Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
4. 8. 2017,
12.15

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

NK Rijeka NK Maribor NK Maribor UEFA liga prvakov Matjaž Kek Darko Milanič Zlatko Zahović Astana Qarabag Slavia Praga Hapoel Be'er Sheva žreb Nyon UEFA

Petek, 4. 8. 2017, 12.15

12 mesecev

Žreb lige prvakov, kvalifikacije (play-off)

Odločeno je, Maribor po ligo prvakov v Izrael!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Marcos Tavares | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Nogometaši Maribora so spoznali ime tekmeca v play-offu kvalifikacij za ligo prvakov. Slovenski prvaki se bodo za vstop v skupinski del lige prvakov, ki prinaša kar 15 milijonov evrov denarne nagrade, pomerili s prvakom Izraela. Pri moštvu Hapoel Be'er Sheva je prvi zvezdnik nekdanji nogometaš Drave, občasni nigerijski reprezentant John Ogu. Liverpool se bo udaril s Hoffenheimom, Napoli z Nico.

Pari play-offa kvalifikacij za ligo prvakov: 

Hapoel Be'er Sheva (Izr) - Maribor (Slo)
Qarabag (Aze) - Köbenhavn (Dan)
APOEL Nikozija (Cip) - Slavia Praga (Češ)
Olympiakos Pirej (Grč) - Rijeka (Hrv)
Celtic Glasgow (Ško) - Astana (Kaz)
Istanbul BB (Tur) - Sevilla (Špa)
Young Boys (Švi) - CSKA Moskva (Rus)
Napoli (Ita) - Nice (Fra)
Hoffenheim (Nem) - Liverpool (Ang)
Sporting Lizbona (Por) - Steaua Bukarešta (Rom)

Prve tekme bodo 15. in 16. avgusta, povratne tekme pa teden dni pozneje. 

Ključni poudarki:

-> Maribor se je uvrstil v play-off kvalifikacij za ligo prvakov in si zagotovil že najmanj nastop v skupinskem delu lige Europa.

-> Prislužil si je že več kot šest milijonov evrov nagrade. Če bi se uvrstil v ligo prvakov, bi se nagrada povišala na 15 milijonov evrov.

-> Marcos Tavares je najboljši strelec v zgodovini kvalifikacij evropskih tekmovanj. Kapetan Maribora je dosegel že 20 zadetkov.

Ko se je Maribor nazadnje prebil v ligo prvakov, je na poti do elite izločil tudi izraelskega prvaka. Takrat je bil to Maccabi Tel Aviv. | Foto: Vid Ponikvar Ko se je Maribor nazadnje prebil v ligo prvakov, je na poti do elite izločil tudi izraelskega prvaka. Takrat je bil to Maccabi Tel Aviv. Foto: Vid Ponikvar Maribor je bil na plesu kroglic v Nyonu deležen privilegija, saj je bil v skupini prvakov uvrščen med pet nosilcev, s tem pa si je tudi zagotovil (vsaj na papirju) lažje premagljivega tekmeca.To bo izraelski prvak Hapoel Be'er Sheva, ki je v 3. krogu kvalifikacij izločil najboljši bolgarski klub Ludogorec.

Hapoel je prvo tekmo pred domačim občinstvom dobil z 2:0, se na povratni znašel že v izgubljenem položaju, saj je klub iz Razgrada po slabi uri vodil s 3:0, a je nato opozoril nase 26-letni izraelski napadalec Mohammad Ghadir in dosegel zlata vreden zadetek (1:3) za napredovanje v play-off.

S tem, ko se bo Maribor pomeril z Izraelci, povratno tekmo pa odigral v Ljudskem vrtu, so se uresničile želje privržencev NK Maribor. Hapoel je bil z naskokom najbolj zaželen tekmec, kar je nakazala tudi anketa na Sportalu, kjer je zbral skoraj 56 odstotkov vseh glasov.

Bo Maribor v play-offu izločil Hapoel?

  • Da.
    83,87 %
    364 glasov
  • Ne.
    16,13 %
    70 glasov
Oddanih 434 glasov

Primerjava NK Maribor in Hapoel Be'er Sheva: 

Klub (država) Vrednost Trener (država) Najdražji igralec (država)
Maribor (Slovenija) 12,2  Darko Milanič (Slovenija) Luka Zahović (Slovenija) - 1,4 
Hapoel Be'er Sheva (Izrael) 13,58  Barak Bakhar (Izrael) John Ogu (Nigerija) - 1,5 
Vse številke so izražene v milijonih evrov. Vir: Transfermarkt.de.

Kek proti grškemu velikanu, Verbič v Azerbajdžan

Matjaž Kek se bo za vstop v elitni skupinski del lige prvakov pomeril z rdeče-belimi iz Pireja. | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Kek se bo za vstop v elitni skupinski del lige prvakov pomeril z rdeče-belimi iz Pireja. Foto: Vid Ponikvar Hrvaškega prvaka Rijeko, ki ga vodi Matjaž Kek, je doletel zahteven izziv. V odločilnem krogu kvalifikacij za ligo prvakov se bodo Rečani pomerili z grškim velikanom Olympiakosom.

Klub iz Pireja je v 3. krogu kvalifikacij brez večjih težav izločil beograjski Partizan. V Srbiji je zmagal s 3:1, nato pa se doma s črno-belimi razšel brez zmagovalca (2:2). Rijeka, za katero (občasno) nastopa tudi Matic Črnic, bo prvo tekmo odigrala v gosteh.

Köbenhavn Benjamina Verbiča bo vstopnico za nastop med najboljšimi najprej lovil v Bakuju, kjer je doma prvak Azerbajdžana Qarabag. Povratna tekma bo v prestolnici Danske.  

Za poslastici so v skupini neprvakov poskrbeli bogati klubi iz Anglije, Francije, Italije in Nemčije. Nica, ki je v 3. krog izločila Ajax, bo s pomočjo Maria Balotellija skušala prekrižati načrte še italijanskemu velikanu Napoliju, Liverpool, ki ga vodi Nemec Jürgen Klopp, pa čaka zahteven opravek v play-offu, saj je naletel na četrtouvrščeno ekipo nemške bundeslige v prejšnji sezoni, Hoffenheim. 

Če bi Maribor preskočil tudi zadnjo oviro v kvalifikacijah za ligo prvakov, bi od Evropske nogometne zveze (Uefa) prejel ogromno nagrado v vrednosti najmanj 15 milijonov evrov. Že zdaj si je zagotovil še najmanj osem evropskih tekem. Dve v kvalifikacijah za ligo prvakov, nato pa še šest v enem izmed skupinskih delov evropskih tekmovanj. Pred vijolicami je pestra jesen! 

Kdo je sodeloval na žrebu v Nyonu?

Prvaki držav:
Nosilci:

Olympiakos Pirej (Grč) 55.380 (klubski koeficient)
Köbenhavn (Dan) 37.800
Celtic Glasgow (Ško) 27.775
APOEL Nikozija (Cip)  26.210
Maribor (Slo) 21.125

Nenosilci:
Astana (Kaz) 18.425
Qarabag (Aze) 18.050
Rijeka (Hrv) 16.675
Hapoel Be'er Sheva (Izr) 10.875
Slavia Praga (Češ) 8.135

Neprvaki držav:
Nosilci: Sevilla (Špa), Napoli (Ita), Liverpool (Ang), CSKA Moskva (Rus), Sporting Lizbona (Por) 
Nenosilci: Steaua Bukarešta (Rom), Young Boys Bern (Švi), Nice (Fra), Hoffenheim (Nem), Istanbul BB (Tur)

 

Ne spreglejte