Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
21. 9. 2014,
23.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Matjaž Kek Goran Cvijanović Miral Samardžić Dinamo Zagreb Rijeka

Nedelja, 21. 9. 2014, 23.33

7 let, 12 mesecev

Vroči Alžirec ohladil Matjaža Keka (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Matjaž Kek je z Rijeko izpustil priložnost, da bi se v hrvaškem prvenstvu povzpel na prvo mesto. V hrvaškem derbiju je doma izgubil z Dinamom (1:2) in prvič po 16 mesecih izgubil tekmo na Reki.

Rijeka pred domačim občinstvom ni izgubila vse od 18. maja 2013, ko je ostala praznih rok proti Zadru. Po tem porazu, takrat je Rijeko že vodil Matjaž Kek, na Kantridi ni več izgubila, pa naj je šlo za hrvaška tekmovanja (prvenstvo, pokal in superpokal) ali pa nastope v Evropi. Vse do nedelje in derbija z Dinamom, na katerem se je v vrstah zagrebškega kluba izkazal dvakratni alžirski strelec.

To je 26-letni El Arbi Hillel Soudani. Nastopil je na letošnjem svetovnem prvenstvu in branil barve puščavskih lisjakov, ki so pustili izjemen vtis in v osmini finala namučili poznejše zmagovalce Nemce. Na začetku leta je na prijateljski tekmi v Blidi zatresel mrežo Slovenije, v zadnjih tednih pa ga krasi odlična forma. Najprej je na večnem hrvaškem derbiju pomagal modrim do epske zmage na Poljudu s tremi podajami. Hajduk je še v 70. minuti vodil z 2:0, nato pa so Mamićevi izbranci poskrbeli za veličasten preobrat (2:3). Soudani je dobre volje odpotoval na reprezentančno akcijo in na kvalifikacijski tekmi zatresel mrežo Etiopije.

Ko se je vrnil iz Afrike, je postal kralj zadetkov. Poprej so bili goli zagrebškega kluba najbolj v domeni Dujeta Čopa, na zadnjih tekmah pa je ta čast pripadla Alžircu. V četrtek je na prvi tekmi lige Europa na štadionu Maksimir potopil romunsko Astro (v kvalifikacijah je izločila Lyon) s tremi zadetki, Dinamo pa je zmagal kar s 5:1, v nedeljo pa je bil dvakrat uspešen še na Kantridi. Tako je v štirih dneh dosegel kar pet zadetkov.

Žal mu je razočaranih igralcev in gledalcev

Zagrebški Dinamo je v hrvaškem derbiju premagal Rijeko z 2:1 in ji na lestvici ušel na štiri točke prednosti. Edini zadetek za Kekovo četo je dosegel Andrej Kramarić, novopečeni hrvaški rerpezentant, ki se ga je Dinamo pred letom odrekel na načasten in prelahek način, za goste je bil dvakrat uspešen Soudani.

Nekdanji slovenski selektor je v tej sezoni v hrvaškem prvenstvu izgubil šele drugič, na vseh preostalih tekmah je zmagal. Je pa z Rijeko izgubil tudi drugič zapored, če se upošteva vse tekme, saj je v četrtek potegnil kratko tudi v skupinskem delu lige Europa, ko je v Liegu izgubil proti Standardu (0:2).

"Dinamu bi čestital za zmago, mojim igralcem pa namenil poklon. V prekrasnem vzdušju (na Kantridi se je zbralo okrog 9 tisoč gledalcev, op. p.) so odigrali pravo tekmo. Žal mi je gledalcev in igralcev, ki so razočarani, a takšen je nogomet. Če ne daš zadetka, ga prejmeš, Dinamo pa ima Soudanija, ki izkoristi vsako priložnost. Malo nam je zmanjkalo, a ne morem igralcem ničesar zameriti, saj so si močno želeli zmage in njihova borbenost ni bila sporna. Ne moremo biti zadovoljni s tem rezultatom, a če bomo tako delali tudi v prihodnje, se nam bo to nekje vrnilo," je prepričan Matjaž Kek, ki ima še naprej Dinamo za prvega favorita prvenstva.

Samardžić se je poškodoval že na začetku tekme

Kek se je odločil za začetno postavo z obema slovenskima legionarjema. Goran Cvijanović je v zvezni vrsti odigral vso tekmo. Po tekmi je bilo na Reki veliko govora o akciji pred prvim zadetkom Dinama, ko naj bi bil nad Cvijanovićem storjen prekršek, a je sodnikova piščalka ostala nema. Protesti Rečanov po zadetku Soudanija niso zalegli. Za razliko od Primorca pa je Miral Samardžić kmalu zapustil igrišče. Že v 10. minuti ga je moral trener Kek menjati, saj se je Jeseničan poškodoval.

Rijeko čaka naporen spored. V sredo jo čaka pokalna tekma z nižjeligašem Lekenikom, nato bo doma v prvenstvu pričakala Zagreb, prihodnji četrtek pa bo na Kantridi gostovala branilka naslova lige Europa Sevilla. Da bo program do prihodnjega reprezentančnega odmora še bolj naporen, bo poskrbel še jadranski derbi, gostitelj bo Hajduk.

Ne spreglejte