Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
26. 5. 2013,
19.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Maribor Prva liga Telekom Slovenije

Nedelja, 26. 5. 2013, 19.27

8 let

VIDEO: Zahovič na proslavi debitiral v dresu Maribora

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Maribor je enajsti naslov slovenskega prvaka proslavil z remijem z 2:2 v Ljudskem vrtu proti Aluminiju, ki se poslavlja od prve lige.

Proslava enajste prvenstvene lovorike Maribora se je začela že nekaj ur pred tekmo, ko je bilo pred Ljudskim vrtom veselo. V času tekme se je srca Maribora, kot mnogi imenujejo nogometni objekt vijoličastih, usmililo tudi nebo. Nekaj kilometrov stran je močno nalivalo, v Ljudskem vrtu pa sijalo sonce. Vse je bilo nared za lepo mariborsko nogometno revijo, ki smo jo tudi videli. Začela se je s športno gesto gostov, ki so že pred zadnjim krogom izgubili zadnje možnosti za obstanek. Od prvega do zadnjega so v vrsti stopili do mariborske klopi in nasprotniku čestitali za zasluženi naslov. Najbolj iz srca je seveda čestital pomočnik trenerja Aluminija, legenda vijoličastih Kliton Bozgo.

Iličić se je vrnil v Ljudski vrt

Tekma se je začela, približno 7000 gledalcev pa od prve do zadnje minute ni varčevalo z glasilkami. Darko Milanič in njegovi varovanci so lahko ponosni na način, na katerega so jih njihovi zvesti privrženci pospremili v zadnjem krogu prvenstvene sezone, v kateri so bili spet suvereni. Vrhunec je proslava na in ob igrišču doživela po enajstih minutah igre. V čast enajste prvenstvene lovorike je takrat s tribun zletela kopica papirjev mariborskih barv. Zelo lepa koreografija. Ob polčasu spet poseben trenutek. Pred navijače je stopilo pet nogometašev, ki so v zadnjih letih pomagali graditi zdajšnji evropski Maribor – povabljenih je bilo več, a se dogodka niso mogli udeležiti -, ki so poskrbeli za bučen aplavz. V majicah s številkami, ki so jih nosili v Ljudskem vrtu, so eden za drugim prišli nekdanji golgeter Dragan Jelić, mladi Luka Krajnc, ki zdaj igra v Italiji, Dejan Školnik, ki je pripotoval s Portugalske, Etien Velikonja, za katerim je neuspešna sezona v Angliji, in kot zadnji Josip Iličić. Zvezdnik Palerma, ki je v Mariboru preživel le dva meseca, a se v tem času izjemno prikupil Ljudskemu vrtu, je poskrbel za delirij na tribunah. ''Jo-sip Ili-čić, Jo-sip Ili-čić …!'' so se drli navijači. Potem še drugi polčas, v katerem prav tako ni manjkalo glasnega navijanja, zadnji sodnikov žvižg in tudi uradno konec sezone, v kateri so vijoličasti spet suvereno osvojili naslov. Na koncu imajo sicer le sedem točk prednosti pred Olimpijo, a so jih kar pet zapravili v zadnjih dveh krogih.

Od 1:0 do 1:2, na koncu 2:2

Pa na igrišču? Trener prvakov se je tudi tokrat odločil, da priložnost ponudi dvema mladincema. Od prve minute sta igrala Dino Hotić in Ranko Moravac. Oba sta upravičila zaupanje, predvsem 18-letni srbski vezist pa je dal vedeti, da utegne biti v prihodnosti še kako pomemben člen vijoličastih. Že na samem začetku tekme je bilo zelo razburljivo. Po 20 sekundah bi lahko gostje vodili, ko je neoviran v kazenskem prostoru do strela prišel nekdanji up Maribora Semir Spahić. Dvaindvajsetletnik ni bil dovolj natančen in je zapravil veliko priložnost. Isti igralec je imel malce za tem še eno priložnost, meril nevarno, a je bil Jasmin Handanović na mestu. Po 19 minutah igre je prečka preprečila pravcati evrogol Moravca, ki je streljal iz voleja z 25 metrov. V 25 minuti so vijoličasti vodili. Po podaji Dejana Mezge z desne strani je z glavo zadel Robert Berić. Ni trajalo dolgo in gostje so izenačili. V 27. minuti je zadel nogometaš Maribora na posodi v Kidričevem, Mitja Rešek. Do konca polčasa še strel Mezge, ki so ga branilci iz Kidričevega zaustavili na golovi črti, in nov poizkus Moravca, ki so ga od prvenca delili milimetri. V drugem polčasu je imel prvo priložnost Maribor. Po 54 minutah igre je z desne strani pred nasprotnikova vrata prišel Matija Smrekar, a meril čez gol. Hrvaški napadalec, ki vse od prihoda v Maribor še čaka na prvi gol, je tudi tokrat razočaral. Že minuto za tem nov dober strel Moravca, ki mu je vnovič zmanjkalo malce sreče, isti nogometaš pa je bil po natanko uri igre spet v priložnosti. Prišel je pred vratarja Aluminija, ga že premagal, a za las zgrešil gol. Dve minuti za tem je lepo pred vrata Maribora prodrl še en nogometaš vijoličastih na posodi v Kidričevem, Matic Črnic, a za las zgrešil cilj. V 72. minuti zadetek najboljšega strelca gostov Roberta Kureža, ki je z mojstrovino malce pokvaril mariborsko slavje. Ne povsem, saj je pet minut pred koncem tekme s svojim 18. prvenstvenim golom sezone za remi poskrbel najboljši strelec Maribora, Marcos Tavares, in le potrdil naslov kralja strelcev slovenske nogometne lige. Pa še nekaj. Petnajst minut pred koncem tekme je v majici Maribora s številko 11 na hrbtu debitiral Luka Zahovič. Kar ni uspelo njegovemu slovitemu očetu Zlatku, je obetavnemu vezistu pri 17 letih.

Ne spreglejte