Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 1. 2016,
11.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija NK Domžale ND Gorica NK Rudar NK Zavrč NK Celje NK Krka NK Krško Prva liga Telekom Slovenije Petar Stojanović

Ponedeljek, 4. 1. 2016, 11.07

6 let, 6 mesecev

V Sloveniji le trije milijonarji, vsi doma na Štajerskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Prvoligaški klubi se bodo v kratkem začeli pripravljati na spomladanski del sezone. Večina bo rokave zavihala že prihodnji teden, Olimpija pa bo branila tri točke prednosti pred Mariborom.

V času novoletnega premora smo se s pomočjo nemškega portala Transfermarkt.de, ki je specializiran za dogajanje na mednarodni nogometni borzi in pozorna spremlja gibanje pavšalnih vrednosti igralcev, sprehodili skozi številke v Prvi ligi Telekom Slovenije. Maribor je pred sezono veljal za absolutnega favorita, a v jesenskem delu ni upravičil vloge. Zaostal je za Olimpijo, se pa še vedno ponaša z daleč najvrednejšo ekipo in posamezniki.

Odkar je zeleno-bele zapustil prvi strelec tekmovanja Andraž Šporar, obstaja pa tudi ogromna verjetnost, da se v Stožice ne bo vrnil posojeni nogometaš Galatasaraya Lucas Ontivero, je vrednost ljubljanskega kluba močno padla. Trenutno znaša manj kot sedem milijonov evrov, kar je več kot dvakrat manj od Maribora. Vrednost nogometašev v vijoličnih dresih je ocenjena na dobrih 15 milijonov evrov, kar je skoraj toliko, kot je skupaj vredno pet klubov, ki so prezimili v spodnji polovici razpredelnice.

Trinajstkratni državni prvak, ki je prvi zimski okrepitvi predstavil že prejšnji mesec (nekdanja "kanarčka" Matej Palčič in Amar Rahmanović), se lahko pohvali z najvrednejšo ekipo. Igralci Maribora so izkušeni, v povprečju so stari 26,1 let. V prvenstvu imata starejše moštvo le Rudar Velenje in Luka Koper, izkušnje pa najbolj pogrešajo v Novem mestu, saj so nogometaši Krke v povprečju stari le nekaj več kot 23 let.

Tujska legija v Zavrču, Eleke vedno bližje Ljubljani

Krka v zadnjih sezonah zvesto prisega na pomoč številnih legionarjev, največ jih prihaja iz sosednje Hrvaške. V njenih vrstah igra skoraj 40 odstotkov tujcev. Na sončni strani Alp v tej statistični prvini ne izstopajo. To mesto zaseda Zavrč. Klub, ki prihaja iz ene najmanjših slovenskih občin, ima ogromno tujcev, največ je obetavnih Hrvatov. V ekipi, ki jo vodi hrvaški strokovnjak Ivica Solomun, je tujcev skoraj 85 odstotkov.

Najmanj jih je v Novi Gorici, ki bi lahko v kratkem ostala še brez enega tujca, saj je Blessing Chibuike Eleke, po odhodu Šporarja najboljši strelec Prve lige Telekom Slovenije, z nogo in pol že v Ljubljani. Olimpija išče primerne okrepitve, ki bi v napadu nadomestile izgubo 21-letnega Šporarja, prvi kandidat je mladi Nigerijec, ki je tudi velika želja strokovnega vodstva zeleno-belih.

Stojanović se resno spogleduje s tujino

Olimpija je edini slovenski prvoligaš, ki še vedno ne ve, s katerim trenerjem se bo podal v spomladanski del prvenstva. Prvega januarja se je uradno začel zimski prestopni rok. Trajal bo do konca meseca, v njem pa bi se lahko pripetilo marsikaj zanimivega. V slovenskem prvenstvu igra kar nekaj nogometašev, ki so zanimivi tudi tujih klubom. Vidno izstopa Petar Stojanović, ki velja po oceni Transfermarkta tudi za najdražjega igralca 1. SNL. Vreden je dva milijona evrov. V tujino bi se skoraj podal že lani, ko je v Hannovru že opravil zdravstveni pregled, a je prestop "pet minut pred dvanajsto" padel v vodo.

Desni bočni branilec Maribora je edini igralec je resen kandidat za odhod v tujino, kar nakazuje tudi prihod Primorca Mateja Palčiča, ki se odlično znajde na omenjenem igralnem položaju. Vsaj milijon evrov so v 1. SNL vredni le trije nogometaši, vsi si služijo kruh v Ljudskem vrtu. Makedonski reprezentant Agim Ibraimi je vreden 1,25 milijona evrov, občasni slovenski reprezentant Damjan Bohar pa okrogel milijon evrov.

Ne spreglejte