Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
4. 8. 2017,
13.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73

Natisni članek

Marseille NK Domžale Liga Europa

Petek, 4. 8. 2017, 13.35

6 let, 6 mesecev

Žreb play-offa lige Europa

Domžale za slavo in milijone proti francoskemu velikanu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73
NK Domžale Freiburg | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Domžalčani se bodo v play-offu kvalifikacij pomerili z nekdanjim evropskim prvakom Marseillom. Prvi evropski strelec Senijad Ibričić in vratar Dejan Milić sta si bolj želela AC Milan, a se jima želja ni izpolnila. Mogoči tekmeci so bili še Partizan, PAOK Solun, Legia Varšava, Viktoria Plzen in Zenit.

Pari play-offa kvalifikacij za ligo Europa: 

Domžale (Slo) – Marseille (Fra)
Shkendija (Mak) – Milan (Ita)
Osijek (Hrv) – Austria Dunaj (Avt)
Crvena zvezda (Srb) – Krasnodar (Rus)
Panathinaikos (Grč) – Athletic Bilbao (Špa)
Apollon Limasol (Cip) - Midtjylland (Dan)
Club Brugge (Bel) – AEK Atene (Grč)
Everton (Ang) – Hajduk Split (Hrv)
FH Hafnarfjordur (Isl) – Braga (Por)
Ajax Amsterdam (Niz) - Rosenborg (Nor)
Altach (Avt) - Maccabi Tel Aviv (Izr)
Viitorul Konstanca (Rom) – Red Bull Salzburg (Avt)
Vardar Skopje (Mak) - Fenerbahče (Tur)
BATE Borisov (Blr) - Oleksandrija (Ukr)
Maritimo (Por) - Dinamo Kijev (Ukr)
Dinamo Zagreb (Hrv) - Skenderbeu Korce (Alb)
Partizan Beograd (Srb) - Videoton (Mad)
Utrecht (Niz) - Zenit St. Peterburg (Rus)
Legia Varšava (Pol) - Šerif Tiraspol (Mol)
Viktoria Plzen (Češ) - AEL Larnaka (Cip)

Prve tekme bodo 17., povratne pa 24. avgusta.

Slovenski pokalni zmagovalci so si z zmago nad Freiburgom (2:0), ki je tako izpadel iz evropskih tekmovanj, zagotovili vsaj še dve evropski tekmi. Sodelovali bodo v play-offu evropske lige. S tem so postali tretja slovenska ekipa, ki se je v ligi Europa uvrstila tako visoko. Na seznamu slovenskih udeležencev v Evropi so se pridružili Mariboru in Muri.

Simon Rožman o velikem evropskem uspehu, preboju v play-off:

Primerjava NK Domžale in Marseilla: 

Klub (država) Vrednost Trener (država) Najdražji igralec (država)
Domžale (Slovenija) 6,65 Simon Rožman (Slovenija) Gaber Dobrovoljc (Slovenija) - 0,55 
Marseille (Francija) 134,90  Rudi Garcia (Francija) Dimitri Payet (Francija) - 26 
Vse številke so izražene v milijonih evrov. Vir: Transfermarkt.de.

Rožman ni hotel katerega od najbogatejših

V tretjem krogu kvalifikacij so v Ljubljani krajšo potegnili Nemci. V play-offu bodo v Stožicah gostovali zvezdniki Marseilla, med katerimi izstopa Dimitri Payet. | Foto: Urban Urbanc/Sportida V tretjem krogu kvalifikacij so v Ljubljani krajšo potegnili Nemci. V play-offu bodo v Stožicah gostovali zvezdniki Marseilla, med katerimi izstopa Dimitri Payet. Foto: Urban Urbanc/Sportida Če bodo Domžalčani ponovili predstavo s povratne tekme proti Freiburgu, na kateri so se predstavili v izjemni luči in izločili velikega favorita iz Nemčije, bi lahko kandidirali tudi za preboj v skupinski del evropske lige.

Tako bi se v blagajno domžalskega kluba stekli še slabi trije milijoni evrov, kar bi bil prvovrsten uspeh za domžalski klub, ki je z uvrstitvijo v play-off kvaliifikacij dosegel največji evropski dosežek vseh časov.

"Realno bi si želel premagljivega tekmeca, ne pa nekoga, ki je vreden milijardo evrov in veš, da ga je nemogoče izločiti," je trener Simon Rožman razmišljal o morebitnem tekmecu.

Ples kroglic je poskrbel, da bodo Domžalčani evropsko pravljico nadaljevali proti Marseillu. Nekdanji evropski prvak velja za ogromnega favorita. V njegovih vrstah igra tudi francoski zvezdnik Dimitri Payet. Lani, ko so se Domžalčani v Evropi kosali z njegovim tedanjim klubom West Ham, je še počival po odmevnih nastopih na Euru.

