Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
9. 1. 2012,
9.18

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Xavi

Ponedeljek, 9. 1. 2012, 9.18

8 let, 2 meseca

Zlata žoga 2011: Messi tretjič zapored?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bo Lionel Messi ubranil naslov dobitnika zlate žoge in postal prvi nogometaš po Michelu Platiniju, ki je priznanje prejel trikrat zapored? Njegova tekmeca sta Xavi Hernandez in Cristiano Ronaldo.

Odgovor bo znan danes po 19. uri, zmagovalca pa bodo odločili glasovi selektorjev, kapetanov izbranih vrst in izbranih športnih novinarjev (vsi po tretjino). Pod okriljem Mednarodne nogometne zveze (FIFA) in francoskega časnika France Football - skupaj podeljujeta nagrado od leta 2009 - so se v ožjem izboru znašli trije superzvezdniki. Vsi si nogometni kruh služijo v Španiji, dva pri Barceloni, eden pri Realu. Lani so se za prestižno priznanje potegovali trije soigralci katalonskega nogometnega ponosa, tokrat se je v druščini Lionela Messija in Xavija Hernandeza, oba sta za naslov kandidirala že lani (Argentinec je prejel nagrado), znašel še Cristiano Ronaldo. Portugalec se je malodane že sprijaznil s tem, da bo zlato žogo osvojil njegov večni tekmec iz Barcelone. To naj bi postal Lionel Messi, ki mu nogometna javnost pripisuje največ možnosti, da še tretjič zapored postane najboljši, s tem pa izenači rekordni dosežek Francoza Michela Platinija, ki je kot edini zlato žogo osvojil trikrat zapored (1983, 1984 in 1985). Messi je blestel, v letu 2011 dosegel 53 zadetkov, osvojil pa kar pet klubskih lovorik. Postal je španski, evropski in svetovni prvak, osvojil pa še španski in evropski superpokal. Čeprav se je prvi as ''belih baletnikov'' na seznamu strelcev pojavil večkrat, pa je pomagal soigralcem le do enega naslova. Z Realom je osvojil španski pokalni naslov, pri preostalih izzivih pa je moral zaploskati Barceloni. Tako Messiju kot ''motorju'' v zvezni vrsti, Xaviju Hernandezu. Ronaldo se slavnostne prireditve v Švici niti ne bo udeležil, podobno kot njegov trener in rojak Jose Mourinho. Uradni razlog tiči v pripravah na zahtevno pokalno srečanje, kjer čaka Real v torek gostovanje pri Malagi. Real je prvo tekmo na štadionu Santiago Bernabeu dobil s 3:2, če pa bi napredoval, bi se v četrtfinalu pomeril prav z Barcelono.

Za najboljšo nogometašico leta bodo kandidirale Brazilka Marta, Japonka Homare Sava in Američanka Abby Wambach, za najboljšega trenerja v ženskem nogometu pa Francoz Bruno Bini, Japonec Norio Sasaki in Švedinja Pia Sundhage. V izboru za najlepši zadetek leta so se znašli ''evrogoli'', ki so jih dosegli Lionel Messi, Neymar in Wayne Rooney.

Ne spreglejte