Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
16. 12. 2021,
19.32

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

6

Natisni članek

Nyon UEFA Liga narodov Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca

Četrtek, 16. 12. 2021, 19.32

2 leti, 4 mesece

Žreb lige narodov 2022/23

Noro, Slovenija proti Srbiji, Haalandu in Ibrahimoviću!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

6

Srbija Mitrović | Srbija bo prihodnje leto nastopila na SP v Katarju. | Foto Reuters

Srbija bo prihodnje leto nastopila na SP v Katarju.

Foto: Reuters

Slovenska nogometna reprezentanca bo prihodnje leto prvič v zgodovini nastopila v drugi najmočnejši kakovostni skupini lige narodov. Kekova četa se bo v skupini B4 potegovala za točke proti Švedski, Norveški in Srbiji, ta bo prihodnje leto nastopila na SP 2022. Prvouvrščeni iz skupine si bo zagotovil napredovanje v elitno skupino lige narodov. Med najboljšimi izstopa skupina "smrti" A3, v kateri se bodo pomerile Italija, Nemčija, Anglija in Madžarska.

Matjaž Kek Vršič 2011 Slovenija Srbija
Sportal Kek ne skriva sreče: Bolj idealne skupine si ne bi mogel želeti
Dragan Stojković
Sportal Srbi po nogometnem žrebu o Sloveniji kot smučarski velesili

Liga narodov, žreb:

Liga A:
Skupina 1: Francija, Danska, Hrvaška, Avstrija
Skupina 2: Španija, Portugalska, Švica, Češka
Skupina 3: Italija, Nemčija, Anglija, Madžarska
Skupina 4: Belgija, Nizozemska, Poljska, Wales

Liga B:
Skupina 1:
Ukrajina, Škotska, Armenija, Irska
Skupina 2: Islandija, Rusija, Albanija, Izrael
Skupina 3: Bosna in Hercegovina, Romunija, Finska, Črna gora
Skupina 4: Švedska, Norveška, Srbija, Slovenija

Liga C:
Skupina 1:
 Turčija, Luksemburg, Litva, Ferski otoki
Skupina 2: Severna Irska, Grčija, Kosovo, Ciper/Estonija*
Skupina 3: Slovaška, Belorusija, Azerbajdžan, Kazahstan/Moldavija*
Skupina 4: Bolgarija, Severna Makedonija, Gruzija, Gibraltar

Liga D:
Skupina 1: 
Liechtenstein, Andora, Kazahstan/Moldavija**, Latvija
Skupina 2: San Marino, Ciper/Estonija**, Malta

* zmagovalec dvoboja, ki bo odigran marca 2022
** poraženec dvoboja, ki bo odigran marca 2022

Slovenska nogometna reprezentanca je le nekaj tednov po tem, ko je postalo dokončno jasno, da jo bo vsaj še nekaj let vodil Matjaž Kek, spoznala imena tekmecev lige narodov. Slovenijo v tretji izvedbi tekmovanja, v katerem je okusila že obe skrajnosti, saj je bila tako zadnjeuvrščena (2018) kot najboljša (2020), čakajo najtežji izzivi do zdaj. Prvič ima opravka z drugo najvišjo kakovostno skupino.

Kek proti Srbiji že pisal zgodovino

Pred 21 leti sta Slovenija in takratna ZR Jugoslavija v Charleroiju remizirali s 3:3. Slovenija je vodila že s 3:0 in imela tudi igralca več na zelenici ..  | Foto: Guliverimage/Getty Images Pred 21 leti sta Slovenija in takratna ZR Jugoslavija v Charleroiju remizirali s 3:3. Slovenija je vodila že s 3:0 in imela tudi igralca več na zelenici .. Foto: Guliverimage/Getty Images Selektor Kek je pred žrebom napovedal tretjo izvedbo lige narodov kot mini Euro za Slovenijo. Štiri tekme bodo odigrane junija, dve pa septembra, nato pa se bodo najboljše reprezentance povsem osredotočile na sklepne priprave na vrhunec prihodnjega leta, ''zimsko'' svetovno prvenstvo v Katarju.

