Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 12. 2021,
12.28

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

6

Natisni članek

Željko Kopić Dinamo Zagreb Darko Milanič Zlatko Zahović

Ponedeljek, 6. 12. 2021, 12.28

2 leti, 4 mesece

Govorice na Hrvaškem

Sliši se neverjetno, Zahović in Milanič pri velikanu iz soseščine?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

6

Zlatko Zahović, Darko Milanič | Zlatko Zahović in Darko Milanič sta se pri NK Maribor podpisala pod številne uspehe. Nazadnje sta sodelovala marca 2020. | Foto Vid Ponikvar

Zlatko Zahović in Darko Milanič sta se pri NK Maribor podpisala pod številne uspehe. Nazadnje sta sodelovala marca 2020.

Foto: Vid Ponikvar

Zagrebški Dinamo že dolgo velja za najboljši in najmočnejši klub v tem delu Evrope, a so ga zadnji neuspehi pahnili v rezultatsko krizo in prisilili k razmišljanju o novem strokovnem vodstvu. Po poročanju hrvaškega portala Germanijak so se Zagrebčani ogreli za prihod Darka Milaniča in Zlatka Zahovića. Dokazani slovenski dvojec bi lahko pri Dinamu opravljal podobni vlogi, kot ju je vrsto let pri Mariboru. Takrat so vijolice osvajale lovorike kot po tekočem traku, hkrati pa dosegale odmevne uspehe v Evropi.

Luka Elsner
Sportal Boleč poraz Luke Elsnerja, huligani Standarda prekinili tekmo #video

V zadnjih mesecih se na Hrvaškem ogromno piše o slovenskih strategih. Ko je splitski Hajduk pred kratkim iskal novega trenerja, so se hrvaški mediji večkrat spomnili na Matjaža Keka, podobno se je selektorju slovenske reprezentance godilo v primeru zagrebškega Dinama. Ko je 60-letni Mariborčan prejšnji teden uradno podaljšal sodelovanje z Nogometno zvezo Slovenije (NZS), je postalo dokončno jasno, da Kek vendarle ne bo prestopil praga stadiona Maksimir. S tem pa govoric o tem, da bi lahko modre v nadaljevanju sezone 2021/22, v kateri Dinamu ne gre vse po načrtih, vodil slovenski strateg, še ni konec.

Mojstrski zadetek Marka Livaje za vodstvo Hajduka proti Dinamu:

Prejšnji teden je slabše rezultate - zabolel je zlasti izpad iz pokalnega tekmovanja, ko je Rijeka prejšnjo sredo v Zagrebu v četrtfinalu izločila Dinamo s 3:1 - z odhodom plačal Damir Krznar. Nasledil ga je Željko Kopić, ki je pred tem skrbel za razvoj ugledne in zelo uspešne mladinske akademije Dinama, kot trener članske ekipe pa je pogorel že na prvi tekmi. V nedeljo je na velikem hrvaškem derbiju doma priznal premoč splitskemu Hajduku (0:2), pri katerem blesti hrvaški reprezentant Marko Livaja (strelec in asistent), 25 minut pa je na igrišču prebil tudi slovenski napadalec Jan Mlakar.

Ne le Milanič, ampak tudi Zahović

Darko Milanič v tej sezoni vodi nogometaše Pafosa v ciprskem prvenstvu, Zlatko Zahović pa po marcu 2020 ni več deloval v nogometu. | Foto: Morgan Kristan/Sportida Darko Milanič v tej sezoni vodi nogometaše Pafosa v ciprskem prvenstvu, Zlatko Zahović pa po marcu 2020 ni več deloval v nogometu. Foto: Morgan Kristan/Sportida Vodstvo Dinama po novem udarcu, branilci naslova so na lestvici padli na četrto mesto, razmišlja o ponovnih spremembah na položaju trenerja. Možnosti, da bi Kopić vodil Zagrebčane tudi v spomladanskem delu, so po polomu proti Hajduku zelo majhne, po poročanju Germanijaka pa vodstvo kluba razmišlja o tem, da bi na trenerski položaj povabili Darka Milaniča. S tem pa se seznam slovenskih želja še ne konča.

