Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
6. 2. 2013,
11.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Srečko Katanec

Sreda, 6. 2. 2013, 11.05

8 let

Zelene Stožice sredi bele Ljubljane

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sneg otežuje delo prirediteljem tekme med Slovenijo in BiH. Ker še vedno sneži, so se odločili, da v sodelovanju z ogrevalno napravo igrišče ''očistijo'' ročno. Bojazni, da bi tekma odpadla, ni.

Februarski termin prijateljskih reprezentančnih tekem išče odgovore na to, kako dobro so izbrane vrste pripravljene pred nadaljevanjem kvalifikacij, nekoliko več preglavic pa povzročajo prirediteljem srečanj zaradi zimskih razmer, ki so na začetku leta stalnica v večini evropskih držav. Zato ne čudi odločitev nekaterih reprezentanc, da se v vlogi gostiteljic preizkusijo na tujem prizorišču. Tam, kjer so bolj prijazni pogoji. Tako se bosta denimo Islandija (prihodnji tekmec Katančeve čete v kvalifikacijah za SP 2014) in Rusija pomerili v Marbelli, Norveška in Ukrajina pa v Sevilli. Poleg Španije pa bo reprezentančno tekmo, v kateri ne bo nastopila domača izbrana vrsta, gostila tudi Turčija, saj se bosta v Beleku udarili Madžarska in Belorusija.

Nogometna zveza Slovenije (NZS) se je odločila, da bo zaradi izjemnega zanimanja in pozitivno naravnane evforije, ki jo je sprožila vrnitev Srečka Katanca na mesto selektorja, dvoboj z BiH namesto na Bonifiki (sprejme okrog 4.000 gledalcev) gostila na največjem slovenskem štadionu. Ljubljanski objekt v Stožicah naj bi danes sprejel 16.000 nogometnih zanesenjakov. Slednji pa bodo zaradi zimskih razmer prisiljeni na štadion prispeti v toplih zimskih oblačilih. Kot da bi uradni plakat krovne zveze, ki je na srečanje vabil s pomenljivim sloganom ''Kapo gor'', zadel v polno. Že zaradi povezanosti z nepozabnim Katančevim izrekom ''Kapa dol fantom'', pa tudi prikazom bele snežne podlage, ki danes že od zgodnjih jutranjih ur nagaja prirediteljem.

Če nam je vodja objekta Boris Ferenčak še prejšnji teden zagotovil, da ga zgledna priprava igralne podlage ne skrbi tudi v primeru snežnih padavin, pa je naravni urnik snežinke pripeljal v skrajno neprimernem času. Prireditelji so bili prepričani, da bi brez težav speljali dogodek, tudi če bi v nedeljo padlo 30 cm snega. Prejšnji teden tudi vremenska napoved ni slutila, da bi lahko sneg pozdravil igrišče prav na dan tekme. A tako se je pripetilo. To pa je nekaj, kar že bolj resno nagaja prirediteljem: ''Vprašanje je, kdaj bo nehal padati sneg. Mi se bomo potrudili po najboljših močeh, vsekakor pa bi bilo zaželeno, če bi nehalo snežiti vsaj do enih,'' nam je vodja objekta sporočil v dopoldanskih urah, ko je slovenska prestolnica dobivala obris bele zimske podobe. Ogrevalni sistem na štadionu potrebuje poldrugi dan, da se kakšna bolj zajetna snežna podlaga v Stožicah stopi. Ker pa snežne padavine niso ponehale in je vrag vzel šalo, do srečanja pa nas loči le še ''nekaj'' ur, je bilo potrebno ubrati drugo pot. Prireditelji, ki se trudijo po najboljših močeh, so se tako odločili, da bodo sneg odstranili ročno. Z lopatami, pomaga pa jim tudi manjši bager. Tako so do 14. ure odstranili sneg že s treh četrtin igrišča, pri tem pa jim je bil v veliko pomoč ogrevalni sistem, ki je razpotegnjen pod igralno podlago, vsega skupaj pa je napeljano kar 35 kilometrov cevi. ''Ne bo težav. Tekma zagotovo bo,'' je sporočil vodja objekta. Vložek odmevnega srečanja, na katerem bodo nastopili najboljši nogometaši iz Slovenije in BiH, manjkalo pa ne bo tako vrhunskih igralcev kot tudi izjemnega vzdušja na tribunah, je enostavno prevelik, tako da si prireditelji niso smeli privoščiti ''porazao''. Škoda bi bilo zapraviti takšno priložnost. Sneg je resda pokazal zobe, a mu bo nogometni spektakel tudi po zagotovilu Boštjana Gasserja, sekretarja reprezentance, kos.

Če čakata nogometaše danes dva polčasa, imajo prireditelji s ''prvim'' opravka že cel dan. Narava jim ni naklonjena, a naj bi igralce vseeno pozdravila travnata, ne pa zasnežena podlaga. V najslabšem primeru, ki pa se po zagotovilu oskrbnikov objekta ne bo zgodil, bi nogometaši zaigrali na snegu, ki pa je slovenski reprezentanci podaril že veliko lepega. Spomin na znamenito tekmo v Kijevu, pisalo se je leto 1999, je še živ. To je bila tekma, s katero je Katančeva ''zlata generacija'' zakorakala med nesmrtne. Morda pa danes sneg pomaga do novega mejnika, prve zmage nad izbrano vrsto BiH, ki je doslej dobila vse tri medsebojne tekme.

Ne spreglejte