Na njem bo nastopila tudi Srbija, prihodnji tekmec Kekove čete. Ples kroglic v Nyonu, na katerem sta predstavnikom Uefe priskočila na pomoč nekdanja nogometna zvezdnika Francoz Robert Pires in Španec Gaizka Mendieta, je poskrbel, da sta se v skupini B4 srečali kroglici nekdanjih bratov iz Jugoslavije.

Slovenija se bo pomerila s Srbijo, na katero ima bolj ali manj prijetne spomine, saj proti njej sploh še ni izkusila poraza. Načrte ji je prekrižala v kar nekaj kvalifikacijskih ciklusih, tudi takrat, ko je Srbija nastopala še pod imenom ZR Jugoslavija. Takrat sta se reprezentanci pomerili tudi na Euru 2000, ko se je dvoboj po infarktnem scenariju končal s 3:3. Srbija je bila tudi prva reprezentanca, nastala na območju nekdanje Jugoslavije, ki jo je Slovenija v obdobju državne samostojnosti premagala.

Veselje Dareta Vršiča, zdajšnjega nogometaša drugoligaša Triglava, proti Srbiji leta 2011 v Mariboru. Slovenija je zmagala z 1:0, Samir Handanović pa je takrat ubranil 11-metrovko Nemanji Vidiću. | Foto: Vid Ponikvar Veselje Dareta Vršiča, zdajšnjega nogometaša drugoligaša Triglava, proti Srbiji leta 2011 v Mariboru. Slovenija je zmagala z 1:0, Samir Handanović pa je takrat ubranil 11-metrovko Nemanji Vidiću. Foto: Vid Ponikvar

To se je zgodilo pred desetimi leti, po tej zmagi (1:0 v Ljudskem vrtu po nepozabnem ''evrogolu'' Dareta Vršiča) pa je Matjaž Kek zapustil selektorski stolček. Nanj se je vrnil šele osem let pozneje, prihodnje leto pa bo poskušal v ligi narodov popeljati zasedbo do čim večjega števila točk.

Šeško proti "vzorniku" Haalandu

Erling Braut Haaland se z Norveško še ni uvrstil na največje tekmovanje. V dodatnih kvalifikacijah za Euro 2020 je izpadel proti Srbiji. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Erling Braut Haaland se z Norveško še ni uvrstil na največje tekmovanje. V dodatnih kvalifikacijah za Euro 2020 je izpadel proti Srbiji. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ker bosta v skupini tudi zahtevna tekmeca iz Skandinavije, to sta Švedska in Norveška, pri katerih ne manjka zvezdnikov mednarodnega kova, čaka Jana Oblaka, Josipa Iličića in druščino prihodnje leto kar šest atraktivnih tekem, v katerih bi lahko ljubitelji nogometa resnično prišli na svoj račun. Lahko bi se zgodil neposredni obračun med Erlingom Brautom Haalandom, enim od najbolj spoštovanih in cenjenih nogometašev na svetu (na Transfermarktu ima večjo vrednost od njega le Francoz Kylian Mbappe), ter njegovim ''naslednikom'' pri Salzburgu Benjaminom Šeškom.

Osemnajstletnega Posavca v Avstriji že dalj časa primerjajo z napadalcem Borussie Dortmund, ki bi ga radi v svojih vrstah pozdravila kopica največjih evropskih klubov. Če spada Haaland pri 21 letih med nogometaše, ki bi lahko zaznamovali prihodnost nogometa, pa pri Švedih v izbrani vrsti pri 40 letih še vedno navdušuje Zlatan Ibrahimović. Po nekajletni odsotnosti od reprezentance je spet oblekel državni dres, prihodnje leto pa bo poskušal konec marca pomagati Švedom v dodatnih kvalifikacijah do preboja na SP 2022 v Katarju.

Pred osmimi leti je Milivoje Novaković, zdajšnji tehnični vodja A-reprezentance, mrežo Norvežanov v Ljudskem vrtu zatresel kar trikrat na eni tekmi! | Foto: Vid Ponikvar Pred osmimi leti je Milivoje Novaković, zdajšnji tehnični vodja A-reprezentance, mrežo Norvežanov v Ljudskem vrtu zatresel kar trikrat na eni tekmi! Foto: Vid Ponikvar

Slovenija se s Švedsko še ni pomerila na tekmi, ki bi štela za točke, z Norveško pa je imela opravka že večkrat. Če je Kek leta 2011 poskrbel za konec jugoslovanskega uroka in kot prvi slovenski selektor premagal izbrano vrsto z omenjenega prostora, pa je dve leti pozneje Srečko Katanec v Ljudskem vrtu po zaslugi trikratnega strelca Milivoja Novakovića kot prvi odpravil skandinavski urok. Norvežani so prvič ostali praznih rok, izgubili z 0:3. Zanimivo je, da so se vikingi v ligi narodov že srečali s Slovenijo, pred tremi leti so bili boljši. V Oslu so zmagali z 1:0, v Stožicah se je dvoboj končal brez zmagovalca (1:1). Kako bo prihodnje leto?

