Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 6. 2024,
14.26

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,97

Natisni članek

Japonska Gheorghe Cretu odbojkarska liga narodov slovenska odbojkarska reprezentanca

Sobota, 8. 6. 2024, 14.26

1 teden, 4 dni

Liga narodov, druga turnirja, Fukuoka in Ottawa, 8. junij

Japonci kot prvi našli recept za Slovence, ki ostajajo v odličnem položaju #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,97
slovenska odbojkarska reprezentanca : Japonska, liga narodov | Slovenski odbojkarji so po šestih zaporednih zmagah prvič v tej sezoni izgubili. S 3:1 so jih premagali gostitelji drugega turnirja lige narodov Japonci. | Foto VolleyballWorld

Slovenski odbojkarji so po šestih zaporednih zmagah prvič v tej sezoni izgubili. S 3:1 so jih premagali gostitelji drugega turnirja lige narodov Japonci.

Foto: VolleyballWorld

Slovenska odbojkarska reprezentanca je na sedmi tekmi letošnje lige narodov doživela prvi poraz. Z 1:3 (-23, 19, -24, -21) je izgubila z Japonsko, s katero ima kar nekaj neporavnanih računov. Slovenci kljub porazu ostajajo pri vrhu lige narodov in na odlični poti na olimpijske igre. Še vedno so na drugem mestu pet peterico, ki si bo zagotovila olimpijsko vozovnico. Od Fukuoke se bodo poslovili v nedeljo s tekmo proti Bolgarom (12.20), med 18. in 23. junijem pa bodo ligo narodov igrali doma v Stožicah.

Poročilo s tekme:

slovenska odbojkarska reprezentanca : Japonska, liga narodov
Sportal Japonci Slovencem zadali prvi poraz

Japonska : Slovenija 3:1 (23, -19, 24, 21) 

* Dvorana: General Exhibition Center, sodnika: Epaminondas (Grčija), Albloši (UAE).
* Japonska: Nishida 26 (4 ase, 2 bloka), Onodera 4 (2 bloka), Fukatsu, Miyaura, Otsuka, Yamauchi 8 (1 blok), Sekita 1 (1 as), K. Takanashi, R. Takanashi 16 (1 as), Ogava, Ishikawa 12 (1 blok), Masato 1 (1 as), Yamamoto, Evbade-Dan.
* Slovenija: T. Štern 28 (4 bloke), Pajenk 7 (3 bloke), Kozamernik 8 (1 as, 4 bloke), Toman, Bračko, Vinčić, Štalekar, Kovačič, Ž. Štern, Ropret 2 (1 blok), Urnaut 12 (3 ase), Čebulj 12 (bloka), Mujanović, Kržič.

Klemen Čebulj po porazu z Japonsko (video: Odbojkarska zveza Slovenije):

Slovenska odbojkarska reprezentanca je bila pred vstopom v drugo polovico rednega dela lige narodov še edina neporažena. Potem ko je na prvem turnirju premagala Nizozemsko, Francijo, Kanado in Poljsko, je na drugem v Fukuoki za uvod odpravila Turčijo, v petek pa po hudem boju prvič v zgodovini strla odpor trikratne olimpijske prvakinje Brazilije.

Drugo polovico rednega dela so Slovenci danes v Fukuoki odprli z neugodnimi Japonci, ki so jim lani zadali dva poraza – v olimpijskih kvalifikacijah in četrtfinalu zaključnega turnirja lige narodov. Tudi tokrat se je zmage na koncu veselila azijska zasedba, ki je prvi niz dobila s 25:23. Drugi je s 25:19 pripadel varovancem Gheorgheja Cretuja, ki je začel s standardno postavo (sprejemalca Tine Urnaut in Klemen Čebulj, podajalec Gregor Ropret, blokerja Jan Kozamernik in Alen Pajenk, korektor Tonček Štern, libero Jani Kovačič). V tretjem so Slovenci ob koncu s tremi zaporednimi točkami osvojili zaključno žogo za vodstvo (24:23), a je niso izkoristili, Japonci so nanizali tri, niz dobili s 26:24 in povedli z 2:1. Četrtega, v katerem Slovenci niso vodili, je četrta reprezentanca sveta dobila s 25:21 in se razveselila šeste zmage na osmi tekmi turnirja.

