Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
5. 7. 2014,
3.36

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Neymar David Luiz Kolumbija James Rodriguez Thiago Silva Luiz Felipe Scolari

Sobota, 5. 7. 2014, 3.36

5 let, 3 mesece

Willian se je že norčeval iz njega, nato je sprožil sanjski strel

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Veselje po zmagi nad Kolumbijo, ki je Brazilijo obdržal v boju za naslov svetovnega prvaka, je pokvarila potrditev, da se je prvenstvo za poškodovanega Neymarja že končalo. Kdo ga bo nadomestil?

Junak četrtfinalnega srečanja v Fortalezi je postal David Luiz. Z zadetkom, njegovim prvim v državnem dresu, je brazilska srca ogrel že v osmini finala proti Čilu. Očitno mu južnoameriški tekmeci ustrezajo, saj je v 69. minuti po izjemni izvedbi prostega strela skoraj razparal kolumbijsko mrežo, povišal vodstvo na 2:0 ter postavil temelje pomembni zmagi gostiteljev. "Očitno je vse v genih. Rodil sem se s takšnimi nogami, danes pa ustrelil žogo na popoln način. Bilo je prekrasno opazovati, kako potuje žoga v gol. Srečen sem, ker sem lahko s tem zadetkom pomagal moji ekipi. Na takšen prosti strel sem pri Chelseaju čakal vso sezono, a ga nisem dočakal. Willian se je o tem pošalil z menoj," je na novinarski konferenci, ki se je poleg obeh selektorjev vedno udeleži še najboljši igralec tekme, dejal brazilski branilec.

Igrali so nogomet, ki ga vsi radi gledajo

Njegovi sreči po atraktivnem zadetku ni bilo videti konca, podobno je bilo pri proslavljanju preboja med štiri najboljše, razpoloženje pa je nato pokvarila novica o resnosti Neymarjeve poškodbe. Petkratni svetovni prvak je utrpel veliko izgubo, o tem je prepričan tudi Luiz, bodoči zvezdnik francoskega prvaka.

"Veseli smo napredovanja. Igrali smo nogomet, ki ga vsi radi gledajo. To je sanjsko, a smo tudi žalostni zaradi izgube Neymarja. Je odličen človek in igralec, ki predstavlja dodano vrednost nogometu, zato smo vsi razočarani. Doživljam ga kot brata," je bil čustven po tekmi, na kateri je Kolumbija utrpela prvi poraz na tem prvenstvu. Prvi, a že usodni.

"Želimo osvojiti svetovni naslov. Ne bo posvečen le Neymarju, pač pa vsej Braziliji. Bilo bi prekrasno, če bi postali prvaki ter lahko praznovali naslov z njim," je zaupal Brazilec s prepoznavno pričesko, ki na dresu nosi številko 4.

Brazilski junak tolažil kolumbijskega

Luiz ima veliko srce, kar je dokazal po srečanju. Ko je med proslavljanjem na zelenici v Fortalezi ugledal potrtega zvezdnika Kolumbije Jamesa Rodrigueza, kako je točil solze zaradi bolečega poraza, je pristopil do njega. Skupaj z Danijem Alvesom sta za trenutek prekinila proslavljanje, ki sta ga večkrat začinila s plesnimi vložki, ter objela Kolumbijca.

David se je obrnil proti občinstvu in s prstom pokazal na Kolumbijca. Želel je, da ga občinstvo nagradi z aplavzom. To je tudi dočakal. Mladi as, ki se mu zaradi šestih zadetkov nasmiha lovorika najboljšega strelca prvenstva, si je zaslužil takšno slovo od letošnjega prvenstva.

Proti Nemčiji bo Luiz v ožjem delu obrambe sodeloval z drugim soigralcem, saj je Thiago Silva (njegov soigralec v Parizu), strelec uvodnega zadetka na srečanju proti Kolumbiji, prejel rumeni karton. Ker je to že njegov drugi na prvenstvu, bo moral preskočiti polfinalni dvoboj proti Nemčiji. Verjetno ga bo zamenjal Dante, ki pozna odlično nemške tekmece, saj blesti v dresu bavarskega velikana Bayerna. "Pogrešali bomo kapetana, a imamo na voljo kakovostne zamenjave. Tu sta Dante in Henrique, ki sanjata o tem, da bi nastopila na svetovnem prvenstvu," je pohvalil branilca, o katerih bo v prihodnjih dneh zavzeto razmišljal tudi selektor Luiz Felipe Scolari.

Scolari je prepričan, da lahko Brazilija preskoči še dve oviri

Brkati Phil je težko sprejel dejstvo, da je pred polfinalnim izzivom ostal brez največjega zvezdnika ter strelca štirih zadetkov na tem prvenstvu. Predvideval je, da bodo tekmeci Neymarja, ki je imel po tekmi s Čilom velike težave z zdravjem, poskušali zaustavljati tudi s prekrški, niti v sanjah pa si ni upal pomisliti na kaj takega, da bo zaradi zlomljenega vretenca končal prvenstvo že po četrtfinalnem dvoboju.

"Pred nami je zahtevna tekma, ki pa smo jo pričakovali. Vedeli smo, da bi lahko na poti do finala srečali prav Nemčijo," je dejal Scolari, ki ima na elf prijetne spomine, saj je leta 2002, ko je popeljal Selecao na svetovni prestol, v finalu ugnal prav Nemce.

Tokrat se jih bo lotil brez dveh pomembnih členov (Neymar in Silva), mu bo pa prizaneseno v nekoliko drugačnem oziru, saj bodo zagotovo pojenjale ostre kritike, ki jih je doživljal po neprepričljivi predstavi proti Čilu. Proti Kolumbiji je bila igra boljša, žoga pa je od noge do noge potovala hitreje in bolj domiselno. "Nobeden nam ni verjel, čeprav imajo moji igralci veliko vrlin. Če bi dali v prvem polčasu dva zadetka, bi bil bolj miren. Gol smo prejeli, ker smo tekmecu prepustili posest žoge in odigrali nepovezano. Do svetovnega naslova nas čakata še dva koraka. Sposobni smo ju narediti," ostaja samozavesten Scolari.

Kaj ne bi bil, saj je premagal Kolumbijo, ki je bila do srečanja z Brazilijo nerešljiva uganka za Grčijo, Slonokoščeno obalo, Japonsko in Urugvaj. Zdaj ga čaka srečanje z Nemčijo.

Ne spreglejte