Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Torek,
7. 1. 2020,
22.40

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Natisni članek

Olimpijske kvalifikacije Andrea Giani Alberto Giuliani slovenska odbojkarska reprezentanca

Torek, 7. 1. 2020, 22.40

4 leta, 3 mesece

KVALIFIKACIJSKI TURNIR ZA TOKIO 2020, 3. DAN

Slovenci po veliki drami prek Nemčije v polfinale! #foto

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Slovenija Nemčija odbojka | Slovenci so si še pred zadnjo tekmo skupinskega dela zagotovili nastop v polfinalu olimpijskih kvalifikacij. | Foto CEV

Slovenci so si še pred zadnjo tekmo skupinskega dela zagotovili nastop v polfinalu olimpijskih kvalifikacij.

Foto: CEV

Slovenska odbojkarska reprezentanca je na drugi tekmi kvalifikacijskega turnirja v Berlinu po pravem maratonu s 3:2 v nizih ugnala gostitelje Nemce in si že zagotovila nastop v polfinalu. Če bi v sredo (17.30) premagali še Čehe, bi potrdili prvo mesto v skupini A, ki bi jim v tekmi za finale namenil duroguvrščeno ekipo v skupini B. Tam je še vse odprto. V boju za polfinale so še vedno Francija, Srbija in Bolgarija, ki je na uvodni torkovi tekmi razbila Nizozemsko. 

Slovenija Nemčija odbojka
Sportal Zmaga in napredovanje, Giuliani pa kritičen: Pogovoril se bom s fanti #foto

Slovenski selektor Alberto Giuliani je obračun z Nemci začel v najmočnejši postavi: Tonček Štern, Dejan Vinčić, Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Klemen Čebulj in Tine Urnaut. Na drugi strani nemški selektor Andrea Giani ni mogel računati na poškodovanega prvega zvezdnika Georga Grozerja, v začetni postavi ga je zamenjal Simon Hirsch. Italijan na klopi Nemčije je spočil tudi odličnega sprejemalca Denisa Kaliberdo.

Slovenci vstali od mrtvih

Nemci najboljšega niso pogrešali in hitro pobegnili Slovencem. Po nekaj minutah je bilo že 9:2, prednost sedmih točk je bila tudi pri izidu 14:7, nato pa so se slovenski fantje ogreli in se domačim po hitrem postopku približali le na dve točki zaostanka (16:18).

Fotogalerija s tekme med Nemčijo in Slovenijo (foto: CEV):

Fotogalerija
1 / 19

Ko so Slovenci sestavili še uspešen blok, se je na semaforju izpisalo 20:20. Po bloku Pajenka so prišli do prve zaključne žoge za osvojitev niza, na koncu so jih imeli kar sedem, a nobene izkoristili. Po napaki Šterna v napadu, žogo je poslal v avt, je Gianijeva četa prvi niz dobila s 34:32. 

Nemčija : Slovenija 2:3 (32, -20, 19, -21, -12)

Prva postava Slovenije: Pajenk, Kozamernik, T. Štern, Čebulj, Urnaut, Vinčić, Kovačič

Nemčija: Fromm 8, Krick 1, Schott 14, Reichert 11, Kaliberda, Böhme 5, Grozer, Zenger (L), Kampa 1, Brehme 10, Hirsch 18, Karlitzek 12, Zimmermann 1, Steuerwald (L)

Slovenija: T. Štern 20, Pajenk 15, Kozamernik 4, Gasparini 1, Vinčić 4, Štalekar 1, Klobučar (L), Kovačič (L), Ž. Štern, Videčnik, Ropret 1, Urnaut 14, Čebulj 25, Možič

Hitro izenačenje ...

Giuliani pričakovano ni menjal postave, ki je za razliko od prvega v drugem nizu pljunila v roke že na samem začetku. Vodila je celoten niz, po deseti točki pa je tekmecu začela resneje bežati. Ko je kapetan Urnaut sprožil projektil, je bilo že 19:14, kar je bila že tako velika prednost, da so Slovenci zadevo mirno pripeljali do konca (25:20) in izenačili na 1:1.

Nemci so igrali brez najboljšega Georga Grozerja, ki se je rahlo poškodoval na tekmi proti Belgiji. Andrea Giani z njim ni želel tvegati proti Sloveniji. | Foto: CEV Nemci so igrali brez najboljšega Georga Grozerja, ki se je rahlo poškodoval na tekmi proti Belgiji. Andrea Giani z njim ni želel tvegati proti Sloveniji. Foto: CEV

... nato pa ponovitev začetka prvega niza

V tretjem nizu se je ponovil film iz prvega niza. Nemci so hitro visoko povedli (10:5), za razliko od prvega niza pa jih naši fantje niso ujeli. Ko so Nemci povedli z 19:12, je bilo vsega konec. Giulianijeva četa se do konca Nemcem ni približala na manj kot štiri točke, na koncu pa je ostala le na 19. točki.

Tudi četrti niz so bolje odprli domači, povedli z 11:9, a se Slovenci niso predali in z dobro igro v nadaljevanju niza zavladali na igrišču in z zmago s 25:21 izsilil odločilni peti niz.

Kdo bi bil najprimernejši tekmec Slovenije v polfinalu?

  • Bolgarija
    58,66 %
    735 glasov
  • Francija
    7,10 %
    89 glasov
  • Srbija
    6,46 %
    81 glasov
  • Ni pomembno.
    27,77 %
    348 glasov
Oddanih 1253 glasov

Izjemna Čebulj in Štern

Tudi v odbojkarski loteriji so imeli ves čas vse v svojih rokah slovenski odbojkarji. Strani igrišča so zamenjali s prednostjo 8:5, na koncu zmagali s 15:12. Prvi junak slovenske zmage nad domačini je bil Čebulj, ki je dosegel kar 25 točk, ponovno je bil odličen tudi T. Štern (20). Oba sta imela izkoristek v napadu več kot 60 odstotkov. Pri Nemcih je bil z 18 točkami najučinkovitejša Grozerjeva menjava Hirsch.

V skupini B bo vroče

Na prvi tekmi tretjega tekmovalnega dne so Bolgari po Franciji brez vsakršnih težav ugnali še Nizozemce in ostajajo v boju za uvrstitev v polfinale. Trenutno zasedajo celo prvo mesto v skupini, za polfinale pa bodo morali na zadnji tekmi skupinskega dela najverjetneje premagati še Srbe, saj ne gre verjeti, da lahko Francozi klecnejo proti tulipanom.

Bolgari so v Berlin prišli v odlični formi. | Foto: CEV Bolgari so v Berlin prišli v odlični formi. Foto: CEV

Pri Bolgarih, ki so igrali s pol moči, je bil s 13 točkami spet najboljši zvezdnik Zenita Cvetan Sokolov, po deset točk pa sta prispevala še Martin Atanasov in Todor Skrimov. Pri Nizozemcih, ki so po novem porazu izgubili vse možnosti za nastop v Tokiu, je bil s 15 točkami najučinkovitejši Nimir Abdel-Aziz

Sistem tekmovanja v Berlinu: Reprezentance v obeh skupinah bodo igrale vsaka z vsako. Prvi dve se uvrstita v polfinale, olimpijsko vozovnico pa si zagotovi le zmagovalec berlinskega turnirja. Od štirih evropskih držav, kolikor jih lahko nastopi v Tokiu, so si mesto že zagotovile Rusija, Poljska in Italija.

Kvalifikacijski turnir za Tokio 2020, 3. dan:

Skupina A: 

Lestvica:

Skupina B:

Lestvica:

Ne spreglejte