Dimitri Payet kmalu prihaja v Ljubljano. V Marseillu si nogometni kruh služi tudi dolgoletni francoski reprezentant Patrice Evra. | Foto: Reuters Dimitri Payet kmalu prihaja v Ljubljano. V Marseillu si nogometni kruh služi tudi dolgoletni francoski reprezentant Patrice Evra. Foto: Reuters

Zdaj je član Marseilla, tako da bi se lahko občinstvu končno predstavil tudi v Ljubljani. Pred leti se je v obrambni vrsti Marseilla, ki ga vodi priznani francoski strateg Rudi Garcia, dokazoval kapetan slovenske izbrane vrste Boštjan Cesar.

Milan v Makedonijo, Marko Nikolić proti "svojim"

Wayne Rooney je v prejšnji sezoni osvojil evropsko ligo z Manchester Unitedom. Če bo želel ubraniti naslov, bo moral najprej z Evertonom izločiti Hajduk. | Foto: Wayne Rooney je v prejšnji sezoni osvojil evropsko ligo z Manchester Unitedom. Če bo želel ubraniti naslov, bo moral najprej z Evertonom izločiti Hajduk. Prihodnji teden se bosta v Skopju za evropski superpokal pomerila Real Madrid in Manchester United. V Makedonijo bo kmalu odpotoval tudi AC Milan, saj bo gostoval pri nekdanjem klubu Agima Ibraimija.

Kako so jo na plesu kroglic odnesli drugi favoriti? Angleški Everton, pri katerem izstopa povratnik Wayne Rooney, se bo spopadel s splitskim Hajdukom, ki je v tej sezoni izločil Levski in Brondby, baskovski Athletic Bilbao se bo pomeril z grškim Panathinaikosom, ki mu v zadnjih sezonah ne gre vse po načrtih, Ajax, aktualni podprvak evropske lige, pa se bo udaril z norveškim Rosenborgom.

Zanimivo bo na obračunih med beograjskim Partizanom in madžarskim Videotonom, ki ga vodi nekdanji trener črno-belih, pa tudi ljubljanske Olimpije, Marko Nikolić. Pri madžarskem klubu igrata tudi Danko Lazović, nesojena okrepitev zmajev, in nekdanji as zeleno-belih Ezekiel Henty.

Marko Nikolić se bo za veliko evropsko nagrado pomeril proti klubu, s katerim je v prejšnji sezoni osvojil naslov srbskega prvaka. | Foto: Vid Ponikvar Marko Nikolić se bo za veliko evropsko nagrado pomeril proti klubu, s katerim je v prejšnji sezoni osvojil naslov srbskega prvaka. Foto: Vid Ponikvar

Osijek, ki je v tretjem krogu kvalifikacij priredil največje presenečenje in po dveh zmagah z 1:0 izločil PSV Eindhoven, se bo pomeril z dunajsko Austrio. Crvena zvezda po bo dragocenem češkem skalpu (Sparta) skušala preskočiti še rusko oviro (Krasnodar), zagrebški Dinamo pa bo vozovnico za skupinski del iskal na dveh tekmah proti albanskemu Skenderbeuu.  

Dvoboji zadnjega kroga kvalifikacij za ligo Europa bodo 17. in 24. avgusta. V skupinskem delu lige Europa bo tekmovalo 48 klubov. 22 jih bo podal zadnji krog kvalifikacij, 16 jih že ima zagotovljen nastop, deset pa se jih bo pridružilo v vlogi poražencev play-offa lige prvakov, v katerem bo tekmoval tudi Maribor.

Skupine pred žrebom play-offa kvalifikacij za ligo Europa:

4. skupina:
Nosilci: Partizan Beograd (Srb), Marseille (Fra), PAOK Solun (Grč), Legia Varšava (Pol), Viktoria Plzen (Češ), Zenit St. Peterburg (Rus)
Nenosilci: Videoton (Mad), Šerif Tiraspol (Mol), AEK Larnaka (Cip), Utrecht (Niz), Domžale (Slo), Östersund (Šve)

1. skupina:
Nosilci: AC Milan (Ita), Dinamo Kijev (Ukr), Krasnodar (Rus), Club Brugge (Bel), Austria Dunaj (Avt)
Nenosilci: Marítimo (Por), Crvena zvezda (Srb), AEK Atene (Grč), Osijek (Hrv), Shkëndija (Mak)

2. skupina:
Nosilci: Athletic Bilbao (Špa), Red Bull Salzburg (Avt), Braga (Por), Everton (Ang), Midtjylland (Dan)
Nenosilci: Vitorul (Rom), FH Hafnarfjördur (Isl), Hajduk Split (Hrv), Apollon Limasol (Cip), Panathinaikos Atene (Grč)

3. skupina:
Nosilci: Ajax Amsterdam (Niz), Fenerbahçe (Tur), Ludogorec Razgrad (Bol), BATE Borisov (Blr), Dinamo Zagreb (Hrv), Maccabi Tel-Aviv (Izr)
Nenosilci: Rosenborg (Nor), Oleksandriya (Ukr), Skënderbeu (Alb), Altach (Avt), Vardar Skopje (Mak), Sūduva (Lit)

Ne spreglejte