Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
7. 5. 2015,
11.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

oko strokovnjaka Srečko Katanec Barcelona Juventus

Četrtek, 7. 5. 2015, 11.00

8 let

Zakaj je Messi pokazal le 70 odstotkov vsega, kar zna?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropske klubske sezone je konec. Naslov je osvojila Barcelona. "Zasluženo in pričakovano," ji je zaploskal selektor slovenske reprezentance Srečko Katanec in najbolj pohvalil Gianluigija Buffona.

Finale lige prvakov je ponudil obračun dveh kandidatov za trojno krono. Več zadetkov je dosegla Barcelona, tekmeca iz Torina premagala s 3:1 in poskrbela za nepozabno slavje v Kataloniji. "Zgodilo se je tisto, kar so vsi pričakovali," nam je povedal Srečko Katanec, še zadnji gost Sportalove rubrike Oko strokovnjaka, posvečene mnenju znanih slovenskih nogometnih delavcev o dogodkih v ligi prvakov.

Selektor slovenske izbrane vrste je višjo raven dvoboja spremljal v prvem polčasu. "V drugem polčasu je po golu Juventusa postalo malce bolj všečno za gledalce, a se je hkrati opazilo, da so lahko tudi ekipe na tako visoki ravni naivne. To, kar si je privoščil Juventus pred drugim zadetkom, se mu ne bi smelo zgoditi. Še Allegri je po tekmi rekel, da so drugi gol prejeli kot kokoši," je poudaril 51-letni Ljubljančan.

Pogrešal je agresivnejšo igro Juventusa

Barcelona je naslov evropskega prvaka osvojila že petič. Po mnenju Katanca je bila njena zmaga povsem zaslužena. "Če sešteješ oba polčasa, je bila Barcelona boljši tekmec. Juventus je odlično vstopil v srečanje, odigral izjemni dve minuti, potem pa se hitro povlekel nazaj in prejel zadetek. Pričakoval sem več agresivnosti Juventusa, ki bi lahko več napadal zadnjo linijo Barcelone. Ta je nekajkrat na tekmi dokazala, da je ranljiva," je pogrešal agresivnejšo igro napadalno usmerjenih igralcev Juventusa, saj se je med srečanjem prepričal o tem, da je obramba Barcelone njen najšibkejši člen.

"Je pa po drugi strani tudi tako, da se proti Barceloni ne smeš preveč odpreti. Njeni protinapadi so nekaj neverjetnega. Takrat tekmecu ni lahko," je spregovoril o glavnem orožju Barcelone, trojčku MSN (Lionel Messi, Luis Suarez in Neymar), s katerim je katalonski velikan po štirih letih spet zakorakal na evropski prestol.

To ni bil pravi Lionel Messi

Urugvajec in Brazilec sta se v Berlinu vpisala med strelce, največji zvezdnik španskih prvakov, Argentinec Leo Messi, pa tokrat ni predstavljal tako velike nevarnosti za vrata Juventusa, kot jo je javnost po zadnjih bleščečih nastopih, predvsem finalu španskega pokala, ko je prejšnjo soboto ponižal Athletic Bilbao, pričakovala.

"Messi je v finalu lige prvakov odigral pod svojimi zmožnostmi. To, kar je pokazal, je le 70 odstotkov vsega, kar zna. To, da so ga nogometaši Juventusa tesno pokrivali, ni vplivalo na njegovo predstavo. Po mojem mnenju ima kakšno fizično težavo. To se je videlo proti koncu tekme, ko so imeli na voljo prosti strel. Messi ni deloval v redu. Ne vem, morda je kaj v povezavi z njegovimi znanimi težavami, ko ga je večkrat obšla slabost in je bruhal na igrišču," se sprašuje Katanec. Kot selektor slovenske reprezentance se je o Messijevih nenadnih napadih slabosti lahko prepričal na lanski prijateljski tekmi, ko so njegovi izbranci izgubili proti gavčem z 0:2.

Juventusu se je maščevalo, da je hitel po drugi gol

Barcelona je Juventus odpravila s 3:1, a najboljši italijanski ekipi tudi dovolila, da je na začetku drugega polčasa izenačila na 1:1. "Zadetek Juventusa je bil morda kar ključen trenutek dvoboja. Juventus bi takrat moral nadaljevati v svojem znanem slogu. Tako, kot so se dogovorili v slačilnici. Oni pa so želeli doseči še drugi gol in nenadzorovano napadali s petimi, šestimi igralci naenkrat. Andrea Pirlo kot zadnji zvezni igralec v defenzivnih nalogah ni mogel ujeti nobenega tekmeca, tako da se ni dobro izšlo za njegov klub," je enega izmed razlogov za zmago Barcelone pripisal pretirani želji in optimizmu, ki sta po izenačenju okrepila tabor Juventusa.

"Tako je v nogometu. Določene stvari se zgodijo, igralci Juventusa so tako začutili in si tudi priigrali lepo priložnost za vodstvo. Če bi Pogba bolje streljal z glavo … Po tekmi je potožil, da je bil nad njim storjen prekršek za najstrožjo kazen, a to zagotovo ne drži. To so pokazali tudi počasni posnetki, saj je sprva on držal Alvesa," je opozoril nekdanji jugoslovanski in slovenski reprezentant, ki bo skušal izbrance popeljati na evropsko prvenstvo v Franciji (2016).

Največji Juventusov junak je bil Buffon

Brazilski desni bočni branilec Dani Alves je v prvem polčasu zapravil imenitno priložnost za povišanje vodstva Barcelone. "Če bi Alves takrat dosegel zadetek, Barcelona pa povedla z 2:0, bi se zgodba za Juventus končala. Tisto bi bil klasičen konec dvoboja, saj bi bila prednost neulovljiva."

Kdo pa ima največ zaslug, da se Alves ni vpisal med strelce? To je kapetan Juventusa, za Katanca nesporno igralec tekme pri italijanskih prvakih. "Buffon je bil odličen. Ujel je ogromno nevarnih žog, ustavil nevaren strel Suareza, nekajkrat 'noro' posredoval in dejansko držal v igri Juventus. Messija ni ustavila obramba Juventusa, ampak je bil za ugoden rezultat zaslužen le Buffon."

Ne spreglejte