Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
20. 4. 2011,
17.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nogometna zveza Slovenije Aleš Zavrl

Sreda, 20. 4. 2011, 17.01

7 let, 12 mesecev

V Sloveniji kmalu prvi nogometni center

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V torek so na Nogometni zvezi Slovenije predstavili tri velike projekte za prihodnost, od katerih se najbolj zanimiv zdi gradnja nacionalnega nogometnega centra.

''Malo držav v Evropi je, ki nimajo lastnega nacionalnega nogometnega centra, Slovenija je med njimi. To bomo zdaj spremenili. Osnovni namen izgradnje takšnega centra je, poskrbeti za primerne površine z vso potrebno infrastrukturo, ki bo zagotovila nemotene in kakovostne priprave na tekmovanja vsem reprezentančnim selekcijam. Od najmlajših do tiste najbolj pomembne, članske,'' je razkril generalni sekretar NZS Aleš Zavrl. Nogometni center bo stal na Brdu pri Kranju, in sicer bo obsegal 35.000 kvadratnih metrov na območju sedanjega hipodroma. Na tem mestu bodo zrasla tri nogometna igrišča, spremljajoči objekt z garderobami in drugimi prostori, na njem pa bo tudi manjša površina z umetno travo. Hkrati bo center služil tudi v namen organizacije raznoraznih strokovnih dogodkov in aktivnosti NZS. Cena? Predvidena vrednost gradnje je 2,5 milijona evrov.

NZS bo investicijo financirala z namenskimi sredstvi UEFA in FIFA, pričakuje pa tudi, da bo nekaj pristavila država. Ta je podporo projektu izkazala s sklepom vlade novembra lani, ko je stavbno pravico za zemljišča, na katerih bo stal center, za obdobje 50 let prenesla na NZS. Center, ki bo primerljiv z najboljšimi v Evropi, bo zagotovo igral veliko vlogo v nadaljnjem razvoju nogometa v Sloveniji. Zdaj, ko je NZS dobila kar nekaj denarja po uvrstitvi izbrane vrste na lanskoletno svetovno prvenstvu, se je odločila za edino pravo potezo. Da bodo nekaj od nogometne evforije imeli tudi nasledniki Samirja Handanoviča, Milivoja Novakoviča, Robert Koren in druščina. Ne nazadnje pa bo center koristil tudi zdajšnjim reprezentantom, ki bodo imeli na voljo še boljše pogoje za pripravo na pomembne tekme (in upajmo tudi tekmovanja), kot so jih imeli doslej.

Še dva pomembna projekta

Ob omenjenem, zagotovo najbolj pomembnem in širši slovenski javnosti najbolj zanimivem projektu, so na NZS predstavili še dva. Krovna slovenska nogometna organizacija je v teh dneh namreč začela z gradnjo nadomestne poslovne stavbe na sedežu NZS, na Čerinovi 4 v Ljubljani. Nova poslovna stavba, ki naj bi vrata odprla v prvi polovici naslednjega leta, bo NZS omogočala bolj učinkovito in racionalno delovanje. Predvidena investicijska vrednost izgradnje objekta je med 1,5 in 2 milijona evrov. Na NZS jo bodo financirali z namenskimi sredstvi UEFA in FIFA.

Tretji projekt je organizacija evropskega prvenstva do 17 let, ki bo leta 2012. Slovenija je pridobila kandidaturo za finalni turnir v minulem letu, pri kandidaturi pa je premagala Madžarsko, Luksemburg in Izrael. Predvideni organizacijski strošek za ta projekt je 1,3 milijonov evrov, skorajda v celoti (90 odstotkov) pa bo zanj prispevala UEFA. Tako bomo lahko že naslednje leto na slovenskih tleh gledali najbolj obetavne evropske nogometaše, izmed katerih bo v prihodnosti kdo zagotovo igral vidno vlogo na svetovnem nogometnem zemljevidu. Velik plus pa bo ta turnir predstavljal tudi za slovenske reprezentante, ki bodo lahko nastopili na velikem tekmovanju pred domačim občinstvom in nabrali veliko dragocenih izkušenj za prihodnost.

Ne spreglejte