SiolNET. Sportal Odbojka
1,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Intervju z Janom Kozamernikom

Jan Kozamernik o kaotičnih razmerah: Na treninge smo hodili z WC-papirjem

1,05

termometer

Jan Kozamernik
Foto: FIVB

Uspehom slovenske moške odbojkarske izbrane vrste ni videti konca. Pravljica, ki jo je pred dvema letoma začel Andrea Giani, se nadaljuje tudi pod vodstvom Slobodana Kovača. Slovenija se je v tej reprezentančni sezoni prvič v zgodovini uvrstila na svetovno prvenstvo. Pomemben del te uspešne zgodbe je tudi mladi bloker Jan Kozamernik, ki si je ob prihodu v Ljubljano nekaj minut vzel tudi za pogovor za Sportal.


Uspehi Slovenije (od marca 2015 do junija 2017):

Maj 2015: uvrstitev na evropsko prvenstvo, Slovenija je bila v dodatnih kvalifikacijah boljša od Portugalske (3:0, 2:3).

Julij/avgust 2015: 1. mesto v evropski ligi 2015 – s tem je Slovenija prvič v zgodovini prišla v svetovno ligo.

Oktober 2015: 2. mesto na evropskem prvenstvu 2015.

Junij/julij 2016: 1. mesto v svetovni ligi 2016 (tretji kakovostni razred).

Maj 2017: zmaga na kvalifikacijskem turnirju v Stožicah in zgodovinska uvrstitev na svetovno prvenstvo 2018.

Junij 2017: 1. mesto v svetovni ligi 2017 (drugi kakovostni razred).

Slovenija nadaljuje sanjsko serijo ter dviguje letvico vse višje in višje.

Vse je šlo po načrtu in dosegli smo tisto, kar smo si zadali. Ni težava postaviti visokih ciljev, bolj težko jih je na koncu izpolniti. Nam gre to za zdaj super od rok in vsem smo dokazali, da ne govorimo v prazno, ko trdimo, da smo lahko le še boljši. Naša igra ni bila popolna, veliko smo nihali, a na koncu pokazali, kdo smo, in končali v slogu.

Omenili ste nihanja v igri. Kaj je bil glavni razlog za padce koncentracije? Morda tudi motivacija, ko vam nasproti ni stal močen nasprotnik?

Ne, mislim, da ni bila težava motivacija. Bilo je veliko potovanj, malo treninga, igrali smo le na tekmah in bilo je težko. Vseeno menim, da smo na koncu vse storili tako, kot je bilo treba, in to kaže tudi rezultat. Ko je bilo treba, smo pokazali vrhunsko igro in dokazali, da smo najboljši v drugem razredu svetovne lige.

Zdaj že nekdanji bloker ACH Volleyja bo v prihodnji sezoni igral za sloviti Trentino. Zdaj že nekdanji bloker ACH Volleyja bo v prihodnji sezoni igral za sloviti Trentino. Foto: FIVB

Kako ste se ujeli z novim selektorjem Slobodanom Kovačem? Najbrž je bilo nekaj strahu, ko vas je zapustil Andrea Giani, a očitno ste se že ujeli, tudi rezultati ostajajo vrhunski.

Sam nisem pričakoval bistvene razlike. Mi smo ekipa, ta pa se ni spreminjala. Kovač nam daje smernice, ki jim poskušamo slediti. Menim, da smo se zelo dobro ujeli, a kot sem že omenil, ni bilo neke revolucije, da bi lahko rekel, da se nam je z njegovim prihodom svet začel vrteti v nasprotno smer. Seveda ima vsak trener svoje taktične zamisli in pri Kovaču ni nič drugače. V teh dveh mesecih, odkar smo skupaj, smo to že osvojili in vse skupaj že deluje na neki zadovoljivi ravni.

Ko je odbojkarska zveza ustoličila Kovača, so mnogi dejali, da se bo na slovenski klopi veliko preklinjalo. Tudi v prenosu je srbski strokovnjak pogosto povzdignil glas. Kako ste to spremembo pri vodenju občutili igralci?

