Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 7. 2024,
19.20

Osveženo pred

6 dni, 15 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Phil Foden Jude Bellingham Harry Kane Gareth Southgate nizozemska nogometna reprezentanca angleška nogometna reprezentanca Euro 2024 Euro 2024

Torek, 9. 7. 2024, 19.20

6 dni, 15 ur

V sredo drugi polfinale EP, igrata Anglija in Nizozemska

Za Southgata in Angleže je postalo osebno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,45
Euro 2024 Gareth Southgate | Gareth Southgate se je odzval na metanje kozarcev s pivom. | Foto Guliverimage

Gareth Southgate se je odzval na metanje kozarcev s pivom.

Foto: Guliverimage

Nizozemski in angleški nogometaši so v torek opravili še zadnji treningih pred sredinim polfinalnim spopadom na evropskem prvenstvu v Dortmundu. Zdi se, da so pod precej večjim pritiskom Angleži, ki so na petih tekmah prvenstva zabili vsega šest golov, nobenega iz igre proti Sloveniji, pa čeprav imajo v svojih vrstah take mojstre, kot so Harry Kane, Phil Foden in Jude Bellingham. Selektor Gareth Southgate se je tako moral braniti kritik tudi na zadnji novinarski konferenci. Nizozemska je dosegla devet golov, se pa na evropskih prvenstvih ni uvrstila v veliki finale že vse od leta 1988.

Euro 2024 Španija Francija Lamine Yamal
Sportal Šeškov soigralec in 16-letnik zabila za finale Španije

Angleži, sicer polfinalisti z zadnjega Eura, bi s prebojem v finale prišli do svojega sploh prvega finala na velikih tekmovanjih na tujih tleh. Kljub temu, da doslej niso navdušili z igro, glede na ves potencial so celo bolj razočarali, imajo na dosegu roke drugi zaporedni finale, potem ko so na prejšnjem v odločilni tekmi izgubili proti Italiji po streljanju enajstmetrovk. Zdaj si želijo korak dlje, posebej po tem, ko Angleži že celo večnost čakajo na katero od pomembnih lovorik. Za zdaj imajo le naslov svetovnega prvaka z domačega mundiala leta 1966. Saj veste, kako gre tisti napoved angleških navijačev: Nogomet se vrača domov ... A se lovorika ni vrnila v Anglijo že 58 let!

Harry Kane je me dolžniki tega prvenstva. | Foto: Reuters Harry Kane je me dolžniki tega prvenstva. Foto: Reuters Na tem turnirju je bila Anglija dvakrat blizu odhoda domov, a se je izvlekla tako proti Slovaški kot proti Švici ter prišla med najboljše štiri. Individualni preblisk Juda Bellinghama je Angleže obdržala med živimi proti Slovakom, sledil je še edini gol zaenkrat precej bledega Harryja Kana na prvenstvu, medtem ko so Švico ugnali po enajstmetrovkah. Kljub vsem kritikam je Anglija pod Southgatovim vodstvom v tretjem polfinalu na zadnjih štirih velikih tekmovanjih.

A niti to ni preprečilo kritik 53-letnega stratega, ki so ga obmetavali s kozarci piva na zadnji tekmi skupinskega dela po 0:0 s Slovenijo. "Ne morem zanikati, da, ko postane osebno in tudi je, potem boli. Menim, da ni normalno, da nekdo meče pivo vate," je Southgate dejal na zadnji novinarski konferenci.: "Toda smo v tretjem polfinalu na štirih velikih turnirjih in mislim, da skrbimo za lepe spomine. Grizli bomo naprej, se borili in uživali na tem potovanju." Sprememba igralnega sistema je na tekmi s Švico poskrbela za manjše izboljšave, tako da bo Southgate bržčas tudi proti Nizozemski igral s sistemom 3-4-2-1, pri čemer se bo v obrambo vrnil kaznovani Marc Guehi namesto Ezrija Konse.

Težave Nizozemcev na poti na tekmo
Nizozemska izbrana vrsta je nameravala v Dortmund iz svoje pripravljale baze v Wolfsburgu odpotovati z vlakom, vendar ga ni dočakala. Nemške železnice načrtovani vlak odpovedale, ker je pred tem na progi zaradi okvare obtičal drug vlak ter povzročil popoln razpad prometnega sistema. Nizozemska nogometna zveza KNVB je težave potrdila in zapisala, da bodo nogometaši v Dortmund namesto ob 16. uri prispeli šele v torek zvečer. Krovna zveza Uefa je sporočila, da zaradi precejšnje zamude na potovanju ne bo za danes načrtovane novinarske konference nizozemske ekipe pred polfinalom. V nizozemski ekipi so se nazadnje odločili za polet v Dortmund. Angleži takšnih niso imeli, iz baze v Blankenhainu so že prej načrtovali pot z letalom.

Cody Gakpo je kandidat za najboljšega strelca prvenstva. Dal je že tri gole. | Foto: Guliverimage Cody Gakpo je kandidat za najboljšega strelca prvenstva. Dal je že tri gole. Foto: Guliverimage Nizozemci so na trenutke pokazali zelo lep nogomet, a se pravzaprav lahko imajo za še srečnejše, potem ko so v skupini končali na tretjem mestu za Avstrijo in Francijo. Ekipa Ronalda Koemana je najboljšo tekmo pokazala v osmini finala, ko je s 3:0 odpravila Romunijo, v četrtfinalu pa je po preobratu z 2:1 odpravila Turčijo. Zdaj jo čaka obračun z angleškimi zvezdniki iz angleške lige, a to tulipanom ne bi smelo predstavljati previsoke ovire že pred tekmo, saj kar nekaj njih igra med angleško klubsko elito.

"Če pogledaš kakovost obeh ekip, lahko pričakuješ, da bosta ritem in raven igre na visoki ravni," je dejal branilec Tottenhama in nizozemski reprezentant Micky van de Ven. Liverpoolov napadalec Cody Gakpo je eden najboljših v svojem poslu in je še edini s tremi goli na svojem strelskem računu med tistimi, ki so še na prvenstvu. Dodatno spodbudo Nizozemcem daje dejstvo, da so svoj edini naslov na velikih tekmovanjih osvojili na nemških tleh, in sicer leta 1988, ko so Evropo pokorili Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Ronald Koeman in druščina.

Tekmo bodo sodili Nemci na čelu s Felixom Zwayerjem.

Jan Oblak
Sportal Noro, kakšni rekordi padajo na Euru! Enega si lasti tudi Slovenija.
Kylian Mbappe
Sportal Mbappe vrgel s prestola Šeška
Euro 2024 Španija Luis de la Fuente
Sportal Španija stavi na ekipni duh: Ekipa ima veliko srce in dušo
Ne spreglejte