Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 2. 2018,
16.34

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

Natisni članek

futsal futsal euro 2018 Gašper Vrhovec Igor Osredkar Andrej Dobovičnik

Torek, 6. 2. 2018, 16.34

6 let, 2 meseca

Bi bilo lepše, če na Euru ne bi bilo Brazilcev?

Zmeda: Euro v futsalu, blestijo pa Brazilci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48
Damir Puškar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenska reprezentanca v futsalu je v četrtfinalu evropskega prvenstva v Ljubljani izgubila proti Rusiji z 0:2. Oba zadetka sta dosegla Brazilca z ruskim potnim listom. Skupno jih v ruski zasedbi igra kar pet, podobno je še pri nekaterih drugih udeležencih EP 2018. Slovenski selektor Andrej Dobovičnik bi raje videl, da bi dres reprezentance nosili le igralci, rojeni v teh državah. Tako kot na primer v slovenski izbrani vrsti.

Najboljši slovenski vratar v futsalu Damir Puškar je na evropskem prvenstvu prejel pet zadetkov. Dva je prejel na uvodni tekmi s Srbijo (2:2). Na koncu se je izkazalo, da sta bila to edina zadetka, ki ju je prejel od strelcev, rojenih na evropskih tleh. To sta bila srbska reprezentanta Denis Ramić in Dragan Tomić.

Rusi ali Brusi?

Brazilec z ruskim potnim listom Eder Lima je prvi zatresel slovensko mrežo v četrtfinalu. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Brazilec z ruskim potnim listom Eder Lima je prvi zatresel slovensko mrežo v četrtfinalu. Foto: Urban Urbanc/Sportida Ko je Slovenija z izjemno predstavo spravila v solze favorizirano Italijo (2:1), je edini gol za zahodne sosede dosegel Humberto Honorio, 34-letni Brazilec z italijanskim državljanstvom, rojen v Sao Paulu. Ko je Slovenija v četrtfinalu naletela na premočnega tekmeca in izpadla proti Rusiji (0:2), sta v vrstah trikratnih zaporednih evropskih podprvakov (2012, 2014 in 2016) izstopala 32-letni Eder Lima in leto dni starejši Robinho.

Brazilska velemojstra futsala, ki nastopata za Rusijo in si slačilnico delita še s tremi igralci, rojenimi v domovini sambe. Skupno jih je pet, zato ne čudi, da so nekateri slovenski delavci v futsalu Ruse zaradi velike pomoči brazilskih legionarjev poimenovali Brusi.

Ali podpirate pravilo, da lahko za reprezentance na EP v futsalu nastopa tako veliko naturaliziranih tujcev, zlasti Brazilcev?

  • Ne. Nemudoma bi ga morali ukiniti. Naj za reprezentanco igrajo le igralci, rojeni v tej državi.
    22,22 %
    88 glasov
  • Ne. Pravilo bi morali uskladiti in podobno kot v košarki dovoliti nastop le enem tujcu.
    69,44 %
    275 glasov
  • Pravilo me ne moti. Zakaj pa ne bi nastopili tudi naturalizirani tujci, če si tega želijo?
    8,33 %
    33 glasov
Oddanih 396 glasov

Poraja se vprašanje, kako bi se razpletel dvoboj, če bi na parketu dvorane Stožice, ki je bila v ponedeljek zvečer napolnjena skoraj do zadnjega kotička, igrali le futsalisti, rojeni v Sloveniji oziroma Rusiji.

Šport, ki nima podmladka, ni pravi šport

Dvoboj ruskega Brazilca Romula in slovenskega reprezentanta Kristijana Čujca | Foto: Urban Urbanc/Sportida Dvoboj ruskega Brazilca Romula in slovenskega reprezentanta Kristijana Čujca Foto: Urban Urbanc/Sportida Novinarski kolega je po porazu Slovenije v četrtfinalu povprašal selektorja Andreja Dobovičnika, ali se mu zdi pravilo, da lahko v reprezentancah futsala na velikih tekmovanjih, kot je evropsko prvenstvo, nastopa tako veliko Brazilcev, sporno. Dodal je, da bi se lahko ravnali po pravilih, ki veljajo v svetu košarke.

V športu, kjer je Slovenija lani senzacionalno osvojila naslov evropskega prvaka, na poti do krone pa ji je pomagal tudi Američan Anthony Randolph, ki v preteklosti milo rečeno ni imel veliko skupnega s Slovenijo. V košarki je lahko reprezentancam na pomoč priskočil le en naturaliziran igralec, največkrat so se odločile za Američana. V futsalu so očitno najbolj zaželeni Brazilci, kar dokazujejo tudi primeri v številnih bogatih reprezentancah.

