Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
23. 3. 2015,
22.09

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Robert Berić slovenska nogometna reprezentanca Rapid Dunaj

Ponedeljek, 23. 3. 2015, 22.09

5 let, 3 mesece

Zmotila ga ni niti podplutba pod levim očesom

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Napadalec dunajskega Rapida Robert Berić je v tej sezoni najboljši slovenski strelec. V avstrijski bundesligi je dosegel že 17 golov, v petek pa bo prvič kandidiral za tekmo v kvalifikacijah.

Nasmejani Krčan ima ogromno razlogov za veselje. To sezono igra v Avstriji kot v transu. Zadetke dosega skoraj na vsaki tekmi, včasih tudi več. Na 23 srečanjih se je med strelce vpisal že sedemnajstkrat in je drugi najboljši strelec avstrijskega prvenstva. V nedeljo je odločil srečanje v Wiener Neustadtu. V polno je zadel v 48. minuti, nato pa se rezultat ni več spreminjal. Za nameček je na tekmi nastopil z "boksarsko" podobo, tak je prišel tudi na zbor reprezentance. Na prejšnji tekmi je prejel močan udarec vratarja Grödiga, posledice so vidne še zdaj, saj pod njegovim levim očesom kraljuje podplutba.

Nazadnje je bil v taki formi, ko je bil še majhen

"Vratar je malce zamudil. Pred njim sem bil ob žogi, potem pa me je udaril. Hotel je zbiti žogo, a me je zadel neposredno v glavo. Oko sem imel povsem zatečeno. Ni bilo prijetno, a sem preživel," se je spominjal dvoboja z Grödigom, ki se je razpletel v korist Rapida (4:0).

Niti podplutba ga ni zmotila, da ne bi nadaljeval izjemne statistike. V nedeljo je bil znova junak zeleno-belih, ki ga niso zastonj izbrali za najboljšega nogometaša Rapida v letu 2014, čeprav se je na Dunaj preselil šele poleti. Sploh pomni, kdaj je bil nazadnje v tako dobri golgeterski formi?

"V tako dobri, odkar se ukvarjam s profesionalnim nogometom, zagotovo ne. Tako pogosto sem dosegal zadetke, ko smo bili še majhni. Takrat sem dal veliko golov. Zelo sem zadovoljen s tem, kar se dogaja pri Rapidu. Upam, da bom nadaljeval v tem ritmu," si je zaželel 23-letni Berić ter poudaril, da mu sistem dunajske ekipe preprosto ustreza.

V ligo prvakov vodi tudi drugo mesto

Tu bi se lahko skrivala skrivnost, ki je poskrbela za eksplozijo njegovih zadetkov. Pri severnih sosedih močno odmeva, saj so se zeleno-beli z odličnimi rezultati v zadnjih krogih močno približali vrhu. Za vodilnim Salzburgom zaostajajo le še šest točk in zasedajo drugo mesto.

"Drugo mesto je naš cilj, saj tudi to mesto vodi v kvalifikacije za ligo prvakov. Drugi cilj je osvojitev pokala. To bi bila za nas velika stvar, velika so tudi pričakovanja navijačev. Soigralci so mi povedali, da bi nam navijači priredili veliko slavje, če bi osvojili lovoriko," pravi drugi najboljši strelec avstrijskega prvenstva. Več zadetkov (23) je dosegel le prvi napadalec Salzburga Jonatan Soriano, nato pa pride na vrsto že nekdanji napadalec Krškega, Interblocka, Maribora in Sturma.

S primerjavami z Novakovićem se ne obremenjuje

Star je komaj 23 let, tako da je pred njim še ogromno dokazovanj v vrhunskem nogometu. Počasi trka na vrata članske reprezentance. Proti Kolumbiji se je znašel v začetni enajsterici, v petek bo proti San Marinu najverjetneje prednost imel Milivoje Novaković.

Ljubljančan je od Krčana starejši 12 let, tako da spada Berić v ožji izbor kandidatov za njegovega naslednika, če se bo odločil za konec kariere. "V petek bom prvič na kvalifikacijski tekmi. Trenutno si želim le to, da bi morda dobil kakšno minuto proti San Marinu. Bomo videli, kako se bo odločil selektor. S tem, da me nekateri vidijo kot naslednika Novakovića, se ne obremenjujem. O tem niti ne razmišljam. Milivoje je odličen igralec, o vsem pa odloča selektor," pojasnjuje Berić, ki je v članski izbrani vrsti naletel na nekdanje soigralce iz mlade reprezentance.

Tam je ogromno časa igral skupaj s Kevinom Kamplom, Dejanom Lazarevićem in Janom Oblakom. "Dobro se razumemo in se počutimo krasno," je vesel družbe sovrstnikov, s katerimi bo v petek napadal pričakoval paket treh kvalifikacijskih točk.

''San Marino? To so za nas najtežje tekme.''

Pravi, da lahko še napreduje. "Imam še veliko za postoriti. Vsak igralec lahko vedno napreduje ne glede na to, koliko je star." O tem, da bi lahko prestopil v katerega izmed nemških prvoligašev, kar je njegova velika želja, v tem trenutku ne razmišlja. "Z glavo sem le pri Rapidu, do prestopnega roka pa je še zelo daleč. Saj niti ne vem, kako razmišljajo v klubu."

Proti na papirju tako nizko uvrščeni reprezentanci, kot je San Marino, še ni igral. Tudi on pa noče že vnaprej vpisati treh točk, ampak o tekmi govori previdno.

"Na videz so to lahki tekmeci, a moramo vedeti, da zna danes vsak igrati nogomet. Vsak se zna postaviti, zato so to so za nas najtežje tekme. Dokler se ne prebije obrambe tekmecev, doseže zadetka ali dveh, na tekmi ne moreš normalno igrati. Vsi pričakujejo, da bomo zmagali, zato moramo biti stoodstotni," se zaveda, da je treba proti San Marinu najbolj govoriti z dejanji, ne pa z besedami. Tako razmišlja tudi na Dunaju.

Ne spreglejte