Če bi 53-letni Primorec, ki si trenutno služi nogometni kruh na Cipru, kjer je s Pafosom po 12 krogih na solidnem petem mestu, privolil v selitev v Zagreb, bi poskušal Dinamo na Maksimir pripeljati še njegovega dolgoletnega prijatelja in tesnega sodelavca Zlatka Zahovića. "Alfa in omega" zlatega, najuspešnejšega obdobja v zgodovini NK Maribor bi tako po slabih dveh letih ponovno združil moči z Milaničem, z Dinamom pa poskušal nadaljevati niz serijskih osvajanj državnih naslovov. Po letu 2005, ko je bil nazadnje prvak splitski Hajduk, je namreč Dinamo posegel po naslovu prvaka kar 15-krat, edini klub, ki je v času neizmerne dominacije modrih še postal najboljši na Hrvaškem, pa je bila Kekova Rijeka, najboljša leta 2017.

Velika čast za Slovenijo

Dinamo Zagreb je po letu 2005 osvojil vse naslove hrvaškega prvaka razen tistega iz leta 2017, ko je bila najboljša Kekova Rijeka. | Foto: Reuters Dinamo Zagreb je po letu 2005 osvojil vse naslove hrvaškega prvaka razen tistega iz leta 2017, ko je bila najboljša Kekova Rijeka. Foto: Reuters Bi se lahko tako na čelu hrvaškega velikana znašla Milanič in Zahović? Sliši se težko verjetno, a današnji nogomet je poln presenečenj. Zagrebški Dinamo je že dolgo vzorčni primer najboljšega kluba v tem delu Evrope. Iz leta v leto osvaja lovorike, dosega imenitne in zelo donosne uspehe v Evropi, hkrati pa se lahko pohvali z zelo donosnimi prodajami igralcev, s katerimi polni klubsko blagajno. Po poročanju Germanijaka bi lahko Dinamo s svojim potencialom Zahoviću ponudil ogromen izziv, s kakršnim v karieri še ni imel opravka.

Najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov je ustvarjal čudeže že z Mariborom, ki je imel neprimerno manjši proračun od Dinama, če bi začel sodelovati z zagrebškim klubom, pri tem pa znova združil moči z Milaničem (pogodbo s Pafosom ima sklenjeno do poletja 2023), pa bi lahko prvič v svoji "funkcionarski" karieri opozoril nase še na delu v tujini, in to pri klubu, ki se trudi, da bi zadržal prisotnost na evropskem zemljevidu.

Zlatko Zahović se javno še ni odzval na govorice, da se zanj zanimajo pri vodstvu zagrebškega Dinama. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zlatko Zahović se javno še ni odzval na govorice, da se zanj zanimajo pri vodstvu zagrebškega Dinama. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Zahović se po tem, ko je marca 2020 zapustil NK Maribor, ni več udejstvoval v nogometnem svetu. Najbolj uživa v vlogi dedka, a bi bilo zanimivo videti, kako bi se odzval na morebitno ponudbo zagrebškega kluba, če bi do nje sploh prišlo. Lahko pa slovenski nogomet že omembo nepozabnega "mariborskega" dvojca na Hrvaškem razume kot veliko čast in dokaz, kako močno so v soseščini odmevali uspehi vijolic v zlatem obdobju sodelovanja Milaniča in Zahovića.

Milanič pri Pafosu, kjer sta delovala tudi Elsner in … Kopić

Milanič ima bogate izkušnje z vodenjem klubov v tujini. Deloval je že v Avstriji, Angliji in na Slovaškem, zdaj pa vodi Pafos.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Milanič ima bogate izkušnje z vodenjem klubov v tujini. Deloval je že v Avstriji, Angliji in na Slovaškem, zdaj pa vodi Pafos. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Milanič trenutno vodi Pafos, s katerim je v 12 krogih osvojil 15 točk, kar trenutno zadošča za peto mesto. V obrambi je standarden člen nekdanji branilec Olimpije Kenan Bajrić, s katerim je sodeloval že pri Slovanu iz Bratislave, njegova pomočnika sta Saša Gajser in Sandro Bloudek, športni direktor pa je Ivan Mance, ki je pri Rijeki sodeloval tako z Matjažem Kekom kot tudi Simonom Rožmanom.

O tem, kako majhen je nogometni svet, priča tudi podatek, da je Pafos pred leti vodil še en slovenski strateg, to je Luka Elsner (2017/18), v sezoni 2018/19 pa je v tem ciprskem turističnem središču deloval tudi Željko Kopić, zdajšnji prvi trener Dinama. Ravno tisti, ki bi ga lahko v Zagrebu nasledil Milanič.

Dinamo Zagreb
Sportal Predsednik Dinama zanikal stike z drugimi trenerji
Ne spreglejte