Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 4. 2018,
13.15

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54

Natisni članek

Pep Guardiola Josep Guardiola Manchester City Roberto Mancini Manuel Pellegrini

Torek, 10. 4. 2018, 13.15

6 let

Guardiola pred podpisom rekordne pogodbe

Zapravil pol milijarde evrov in osvojil ''nič'', a šejki so navdušeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54
Guardiola

Čeprav je Pep Guardiola v Man City prišel kot velika nadgradnja prejšnjih trenerjev, do zdaj ni osvojil še praktično nič. V štirih prestopnih rokih je za okrepitve zapravil več kot njegovi predhodniki v več letih skupaj, v žep pa v drugi sezoni pospravil le najmanj spoštovano lovoriko v Angliji – ligaški pokal. 

Po razočaranju v prvi sezoni na klopi sinjemodrih, ko je Guardiola po več letih prvič ostal brez lovorike, so šejki iz Abu Dabija dodatno odprli denarnico. Katalonec je zamenjal celotno obrambo in po štirih prestopnih rokih prebil mejo pol milijarde evrov.

Govorilo se je, da bo City zelo resen kandidat za osvojitev četverčka lovorik (PL, CL, FA, LP), zdaj pa vse kaže, da se bo moral zadovoljiti z le dvema. Ob ligaškem pokalu bo osvojil tudi angleško prvenstvo – teoretično za to potrebuje le še eno zmago. Tega nikakor ne more več zapraviti.

Drugače je v ligi prvakov, kjer Cityju zelo slabo kaže. Na prvi četrtfinalni tekmi ga je na Anfieldu s 3:0 razstrelil Liverpool in možnosti za epski preobrat so le še teoretične. City bo zelo težko preprečil, da bi Liverpool zadel, če se to zgodi, pa bo City za napredovanje potreboval kar pet zadetkov. 

Lahko po visokem zaostanku (0:3) City še izločil Liverpool in se uvrsti v polfinale lige prvakov?

  • Da.
    32,71 %
    139 glasov
  • Ne.
    67,29 %
    286 glasov
Oddanih 425 glasov

Šejki pred Katalonca postavili nove milijone

Športna javnost Guardiolo čedalje bolj jemlje z rezervo in njegove dozdajšnje uspehe iz dneva v dan vse bolj pripisuje vesoljcu Lionelu Messiju (Barceloni) in "monopolu" v Nemčiji (Bayern). Šejki ga kljub temu trepljajo po rami in mu že pripravljajo novo, izboljšano različico pogodbe, ki bi ga na Etihad vezala do leta 2020. Nekdanji trener Barcelone in Bayerna naj bi letno prejel kar 23 milijonov evrov in postal najbolje plačani trener na svetu.

Lastniki Man Cityja so za okrepitve v desetih letih namenili 1,6 milijarde evrov. Tukaj se zadeva ne bo končala, nafta iz vrtin teče vsak dan in denarja ne manjka. | Foto: Reuters Lastniki Man Cityja so za okrepitve v desetih letih namenili 1,6 milijarde evrov. Tukaj se zadeva ne bo končala, nafta iz vrtin teče vsak dan in denarja ne manjka. Foto: Reuters

Ena prava lovorika odločno premalo

Čeprav še vedno obstajajo možnosti za preobrat v ligi prvakov, se bo moral realno gledano Pep v dveh sezonah zadovoljiti z le eno pravo lovoriko, kar je po vseh vloženih milijonih in za pogovorno najboljšega trenerja na svetu odločno premalo.

Sergio Agüero, David Silva, Kevin de Bruyne (na fotografiji), Raheem Sterling, Nicolas Otamendi in Fernandinho so fantje, ki so bili na Etihadu še pred Guardiolo. Kljub temu je Katalonec pognal še več kot pol milijarde evrov in izgovorov za neuspeh praktično ni. | Foto: Reuters Sergio Agüero, David Silva, Kevin de Bruyne (na fotografiji), Raheem Sterling, Nicolas Otamendi in Fernandinho so fantje, ki so bili na Etihadu še pred Guardiolo. Kljub temu je Katalonec pognal še več kot pol milijarde evrov in izgovorov za neuspeh praktično ni. Foto: Reuters

Če upoštevamo, da več kot polovico zdajšnje ekipe sestavljajo zvezdniki, ki sta jih pripeljala že njegova predhodnika Roberto Mancini in Manuel Pellegrini, ter da je Guardiola za celotno obrambo in dva vratarja zapravil skupaj krepko čez 300 milijonov evrov, bi morala ekipa res pobrati vse, kar se pobrati da.

V nobenem pogledu Guardila ni boljši in uspešnejši od Mancinija in Pellegrinija. Vsaj za zdaj še ne.

Trgovanje trenerjev in uspehi Cityja, potem ko so klub prevzeli arabski šejki:

Mark Hughes (2008/2009):

Zapravljeni milijoni za okrepitve:
158 milijonov evrov

Najodmevnejši nakup:
Robinho

Lovorike:
/

Roberto Mancini (2009-2013):

Zapravljeni milijoni:
483 milijonov evrov

Najodmevnejši nakupi:
Carlos Tevez, Emanuel Adebayor, Edin Džeko, Mario Balotelli, Yaya Toure, David Silva, Sergio Agüero

Lovorike (3):
1-x premier league (2011/12)
1-x pokal FA (2010/11)
1-x angleški superpokal (2012)

Manuel Pellegrini (2013-2016):

Zapravljeni milijoni:
419 milijonov evrov

Najodmevnejši nakupi:
Fernandinho, Stevan Jovetić, Kevin de Bruyne, Raheem Sterling, Nicolas Otamendi

Lovorike (3):
1-x premier league (2013/14)
2-x angleški ligaški pokal (2013/14, 2015/16)

Pep Guardiola (2016-):

Zapravljeni milijoni:
529 milijonov evrov

Najodmevnejši nakupi:
Leroy Sane, John Stones, Gabriel Jesus, Ilkay Gündogan, Kyle Walker, Aymeric Laporte, Bernardo Silva, Benjamin Mendy, Ederson

Lovorike (1):
1-x angleški pokal (2017/18)

Ne spreglejte