Slovenci bodo zadnjo tekmo v Fukuoki odigrali v nedeljo ob 12.20 proti Bolgarom. | Foto: VolleyballWorld Slovenci bodo zadnjo tekmo v Fukuoki odigrali v nedeljo ob 12.20 proti Bolgarom. Foto: VolleyballWorld

Tudi Slovenci so pri šestih zmagah, a točki manj (15), imajo pa na računu eno tekmo manj. Odigrali jo bodo v nedeljo ob 12.20 proti Bolgariji. Nato se bodo vrnili v domovino in zadnji turnir rednega dela lige narodov odigrali v domačih Stožicah (18.–23. junij).

Pri Sloveniji, ki je dosegla 14 blokov, a ji to ni pomagalo, je Štern dosegel 28 točk (4 bloki) in bil tudi najučinkovitejši igralec tekme, Tine Urnaut jih je prispeval 12 (3 asi), Klemen Čebulj 12, Pajenk 7 (3 bloki), Kozamernik 8 (1 as, 4 bloki), Ropret 2.

Čebulj: Borili smo se do konca, kar je zelo pozitivno 

"Japonci so še enkrat več pokazali, da so v vsakem elementu igre nepopustljivi. Imeli smo svoje priložnosti v končnicah nizov, ki jih na žalost nismo izkoristili in to daje še nekaj dodatnega grenkega priokusa. Mislim, da smo pokazali, da smo na igrišču vseeno stali do zadnje točke in se borili do konca, kar je zelo pozitivno in jutri gremo seveda spet po novo zmago. Vsekakor je razlika po koncu, kako se tekma glede regeneracije konča, po takem porazu si še bolj izmučen, stres te še dodatno izmuči. A kot ekipa smo dovolj dozoreli, da bomo to lahko obvladovali. Zdaj je treba to prespati, jutri pa naprej," je po prvem porazu za Odbojkarsko zvezo Slovenije dejal Čebulj.

Gregor Ropret po tekmi z Japonci (Video: Odbojkarska zveza Slovenija):

"Danes nismo tako učinkovito igrali, kot bi si želeli. Japonci so bili zares zelo dobri v obrambah in protinapadih, tudi s servisom so nam danes povzročali kar precej težav. Mi pa ogromno protinapadov nismo znali izkoristiti in od tu zmaga s 3:1 za Japonce. Jutri bo zadnja tekma proti Bolgariji za nas zelo pomembna, saj vemo, da so tekmeci na lestvici precej za nami. Morali se bomo čim prej spočiti in dobro pripraviti, so zelo mlada in močna ekipa, zelo si želijo zmagovati. Morali bomo res paziti na to in se kar najbolj spočiti," je po tekmi z Japonci razmišljal Pajenk.

Slovenci na odlični poti do olimpijskih iger

Na voljo je še pet olimpijskih vozovnic. | Foto: VolleyballWorld Na voljo je še pet olimpijskih vozovnic. Foto: VolleyballWorld Pred letošnjo ligo narodov so si OI že zagotovili Francozi kot gostitelji, Nemci, Brazilci, Američani, Japonci, Poljaki in Kanadčani.

Na voljo je še pet olimpijskih vozovnic. Zagotovili si jih bodo tisti, ki bodo po rednem delu lige narodov, torej po tretjih turnirjih 23. junija, najviše na lestvici FIVB. Ena od preostalih petih vozovnic je rezervirana za najboljšo afriško reprezentanco, saj šteje tudi geografski dejavnik.

V najboljšem položaju za nastop na OI so trenutno Italijani (366,21 točke), ki so na lestvici FIVB drugi, sledijo jim peti Slovenci, ki so danes izgubili 7,5 točke in so pri 332.59 točkah. Na tretjem mestu med tistimi, ki se borijo za OI, so osmi Argentinci, sledijo Srbi in Kubanci  ki so trenutno na napačni strani lestvice, za Slovenci pa zaostajajo že več kot 90 točk.

Stanje na svetovni lestvici

Čez dober teden v Stožicah

Po turnirju v Aziji bodo Slovenci zadnji turnir rednega dela lige narodov med 18. in 23. junijem igrali v domačih Stožicah, kamor si želijo priti z zagotovljeno olimpijsko vozovnico. 

Po tem turnirju bodo znani prav vsi nastopajoči na tekmovanju petih krogov, pa tudi osmerica, ki bo sodelovala na zaključnem turnirju lige narodov v Lodžu (27.–30. junij).

Liga narodov, 8. junij, Fukuoka in Ottawa

Lestvica lige narodov

 
slovenska odbojkarska reprezentanca : Brazilija, Tine Urnaut
Sportal Zgodovinska zmaga Slovencev: na kolenih še Brazilci!
slovenska odbojkarska reprezentanca : Brazilija
Sportal Slovenski odbojkarji preskočili še Brazilce in ostali neporaženi
Ne spreglejte