"Ne vem, ali imam povsem prav, a to je problem zakonodaje vsake posamezne države. Pod mojim vodstvom o čem takem nismo razmišljali," slovenskemu selektorju Andreju Dobovičniku ni prišlo na pamet, da bi okrepitev za slovensko izbrano vrsto iskal v tujini. | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Ne vem, ali imam povsem prav, a to je problem zakonodaje vsake posamezne države. Pod mojim vodstvom o čem takem nismo razmišljali," slovenskemu selektorju Andreju Dobovičniku ni prišlo na pamet, da bi okrepitev za slovensko izbrano vrsto iskal v tujini. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Ukvarjam se s stroko v futsalu, to ni pravo vprašanje zame. Je pa vaša ugotovitev pravilna. Bilo bi lepo, če bi bili nacionalni timi sestavljeni iz igralcev, ki so nekako državljani od začetka. Ne vem, ali imam povsem prav, a to je problem zakonodaje vsake posamezne države. Pod mojim vodstvom o čem takem nismo razmišljali, čeprav zakonodaja, glede na primer v košarki (primer Randolph, op. p.), to dopušča. Upam, da se bodo zadeve malce spremenile. Uefa je že spremenila tekmovanje U-19. Nacionalne vrste morajo skrbeti za podmladek. Ta korak bi lahko prinesel miselnost, da je mogoče bolje vlagati v mlajšega igralca kot pa kupiti prekaljenega Brazilca. Šport, ki nima podmladka, ni pravi šport. Razvoj se mora začeti prej, ne v članski ekipi," je dejal dolgoletni slovenski selektor, ki ne razmišlja o tem, da bi v bližnji prihodnosti pod slovensko zastavo vodil tujca.

Slovenski kapetan: Brazilci to počnejo le za denar

Slovenski kapetan Igor Osredkar je po tekmah pogosto brez dlake na jeziku. | Foto: Vid Ponikvar Slovenski kapetan Igor Osredkar je po tekmah pogosto brez dlake na jeziku. Foto: Vid Ponikvar Rusov je na svetu okrog 150 milijonov evrov, a so se vseeno odločili, da bodo z mikavno finančno injekcijo podprli igranje brazilskih asov, ki so pred tem izkušnje z ruskim futsalom nabirali na klubskem področju. "Meni ni težko tega povedati naglas. Vsi vemo, kakšen narod je Rusija, in vemo, koliko jih je. Da si morajo pomagati z Brazilci, je malo smešno ali - če hočete - žalostno. To počnejo že dolgo, to ni nova stvar. Morate pa vedeti, da Brazilci to počnejo le za denar. Nimajo nobene povezave s to državo in nikoli ne bodo za svoj grb dali od sebe toliko kot mi, ki smo res ponosni, da smo Slovenci. To se v določenih pogledih vidi tudi v igri, a kot rečeno, to je njihova stvar, naj počnejo, kar želijo," je o brazilski "problematiki" v najbogatejših nacijah na tem Euru spregovoril slovenski kapetan Igor Osredkar

Vrhovec: Če bi najboljšim pobral vse Brazilce, bi ...

Gašperju Vrhovcu je bila všeč poteza košarkarske reprezentance z Anthonyjem Randolphom. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Gašperju Vrhovcu je bila všeč poteza košarkarske reprezentance z Anthonyjem Randolphom. Foto: Urban Urbanc/Sportida "Odvisno je, kako gledaš na to stvar. Vsaka stvar je za nekaj dobra in po drugi strani slaba. V reprezentanci bi načeloma morali igrati domačini, tako kot v malo manjših reprezentancah, kot je naša, a po drugi strani Brazilci dvignejo raven futsala. Je pa dejstvo, da bi bili najboljši, če bi jim pobrali vse Brazilce, na koncu veliko slabši, kot so zdaj," pravi slovenski reprezentant Gašper Vrhovec in dodaja, da še nikoli ni razmišljal o tem, da bi za Slovenijo kdaj zaigral kakšen vrhunski Brazilec. "Ne, res nisem. Mislim, da ima Slovenija dovolj svoje kakovosti. A če pogledamo košarkarje in kako je Anthony Randolph Sloveniji pomagal do zlata, mislim, da to ni napačno. Tudi meni je bila poteza košarkarske zveze všeč, saj vem, da bi bilo v nasprotnem primeru fantom veliko težje. Ob Dragiću in Dončiću je bil eden ključnih mož," dodaja. Pravi še, da sam ne bi imel nič proti, če bi kdaj za Slovenijo igral kakšen odličen tujec, je pa res, da ne odloča on. 

Srbija je edina reprezentanca, s katero se je Slovenija pomerila na tem prvenstvu in ki v svojih vrstah ni imela naturaliziranih igralcev. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Srbija je edina reprezentanca, s katero se je Slovenija pomerila na tem prvenstvu in ki v svojih vrstah ni imela naturaliziranih igralcev. Foto: Urban Urbanc/Sportida

V slovenskem futsalskem taboru tako prevladuje mnenje, da si najbogatejše reprezentance ne bi smele tako očitno pomagati s tujci, zlasti Brazilci. Mnenja se deloma razlikujejo, futsal pa za zdaj ostaja šport, v katerem je dovoljeno množično poseganje po igralski pomoči iz tujine. Prva polfinalista, Kazahstan in Rusija, to možnost izkoriščata. 

Ne spreglejte