Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 5. 2022,
10.30

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

3

Natisni članek

Feyenoord Jose Mourinho finale Roma

Sreda, 25. 5. 2022, 10.30

1 leto, 11 mesecev

Roma ali Feyenoord za prvo evropsko krono

Zgodovinska priložnost za Mourinha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

3

Pred nami je še sklepno dejanje novoustanovljene konferenčne lige, kjer se bosta v finalu, ki ga bo v sredo zvečer gostila albanska prestolnica, pomerila italijanska Roma in nizozemski Feyenoord. "Ne verjamem v čarobne napoje ali uroke," je pred obračunom z Nizozemci povedal portugalski strateg Jose Mourinho. "Ni posebnega recepta, samo igrati moramo kot ekipa. Zavedam se naših omejitev, a ne glede na razplet finala je za nami dobra sezona." Pred večernim dvobojem, pa so pesti že ogreli vročekrvni navijači.

Portugalec na klopi Rome bi nocoj lahko postal prvi trener, ki bo osvojil vsa tri evropska klubska tekmovanja.  | Foto: Reuters Portugalec na klopi Rome bi nocoj lahko postal prvi trener, ki bo osvojil vsa tri evropska klubska tekmovanja. Foto: Reuters "The special one" ima tako z Romo priložnost, da kot prvi trener osvoji vsa tri različna evropska klubska tekmovanja. Z milanskim Interjem in Portom je osvojil ligo prvakov, na klopi Manchester Uniteda si je leta 2017 priboril naslov v ligi Evropa, nocoj pa ima možnost osvojiti še prvi naslov konferenčne lige. Za nogometaše iz večnega mesta bi bila to prva evropska lovorika, do zdaj so v finalu vselej izgubili. Prvič leta 1984 proti Portu, nato pa še sedem let pozneje proti Interju.

"Dve najboljši moštvi v pokalu se bosta pomerili, kar pomeni, da bo dvoboj zelo izenačen. Vemo, kaj moramo storiti mi ter kakšne so prednosti in slabosti nasprotnika," je pred obračunom povedal branilec AS Rome Gianluca Mancini.

Nasilni spopadi v Tirani pred finalom konferenčne lige

V torek zvečer so v Tirani izbruhnili spopadi pred finalom konferenčne lige med italijansko Romo in nizozemskim Feyenoordom. Policija je aretirala 60 navijačev obeh moštev, poročajo tuje tiskovne agencije. Osem nizozemskih navijačev so aretirali zaradi napada na lokalnega prebivalca. Albanca so napadli s stolom, potem ko je ta izkazal svojo podporo Romi.

Skupina 200 navijačev Feyenoorda se je prav tako spopadla s policijo, ko je želela priti do navijačev Rome.

Italijanski navijači so prav tako napadli policijo s palicami in kamni. Skupaj je bilo aretiranih 48 italijanskih in 12 nizozemskih privržencev, so sporočili iz policije. "Ranjenih je bilo deset policistov, poškodovan pa je bil tudi policijski avtobus," so dodali pri policiji.

Poleg tega so se navdušenci obeh moštev med seboj spopadli na najmanj treh lokacijah v albanskem glavnem mestu, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Vir: STA

Nogometaši Rome so se v finale prebili po tem, ko so v skupinskem delu kljub visokemu porazu (1:6) proti norveškemu Bodo/Glimtu zasedli prvo mesto v skupini. V izločilnih bojih so najprej ugnali Vitesse, nato se ponovno pomerili z Norvežani in jih s skupnim izidom 5:2 izločili iz tekmovanja. Še zadnja ovira pred uvrstitvijo v finale pa je bil angleški Leicester City, ki je proti Romi klonil s skupnim izidom 1:2.  

Jose Mourinho
Sportal Mourinho z Romo do remija v Leicestru, Feyenoord boljši od Marseilla

Nizozemci samozavestno v finale

Nizozemski klub Neporaženi Feyenoord po 20 letih končno do nove lovorike?  | Foto: Reuters Neporaženi Feyenoord po 20 letih končno do nove lovorike? Foto: Reuters se je v finale uvrstil kot neporažena ekipa, na 12 tekmah v tem tekmovanju so vknjižili osem zmag in štiri neodločene rezultate ter dosegli 28 zadetkov, enega več kot Rimljani. V skupinskem delu konferenčne lige so 15-kratni nizozemski prvaki zasedli prvo mesto, nato pa v izločilnih bojih ugnali še Partizan, praško Slavio in francoski Marseille.

"Vemo, kaj pričakovati na tekmi proti Romi, a ima Jose Mourinho vedno kakšno domislico. Na 55 tekmah, ki smo jih odigrali v tej sezoni, smo doživeli že vse mogoče, zato bi bil presenečen, če bi se domislil česa, kar bi nas lahko presenetilo," je obračun z Rimljani komentiral strateg Feyenoorda Arne Slot.

AS Roma, Tammy Abraham
Sportal Znana oba finalista konferenčne lige

"Abraham je eden ključnih mož pri Romi"

Glavno orožje Rimljanov v nocojšnjem finalu bo zagotovo napadalec Tammy Abraham, ki je do zdaj v tem pokalu dosegel že devet zadetkov. Na drugi strani je z desetimi goli na vrhu lestvice strelcev konferenčne lige nigerijski napadalec Cyriel Dessers.

"Abraham je fizično zelo močan igralec, tehnično dobro podkovan in zna dosegati zadetke. Je eden izmed ključnih mož pri Romi, a pripravljen sem nanj," je v izjavi pred finalom dejal Gernot Trauner, branilec Feyenoorda. Tammy Abraham | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Tekmeca sta se do zdaj v evropskih srečanjih pomerila dvakrat v sezoni 2014/15, ko je v izločilnih bojih lige Evropa napredovala Roma s skupnim izidom 3:2. Nocoj pa bo o prvaku odločal le en obračun, ki bo ob 21. uri.  

Konferenčna liga, finale:

Sreda, 25. maj:
21.00 Roma - Feyenoord

Verjetni začetni postavi:
Roma:
 Patricio; Mancini, Smalling, Ibanez; Karsdorp, Cristante, Oliveira, Zalewski; Pellegrini, Zaniolo; Abraham

Feyenoord: Marciano; Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Kokcu; Nelson, Til, Sinisterra; Dessers

Preberite še:

 
Sportal Negativne misli Ancelottija, a njegovi zabijajo že na treningu #video
Loris Karius
Sportal Dogodek, ki je pokopal kariero nesrečnega Nemca
Southampton - Liverpool Klopp
Sportal Klopp izbran za trenerja leta v Angliji
Ne spreglejte