Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
14. 10. 2013,
12.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Brnik Kevin Kampl Zlatan Ljubijankić

Ponedeljek, 14. 10. 2013, 12.29

8 let

Z Brnika odleteli po drugi bernski čudež

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska reprezentanca se je odpravila v Švico, kjer jo v torek čaka odločilna tekma za nastop na SP v Braziliji. Lahko Bern po 59 letih pozdravi nov nogometni čudež, tokrat v slovenski preobleki?

Ko je Švica leta 1954 gostila svetovno prvenstvo, so za prvovrstne favorite veljali razigrani Madžari, ki so se takrat s Ferencem Puskasom v osrednji vlogi norčevali iz tekmecev ter plenili pozornost z atraktivnim nogometom. V finalu pa se jim zgodba ni izšla, saj so v Bernu nepričakovano pokleknili proti Zvezni republiki Nemčiji. V skupinskem delu so jo zlahka nadigrali, nato pa v zaključnem dejanju prvenstva izkusili hladno prho (2:3). Poraz je odmeval po vsem svetu, rodil se je mit o bernskem čudežu, ki je povojno Nemčijo dvignil na noge in ji vbrizgal prepotrebno samozavest za največje športne dosežke. Pred leti so se pojavile domneve, da so Zahodni Nemci do senzacionalnega podviga prišli s pomočjo prepovedanih sredstev (metamfetamin), a to je že druga zgodba. Bernski čudež se je častil na različne načine, tudi na filmskem traku, in ostal zgodovinska prelomnica za preporod nemškega nogometa.

Ljubijankić bo nared za nastop

V torek bi lahko slovenski ljubitelji nogometa dočakali drugi bernski čudež. Ko je selektor Srečko Katanec po vrnitvi na domači selektorski stolček vodil Slovenijo na prvi kvalifikacijski tekmi in utrpel boleč poraz z Islandijo, je bila Slovenija na repu razpredelnice. Na petih tekmah je zbrala le tri točke in z brazilskimi sanjami so se ukvarjali le še največji optimisti. Pa se je obrnilo. Katančeva zmaga je zmagala prvič, pa drugič, pa tretjič, v petek še četrtič! Zdaj sta položaj na lestvici in izhodišče pred odločilnim krogom bistveno bolj ugodna. Sloveniji se lahko posreči celo to, da si pribori nastop v dodatnih kvalifikacijah. Mora biti izpolnjen le en pogoj, da v Švici osvoji večje število točk kot Islandija na Norveškem. "Zadnja tekma je najbolj pomembna. Moramo ostati zbrani na našo tekmo. Vemo, da imamo največ možnosti za svetovno prvenstvo, če zmagamo. Moramo gledati le na to, z Islandijo pa se bomo obremenjevali po tekmi," meni Zlatan Ljubijankić, ki v nedeljo zaradi poškodbe mečne mišice ni treniral, a se je zdravstveno stanje že popravilo, tako da bo kandidiral za nastop na bernskem objektu Stadion de Suisse.

Novaković: Z Brazilijo se ne obremenjujemo

V konici napada bo najbolj nevaren Milivoje Novaković, ki je v imenitni strelski formi, v tem kvalifikacijskem ciklusu – čeprav je preskočil uvodne štiri tekem – je dosegel že pet zadetkov. "Igralci smo pripravljeni in osredotočeni le na to tekmo. Razmišljali bomo le o Švici, nič drugega, po 90 minutah pa se bomo vprašali, kje smo. A najprej moramo osvojiti točke," razmišlja še drugi slovenski samuraj, ki si je pred letom v Bernu vzel čas za slovenske novinarje. Na letališču je širil optimizem, da bodo Norvežani v dvoboj z Islandijo vstopili pošteno, a se nato hitro vrnil na srečanje v Bernu. Veliko bolj pomembno za Katančevo odpravo. "Če tekme v Švici ne bomo dobili, nam nič ne pomaga niti ugoden rezultat Norveške. Zato moramo gledati le na našo tekmo," vztraja Novagol. Ko smo ga spomnili na prizore izpred štirih let, ko so po zmagi nad San Marinom objeti poslušali, kako se bo razpletel dvoboj med Poljsko in Slovaško, nato pa doživeli razočaranje, saj se je dvoboj končal v nasprotju s slovenskimi željami (0:1), se je Nova le nasmehnil. "Gledali bomo le na našo tekmo. Na druge se ne oziramo, niti kaj ne računamo. Igralci so po slabem začetku že odpisali Brazilijo, zdaj imamo minimalne možnosti, a se s tem ne obremenjujemo. Smo na dobri poti, nanizali smo nekaj zmag, moramo le odigrati pošteno tekmo," razmišlja izkušeni napadalec, ki bo na večernem treningu spoznal travnato površino na bernskem štadionu.

Slovenija je že osvojila Švico, junak je bil Cimerotić

Če je na zadnjih tekmah z zadetki izstopal Novaković, pa je v zvezni vrsti slovensko igro na mojstrski način povezoval Kevin Kampl. V torek bo stisnil zobe. Čeprav bolečine v gležnju še niso minile, noče za nič na svetu zamuditi odločilnega dvoboja, pač pa pomagati Sloveniji v boju za odmeven dosežek. "Moramo iti na tri točke. Smo samozavestni in upamo, da bodo Norvežani kaj vzeli Islandcem. Najprej pa moramo gledati nase in dobro igrati. Bo zelo težko, saj je Švica zelo močna, a smo dobro pripravljeni. Če bomo igrali tako kot proti Norveški, imamo v Bernu dobre možnosti za zmago." V skandinavski dogovor, ki bi odločil v prid Islandiji, zadnja pa bi bila v Oslu deležna norveške pomoči, ne verjame. "Norveška je v Mariboru želela igrati. Ima dobro ekipo. Zakaj pa ne bi zmagala doma? Ima dobre možnosti, po porazu želi narediti nekaj dobrega," nam je na letališču Jožeta Pečnika zaupal zvezdnik Salzburga, nato pa se pridružil soigralcem v čakalni vrsti, ki so si krajšali čas pred letom za Švico.

Če so poleteli z letalom, zagotovo niso poleteli v mislih, kar je voda na mlin ugodnemu razpletu. Slovenija se še dobro spominja sladke zmage v domovini čokolade in luknjičastega sira. Takrat je slovenska srca v Baslu ogrel Sebastjan Cimerotić, na klopi Slovenije pa je sedel Katanec in sestavil zmagovito formulo za odhod na SP 2002. Bi se lahko zgodovina ponovila v torek, svet pa dočakal še drugi bernski nogometni čudež?

Ne spreglejte