Ko nam je šlo za nohte, je tudi Kovač postal nervozen in nemalokrat izgubil živce. V to smo ga z neumnostmi na igrišču prisili sami. To smo že sprejeli in ne vidimo težav v tem.

Egipt je znan po tem, da lahko hitro dobiš prebavne težave. To žal ni zaobšlo niti slovenskih reprezentantov. Egipt je znan po tem, da lahko hitro dobiš prebavne težave. To žal ni zaobšlo niti slovenskih reprezentantov. Foto: FIVB

Giani je imel drugačne prijeme …

Tako je, Kovač je temperamentna oseba, ki pove tisto, za kar v določenem trenutku čuti in misli, da je dobro za ekipo in dvig morale. Giani je varčeval s temi zadevami in izbruhnil, ko je bilo res kritično. Vsak trener ima drugačno osebnost in s tem ni nič narobe. Kovač je dokazal, da veliko ve in zna. Super se razumemo, za povrhu pa so tukaj še rezultati.

V letošnji svetovni ligi ste imeli veliko težav, ki pa jih med tekmovanjem niste hoteli obešati na veliki zvon. Zakaj ne?

Imeli smo tisoč in eno težavo, a nismo hoteli govoriti o tem, saj so imele podobne težave tudi druge ekipe. Sploh na turnirju v Egiptu je bilo stanje skoraj kaotično. Največja težava je bila hrana, ki ni bila na primerni ravni. Meni je bil vsak dan enak, ko sta se začeli še driska in bruhanje, pa ni bilo lahko. Ne dogaja se pogosto, da moraš na treninge hoditi z WC-papirjem. Zanimivo je bilo, neka nova izkušnja, za katero pa lahko rečem, da ne bo nič narobe, če je ne bomo nikoli več izkusili.

Za te eksotične kraje pravijo, da moraš po vsakem obroku spiti kozarček močne žgane pijače in vse skupaj razkužiti v prebavilih.

Mogoče res, a mi tega nismo počeli, saj smo imeli naslednji dan tekmo (smeh, op. a). Smo pa jedli antibiotike. Ko smo prišli v Avstralijo, se je pri vseh fantih stanje nemudoma izboljšalo, tako da smo resnično lahko pokazali vse, kar znamo.

Mladi 21-letni bloker verjame, da bo Slovenija v prihodnji sezoni nastopila v najmočnejši skupini svetovne lige. Mladi 21-letni bloker verjame, da bo Slovenija v prihodnji sezoni nastopila v najmočnejši skupini svetovne lige. Foto: FIVB

Za konec ne moremo mimo vprašanja o govoricah, ki polnijo medije v zadnjem času – o spremembi igralnega formata svetovne lige. Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) naj bi že določila 16 ekip, ki bodo nastopale v prihodnji sezoni, med temi pa ni Slovenije. Kaj menite o tem?

FIVB nimam prav nobene podlage, da uresniči, kar se govori. Drugo bi bilo, če bi nas o spremembi pravilnika obvestili že pred začetkom letošnje svetovne lige. Zdaj, ko smo zmagali in si po vseh pravilih zagotovili mesto med elito, nam tega ne morejo vzeti na tak način. Pravilnik ne bo zdržal niti pravno niti kako drugače, kot je že jasno, pa bo v boj, če bo to potrebno, stopila tudi naša zveza.

Torej pričakujete, da bo FIVB iz prve skupine vrgla Italijo in med elito spustila Slovenijo?

Da, zakaj ne, to so za zdaj velevala pravila. Zadnji v prvi skupini izpade, prvi v drugi skupini napreduje. Meni je sicer vseeno, lahko obdržijo Italijo med najboljšimi, a tam morajo najti mesto tudi za Slovenijo. Prepričan sem, da bo tako. 

Bo Slovenija v prihodnji sezoni igrala med elito?

  • Da. 72,43%
  • Ne. 27,57%

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 127
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin