifikacijski turnir za nastop na SP – Viana do Castelo:

Sreda, 31. maj:
15.00, Nemčija – Slovenija

Četrtek, 1. junij:
15.00, Francija – Slovenija

Petek, 2. junij:
20.30, Slovenija – Estonija

Sobota, 3. junij:
17.30, Portugalska – Slovenija

Nedelja, 4. junij:
15.00, Slovenija – Finska

Na SP se neposredno uvrsti le prvouvrščena reprezentanca, drugouvrščeno pa čakajo dodatne kvalifikacije.

Ne spreglejte