Kakovostne skupine lige narodov pred žrebom:

Liga A:
Prvi boben: Francija, Španija, Italija, Belgija
Drugi boben: Portugalska, Nizozemska, Danska, Nemčija
Tretji boben: Anglija, Poljska, Švica, Hrvaška
Četrti boben: Wales, Avstrija, Češka, Madžarska

Liga B:
Prvi boben: Ukrajina, Švedska, Bosna in Hercegovina, Islandija
Drugi boben: Finska, Norveška, Škotska, Rusija
Tretji boben: Izrael, Romunija, Srbija, Irska
Četrti boben: Slovenija, Črna gora, Albanija, Armenija

Liga C:
Prvi boben: Turčija, Slovaška, Bolgarija, Severna Irska
Drugi boben: Grčija, Belorusija, Luksemburg, Severna Makedonija
Tretji boben: Litva, Gruzija, Azerbajdžan, Kosovo
Četrti boben: Kazahstan/Moldavija*, Ciper/Estonija*, Gibraltar, Ferski otoki

Liga D:
Prvi boben: Kazahstan/Moldavija*, Ciper/Estonija*, Liechtenstein, Malta
Drugi boben: Latvija, San Marino, Andora 

* marca bosta odigrani tekmi za obstanek

Aleksander Čeferin
Sportal Čeferin se je opravičil za napako

Skupina smrti z Italijo, Nemčijo in Anglijo

V skupini A, v kateri nastopajo prav vsi slovenski sosedi (Avstrija, Hrvaška, Italija in Madžarska), se bo 16 udeležencev potegovalo za končno lovoriko. Izmed štirih skupin je najbolj atraktivna A3, saj bodo v njej tekmovale tri velesile svetovnega nogometa, aktualni evropski prvak Italija, evropski podprvak Anglija, Nemčija, ki se je pod vodstvom novega selektorja Hansija Flicka zlahka uvrstila na SP 2022, ter Madžarska, ki ima že dragocene izkušnje z nastopom v skupini smrti, v kateri je vnaprej razglašena za avtsajderja. Tako je bilo tudi letos na Euru, ko se je izjemno upirala Franciji, Portugalski in ''elfu'', na tekmi v Münchnu pa jo je delilo le deset minut od spektakularne zmage, s katero bi se prebila med 16 najboljših.

Nemčija se bo podobno kot na Euru 2020 pomerila proti Madžarski, letos v Münchnu ji je ta povzročila veliko preglavic. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nemčija se bo podobno kot na Euru 2020 pomerila proti Madžarski, letos v Münchnu ji je ta povzročila veliko preglavic. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V skupini A1 se bosta slovenski sosedi Hrvaška in Avstrija srečali z Dansko, ta je blestela tako na letošnjem Euru kot tudi v kvalifikacijah za SP 2022, ter svetovnim prvakom Francijo, tudi zadnjo zmagovalko lige narodov, ko je letos v razburljivem finalu v Milanu premagala Španijo.

Aleksander Čeferin
Sportal Čeferin o večmilijardni pomoči Uefe in podpori cepljenja proti Covid-19

Urnik tekmovanj tretje izvedbe lige narodov:

Ligaški del: od 2. junija do 27. septembra 2022
Finale lige narodov (štiri najboljše ekipe iz lige A): od 14. do 18. junija 2023
Dvoboji za obstanek v skupinah: od 21. do 26. marca 2024

Liga prvakov Žreb Liga prvakov
Sportal Kakšen šok za Real! Po zapletu na žrebu jih čaka PSG.
Aleksander Čeferin
Sportal Eksperiment Uefe, v katerem Slovenija okuša skrajnosti
 
Ne spreglejte