Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
4. 8. 2017,
13.00

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Hapoel Be'er Sheva John Ogu Ugochukwu NK Drava Ptuj NK Maribor NK Maribor UEFA liga prvakov

Petek, 4. 8. 2017, 13.00

12 mesecev

Kdo je Hapoel Be'er Sheva?

Kamele, ki so Handanovića spravile v slabo voljo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Hapoel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zadnji tekmec NK Maribor na poti do vstopa v skupinski del lige prvakov prihaja iz izraelskega mesta Beersheba, kjer je doma Hapoel. Igra v belo-rdečih dresih, vrednost igralcev je malenkost višja od tiste pri vijolicah, v vitrinah pa je bistveno manj lovorik kot pri slovenskih rekorderjih. Hapoel je bil izraelski prvak štirikrat.

Čeprav sta izraelsko prvo mesto v ligi prvakov imela kluba iz Tel Avive in Haife, jima je v zadnjih sezonah postal močan trn v peti Hapoel Be'er Sheva. V zadnjih dveh sezonah je prvenstveno črto prečkal kot prvi in število naslovov izraelskih prvakov povišal na štiri (v letih 1975, 1976, 2016 in 2017).

Bo Maribor v play-offu izločil Hapoel?

  • Da.
    83,87 %
    364 glasov
  • Ne.
    16,13 %
    70 glasov
Oddanih 434 glasov

Mladi Izraelec osvaja naslove kot po tekočem traku

Njegov strateg je 37-letni Izraelec Barak Bakhar. Če bi se uvrstil v ligo prvakov, bi postal eden od najmlajših trenerjev v zgodovini tekmovanja. Nekdanji branilec številnih izraelskih klubov, ki je kariero zaradi poškodbe sklenil pri 31 letih v dresu Ironi Kiryat Shmone, velja za enega od najboljših trenerjev na tem delu sveta.

Domače tekme igra na štadionu Turner, ki sprejme dobrih 16 tisoč gledalcev. | Foto: Reuters Domače tekme igra na štadionu Turner, ki sprejme dobrih 16 tisoč gledalcev. Foto: Reuters

V prejšnji sezoni je bil na pragu imenitnega uspeha. V play-offu lige prvakov, na poti do njega je izločil moldavski Šerif in grški Olmypiakos, je doma premagal škotski Celtic z 2:0, a je nato na povratni tekmi v Glasgowu razočaral. Izgubil je z 2:5 in zaigral v ligi Europa.

Tam se je izkazal. Hapoel je popeljal do šestnajstine finala evropske lige. V skupini K je zaostal le za praško Sparto, presenetljivo pa prehitel dva favorita, Southampton in Inter Samirja Handanovića, ki je pogorel po vsej črti. Hapoel je črno-modre iz Milana premagal dvakrat, tako doma (3:2) kot tudi na San Siru (2:0). Evropski pohod se je ustavil v šestnajstini finala, kjer je bil boljši turški prvak Bešiktaš.

Primerjava NK Maribor in Hapoel Be'er Sheva: 

Klub (država) Vrednost Trener (država) Najdražji igralec (država)
Maribor (Slovenija) 12,2  Darko Milanič (Slovenija) Luka Zahović (Slovenija)  – 1,4 
Hapoel Be'er Sheva (Izrael) 13,58  Barak Bakhar (Izrael) John Ogu (Nigerija) – 1,5 

Hapoel se bo prvič pomeril s klubom iz Slovenije. Ima že nekaj izkušenj proti tekmecem iz držav, nastalih na območju nekdanje Jugoslavije. Pred tremi leti je tako izpadel proti hrvaškemu Splitu v kvalifikacijah za ligo Europa.

V tej sezoni je v 2. krogu kvalifikacij spravil v žalost privržence madžarskega prvaka Honveda (2:1 in 3:2), v nadaljevanju pa je prekrižal načrte še bolgarskemu prvaku Ludogorcu.

Znanec s Ptuja

Skupna vrednost je 13,58 milijona evrov. Igralci z najvišjo ocenjeno vrednostjo so Nigerijec John Ogu (1,5 milijona evrov), ki se je pred leti dokazoval na Ptuju pri Dravi, nato pa opozoril nase na Portugalskem in si prislužil tudi dres afriških orlov, s katerimi je leta 2013 nastopil na pokalu konfederacij v Braziliji.

Zvezni igralec John Ogu je kot najstnik prišel v Slovenijo in se kmalu ustalil v začetni postavi ptujske Drave. | Foto: Vid Ponikvar Zvezni igralec John Ogu je kot najstnik prišel v Slovenijo in se kmalu ustalil v začetni postavi ptujske Drave. Foto: Vid Ponikvar

Poldrugi milijon evrov je vreden tudi Španec Isaac Cuenca, 1,25 pa obrambni steber Portugalec Miguel Vitor. V ekipi ni veliko tujcev. Preostali prihajajo še iz Madžarske, Češke in Poljske.

Ne spreglejte