Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 4. 2023,
12.18

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

2

Natisni članek

Gheorghe Cretu slovenska odbojkarska reprezentanca Metod Ropret odbojka

Ponedeljek, 3. 4. 2023, 12.18

1 leto

Gheorghe Cretu

Cretu ostaja slovenski selektor, prvi mož slovenske odbojke navdušen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

2

Gheorghe Cretu | Gheorghe Cretu ostaja selektor odbojkarske reprezentance, s katero je na zadnjem SP osvojil četrto mesto. | Foto Guliverimage

Gheorghe Cretu ostaja selektor odbojkarske reprezentance, s katero je na zadnjem SP osvojil četrto mesto.

Foto: Guliverimage

Slovensko moško odbojkarsko reprezentanco bo še naprej vodil Gheorghe Cretu. Romunski strokovnjak je izbrano vrsto prevzel v začetku lanskega avgusta in jo popeljal med najboljšo četverico na svetu. Letos bo poskušal slovensko izbrano vrsto popeljati na olimpijske igre v Parizu. 

Metod Ropret, Odbojkarska zveza Slovenije, svetovno prvenstvo v odbojki 2022
Sportal Metod Ropret o selektorskem vprašanju: Sreče ni za izzivati vsako leto

"Resnično sem vesel, da bom lahko nadaljeval delo v slovenski reprezentanci, v projektu, v katerega smo vsi vložili že veliko čustev. Precej teh z zadnjega svetovnega prvenstva je še vedno prisotnih. Zagotovo nam bodo ta pomagala na poti do uresničitve sanj in cilja, uvrstitve na olimpijske igre," se proti bližajočim se izzivom že ozira 54-letni Romun Gheorghe Cretu.

Izbran za najboljšega trenerja leta 2022

Lani je popeljal Slovenijo do največjega uspeha na SP. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Lani je popeljal Slovenijo do največjega uspeha na SP. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Cretu je slovensko reprezentanco lani poleti prevzel dobra dva tedna pred začetkom nastopov med svetovno elito in jo po skromnejših predstavah v ligi narodov preporodil. Pod njegovim vodstvom je izbrana vrsta v Sloveniji poskrbela za novo odbojkarsko evforijo. S prebojem v polfinale in končnim četrtim mestom je dosegla največji uspeh slovenske odbojke.

Novi stari slovenski selektor je v istem letu pred reprezentančnim uspehe žel tudi v klubskem okolju. S poljskim prvoligašem Grupa Azoty Kedzierzyn-Kozle je osvojil prestižni naslov v elitni evropski ligi prvakov, temu pa dodal še obe poljski lovoriki – državni in pokalni naslov. Evropska odbojkarska zveza ga je tako povsem zasluženo izbrala za trenerja leta 2022.

Slovenska odbojkarska reprezentanca je poskrbela že za več navijaških evforij. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slovenska odbojkarska reprezentanca je poskrbela že za več navijaških evforij. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kot aktivni odbojkar je Cretu lovorike zbiral v romunskem in avstrijskem državnem prvenstvu. V Avstriji je leta 1997 začel tudi svojo trenersko kariero ter s tamkajšnjim prvoligašem z Dunaja hitro dvakrat postal državni in enkrat pokalni prvak. Prva večja prelomnica na njegovi trenerski poti je bilo vodenje romunske moške reprezentance v letih 2007 in 2008. Za tem se je ponovno posvetil klubski odbojki ter deloval v Belgiji, Italiji, Katarju, Rusiji in na Poljskem.

Predsednik Ropret: Naše izkušnje s Cretujem so izjemne

Metod Ropret ne skriva zadovoljstva s tem, da Romun ostaja selektor slovenske reprezentance. | Foto: Kaja Kodba/STA Metod Ropret ne skriva zadovoljstva s tem, da Romun ostaja selektor slovenske reprezentance. Foto: Kaja Kodba/STA "S selektorjem smo se usklajevali kar nekaj časa. Naši razgovori so imeli vzpone in padce. Na koncu smo vsi skupaj vendarle zmogli dovolj pozitivne energije in volje, da smo za slovensko reprezentanco našli idealno rešitev. Naše izkušnje s Cretujem so izjemne. Vem, da izjemno pozitivno mnenje o njem delijo tudi reprezentanti in slovenska športna javnost. Tudi zaradi tega smo toliko časa vztrajali pri pogovorih za njegovo vrnitev na selektorsko mesto. Vesel sem, da smo pogajanja uspešno končali," navdušenja po stisku roke ni skrival predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret.

Za slovensko reprezentanco se bližajo pestri meseci, ki prinašajo številne izzive v kar treh različnih tekmovanjih. V juniju in juliju bo v okviru lige narodov nastopala na turnirjih na Japonskem, v Franciji in na Filipinih. Rezultatska uspešnost jo nato lahko popelje še na Poljsko, kjer se bo odvila končnica omenjenega tekmovanja, pomembnega za razvrstitev na svetovni lestvici, na kateri Slovenija trenutno zaseda odlično deveto mesto. Svoje nastope bo slovenska vrsta nadaljevala konec avgusta v Bolgariji. V Varni bo začela nastope na evropskem prvenstvu, s katerega se je pred dvema letoma vrnila z medaljo srebrnega leska.

Slovenija s Cretujem po olimpijske sanje

Dva tedna po koncu tekmovanja elite stare celine se bodo slovenski odbojkarji znova podali na Japonsko in v deželi vzhajajočega sonca poskušali prvič v zgodovini uresničiti olimpijske sanje. Z vsakega izmed treh kvalifikacijskih turnirjev – preostala bosta potekala v Braziliji in na Kitajskem - bosta na olimpijske igre v Parizu leta 2024 napredovali najboljši dve ekipi, preostalih pet prostih mest pa bodo zapolnile reprezentance glede na svetovno jakostno lestvico po rednem delu lige narodov v letu 2024.

Slovenska odbojkarska reprezentanca se bo letos podala v deželo vzhajajočega sonca. | Foto: Volleyballworld Slovenska odbojkarska reprezentanca se bo letos podala v deželo vzhajajočega sonca. Foto: Volleyballworld

Cretu je že začel prve obiske in pogovore s kandidati za nastop v reprezentanci. V soboto se je mudil v Veroni, kjer je v četrtfinalu italijanskega državnega prvenstva na delu opazoval Roka Možiča, dan kasneje pa je spremljal še Gregorja Ropreta na tekmi v Milanu.

Tekmovanja, na katerih letos nastopa Slovenija:

Liga narodov: 
Prvi turnir, Nagoja (Japonska), 6.-11. junij
Drugi turnir, Orleans (Francija), 20.-25. junij
Tretji turnir, Pasay City (Filipini), 4.-9. julij
Končnica, Gdansk (Poljska), 19.-23. julij

Evropsko prvenstvo, 28. avgust-16. september:
Prvi del, skupina B, Varna (Bolgarija)

Kvalifikacije za olimpijske igre:
Skupina B, Japonska, 30. september-8. oktober
Sodelujoče ekipe: Japonska, ZDA, Slovenija, Srbija, Turčija, Tunizija, Egipt, Finska

Ne spreglejte