Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
11. 10. 2017,
21.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

Srečko Katanec kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca Aljaž Struna Andraž Struna New York City Palermo liga MLS Zoran Dragić Goran Dragić Goran Dragić

Sreda, 11. 10. 2017, 21.35

6 let, 6 mesecev

Aljaž Struna o bratu Andražu

Zgodba slovenskih bratov, ki bi odjeknila v ZDA

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
goran zoran dragic | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski reprezentančni nogomet je lani pod vodstvom Srečka Katanca poskrbel za nov mejnik. Na prijateljski tekmi s Turčijo (0:1) sta se v začetni enajsterici prvič v zgodovini slovenskega nogometa znašla dva brata. Aljaž in Andraž Struna sta zaigrala skupaj. V prihodnosti bi lahko združila moči tudi v ZDA.

Športni ljubitelji v ZDA so že občudovali na delu slovenska brata, ko sta združila moči in se potegovala za cilje istega kluba. To sta bila košarkarja Goran in Zoran Dragić, nekdaj soigralca pri Miamiju.

Čez lužo je ostal le še starejši brat Goran, ki je letos s slovensko košarkarsko reprezentanco poskrbel za nepozabno rapsodijo v Istanbulu in naslov evropskega prvaka. Zoran nastopa v Italiji. Brata sta ves čas v stikih, čeprav je eden v ZDA, drugi pa v zahodni slovenski sosedi. Podobno kot v primeru bratov Struna, Pirančanov, ki sta v zadnjih letih prerasla v stalnico slovenske članske reprezentance.

Dobro se je znašel v New Yorku

Pred sedmimi leti sta se brata Struna s koprskim klubom veselila prvega in do danes edinega naslova slovenskega prvaka. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Pred sedmimi leti sta se brata Struna s koprskim klubom veselila prvega in do danes edinega naslova slovenskega prvaka. Foto: Urban Urbanc/Sportida Starejši Andraž Struna je dočakal svojih pet minut v obdobju, ko je bil Bojan Jokić poškodovan in je bilo treba zapolniti vrzel na položaju levega bočnega branilca. Pozneje je Andraž izgubil klubsko formo, jo za kratek čas obnovil na Škotskem, nato pa spet za več mesecev ostal brez kluba.

V tem obdobju je večkrat ostal prečrtan na reprezentančnem seznamu, barve nogometne družine Struna, ki prihaja iz Pirana, pa je ponosno branil njegov mlajši brat Aljaž Struna. V prejšnji sezoni je igral za Carpi, nato pa se vrnil na Sicilijo, kjer pomaga drugoligašu Palermu, pa tudi slovenski reprezentanci.

Na zadnjih kvalifikacijskih tekmah, ko se je Katančeva četa spopadla z otoškima tekmecema, je dočakal priložnost na obeh tekmah. Njegov brat Andraž, ki je končno ujel tekmovalno formo pri New York Cityju in postal drugi Slovenec, ki je zaigral v ligi MLS (prvi je nekdanji kapetan Olimpije Antonio Delamea Mlinar), je dogajanje v reprezentanci spremljal iz ZDA.

Ko se je Slovenija lani pred začetkom Eura 2016 pomerila s Turčijo (0:1), sta dvoboj od prve minute začela brata Struna. | Foto: Vid Ponikvar Ko se je Slovenija lani pred začetkom Eura 2016 pomerila s Turčijo (0:1), sta dvoboj od prve minute začela brata Struna. Foto: Vid Ponikvar

"Ravno po tekmi mi je poslal sporočilo. Z njim je vse v redu, redno igra v New Yorku, dobro se je znašel," je odvrnil 27-letni Aljaž, ki v nasprotju z eno leto starejšim bratom, nekdanjim soigralcem pri Kopru, nima težav z dajanjem izjav po srečanjih.

Starejši brat prehitel njegove želje

Aljaž Struna je na dvoboju s Škotsko, kjer je nekoliko zamudil v akciji, iz katere so Škoti dosegli prvi gol, odigral prvi polčas. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Aljaž Struna je na dvoboju s Škotsko, kjer je nekoliko zamudil v akciji, iz katere so Škoti dosegli prvi gol, odigral prvi polčas. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Andraž zaradi določenih zadržkov v zadnjih letih po reprezentančnih nastopih ni dajal intervjujev, Kiki, njegov mlajši brat, pa je povsem drugačen sogovornik.

"Andraž igra s številnimi zvezdniki. Za Italijana Andreo Pirla je rekel, da je prijetna oseba. Je tih in nerad se izpostavlja. Igra tudi s Špancem Davidom Villo, trener pa je Francoz Patrick Vieira. Ni slabo, kajne? Pa še živi v New Yorku," je mlajši brat kar malce ljubosumen na Andraža, ki najraje igra na desni strani obrambne vrste. Za novi klub je zbral štiri nastope. Nikoli, ko je igral, New York City ni izgubil. Enkrat je zmagal, trikrat pa remiziral.

"Tudi mene mika New York. Vedno sem mu govoril, da bi rad igral v ZDA, potem pa me je prehitel," se je nasmehnil visoki Primorec.

Pirlo odhaja, drugi Struna prihaja?

Andrea Pirlo in David Villa sta osrednja zvezdnika moštva New York City. | Foto: Reuters Andrea Pirlo in David Villa sta osrednja zvezdnika moštva New York City. Foto: Reuters Bi lahko v prihodnosti dočakali zgodovinski dan, ko bi v ligi MLS prvič skupaj zaigrala slovenska brata? Takšna zgodba v ZDA ne bi ostala prezrta, sploh v klubu, ki igra domače tekme na znamenitem newyorškem štadionu Yankee.

"Seveda bi lahko. Pirlo končuje kariero, tako da se bo sprostil proračun v klubu. Lahko bi šlo," je zatrdil. Nič ne bi imel proti takšnemu scenariju. Tudi zaradi ljubezni do košarke, saj bi si z veseljem ogledoval tekme lige NBA.

Andraž si je prejšnji teden v Brooklynu ogledal pripravljalno srečanje, na katerem je nastopil Miami Heat. Primorec je tako s tribun zaploskal Goranu Dragiću. Pa smo spet pri košarkarskih bratih …

Ne spreglejte