Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
29. 6. 2014,
14.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

James Rodriguez

Nedelja, 29. 6. 2014, 14.00

8 let

Žal mu je Mehike, Robben pa pretirava

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dramatična nedelja je na svetovnem prvenstvu v Braziliji osrečila tabora Nizozemske in Kostarike, ki sta se uvrstila v četrtfinale. Kako razplet ocenjuje slovenski nogometni reprezentant Mišo Brečko?

Nizozemska je na srečanju proti Mehiki stopala po robu prepada. Še tri minute pred koncem rednega dela je zaostajala z 0:1 in se spogledovala z bolečim izpadom, nato pa sta za preobrat poskrbela Wesley Sneijder in Klaas-Jan Huntelaar. Tulipani so ponosno zacveteli v Fortalezi, mehiški navijači, teh na tribunah vsekakor ni manjkalo, pa niso skrivali solza, saj je njihove ljubljence od nove senzacije ločevalo le nekaj trenutkov.

"Žal mi je za Mehiko, ki bi si zaradi fanatične borbenosti zaslužila napredovanje. Ima reprezentanco, ki mi je zelo simpatična, pa energičnega trenerja. To je super ekipa, po tekmi pa sem lahko le obžaloval, da je napredoval le eden. Nizozemska pa je v zadnjih 30 minutah pokazala ogromno," nam je zaupal vtise po nedeljski drami med svetovnimi podprvaki ter reprezentanco, ki je v skupini A preprečila napredovanje Hrvaški.

Očaran nad šprinti nizozemskega zvezdnika

"Ni naključje, da je Mehika prišla tako daleč. Veliko ljudi je bilo razočaranih nad Hrvaško, ko je izgubila proti Mehičanom, a je naletela na fanatično ekipo s fenomenalno podporo s tribun. Zasluženo se je uvrstila v osmino finala, žal pa nato nesrečno izpadla," je dejal kapetan Kölna, ki se bo v bližajoči sezoni meril tudi z Bayernom, pri katerem blesti Arjen Robben. Na srečanju proti Mehiki je poskrbel za sporen trenutek, ko je v izdihljajih srečanja prisilil sodnika, da je pokazal na belo točko.

Trboveljčan se je zadržal in ni želel sodelovati pri javni razpravi, ali je pri tem opetnajstil delivca pravice ter mehiško reprezentanco, je pa o Robbenu povedal sledeče: "Res je. Je tak igralec, ki malce pretirava. To mi ni všeč, a mu moraš po drugi strani šteti v dobro njegovo izjemno fizično pripravljenost. Kako je lahko v zadnjih 30 minutah šprintal po polovici Mehike … To je kakovost, ki govori v njegov prid, je pa res, da mogoče pade prehitro. Sodnik je tam, da piska, odločajo stotinke sekunde," je pojasnil slovenski reprezentant.

Kot branilec meni, da mehiški sistem 5-3-2, ki v osrednjem delu obrambe združuje tri igralce, po svetu ne bo deležen večjega posnemanja. "To je bolj izjema kot pravilo. Odvisen je od tega, kakšne igralce ima trener sploh na voljo. Mehika je pokazala, da si lahko uspešen s tremi ali pa štirimi branilci, a sem prepričan, da bo še naprej prevladoval sistem s štirimi."

Pač nimajo nogometašev kot so Robben, Neymar ali Ribery

Če je Nizozemska ubranila evropsko čast, pa se je na drugi tekmi zalomilo Grčiji. Po loteriji kazenskih strelov je priznala premoč Kostariki, ki jo v četrtfinalu – tako visoko na svetovnih prvenstvih še ni prišla – čaka Nizozemska. "Grki, to je za njih postalo že tipično, so se rešili v zadnji minuti. Škoda, da so nato izpadli. So reprezentanca, ki se nikdar ne igra. A tudi Kostariki je treba čestitati. Zaslužila si je posebno spoštovanje v mojih očeh," je pohvalil srednjeameriško predstavnico, ki v Braziliji piše zgodovino. Zmotile so ga tudi javne kritike na račun igre grške reprezentance. "Govorijo, da igrajo slabo in negledljivo, v resnici pa se vedno dobro postavijo na igrišču in odlično branijo. Imajo status, da jih skoraj nihče ne mara, a je treba spoštovati njihove dosežke. Pač nimajo nogometašev, kot so Robben, Neymar ali Ribery. Če ga nimaš, težko igraš kot Nizozemska," je pojasnil dejstvo, ki Grčijo napeljuje na drugačen igralni slog.

Prednost daje južnoameriškim reprezentancam, a dodaja, da Nizozemska, Nemčija, pa tudi Francija, še niso rekle zadnje. Belgije ni omenjal. "Ne vidim izrazitega favorita," je pojasnil.

Ne spreglejte