Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 5. 2013,
10.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Alfred Jermaniš Tomaž Kavčič Bayern München Borussia Dortmund Zlatko Dedić Kliton Bozgo Spasoje Bulajić Aljaž Struna Bojan Prašnikar

Petek, 24. 5. 2013, 10.34

8 let

"Užitek je gledati Münchenčane, kako igrajo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pred finalom lige prvakov med Bayernom in Borussio smo za mnenja povprašali Alfreda Jermaniša, Tomaža Kavčiča, Aljaža Struno, Spasoja Bulajića, Klitona Bozga, Zlatka Dedića in Bojana Prašnikarja.

"Si predstavljate, kaj bi naredili Nemci pred desetletji, kadar so želeli osvojiti Anglijo in metali bombe, zdaj pa bo v Londonu 100 tisoč Nemcev? Lahko rečem, da takšnega protinapada, kot ga ima Borussia Dortmund, še nisem videl. Sem navijač Barcelone, vendar proti Borussii Dortmund bi jo še slabše odnesla kot z Bayernom. Možnosti v finalu so polovične. Bayern je v zadnjih štirih sezonah tretjič v finalu in do zdaj bi si že zaslužil kakšen naslov. Vendar Borussia Dortmund se je iz roba prepada vrnila med najboljše, in to bi bil nek krasen konec z evropskim naslovom. Bayern igra bolj dinamično različico igre Barcelone, Borussia Dortmund pa boljšo različico protinapada Real Madrida. To sta dva različna koncepta in odločale bodo malenkosti."

"Obe ekipi sta si zaslužili uvrstitev finale. Na papirju je favorit Bayern. Borussia Dortmund ima mladost, hitrost in zagnanost, vse je odprto. Bayern lahko igra bolj potrpežljivo, Borussia pa ima lahko zaradi mladosti nihanja v igri. Jaz ne bi stavil na nikogar. Upam, da bosta vratarja prvi imeni tekme, saj bo tako bolj zanimiva. Oboji igrajo podoben sistem. Visoka prednost Bayerna v prvenstvu pa ne bo imela pomembne vloge, saj ima Bayern širši kader. Je pa to stroj, ki melje. Me zanima, ali bo Mario Götze igral. Prejšnji porazi Bayerna v finalu pa, mislim, da ne bodo imeli vpliva, ja, tradicija ima neko veljavo, vendar igralci si ne smejo dovoliti, da se jim to usidra v glavo. Gre pa seveda za izkušene nogometaše."

"Zdaj sem v Sloveniji, a v Nemčiji živim 20 kilometrov od Dortmunda in sem v zadnjih dneh na lastni koži občutil, kako se tam stopnjuje vročica pred finalom. Vsi govorijo le še o Wembleyju in sobotnem finalu. Upravičeno, saj bosta v njem igrali ekipi, ki sta v tej sezoni pokazali največ in sta zasluženo tam, kjer sta. Pomerila se bosta dva odlična kluba, ki sta daleč najboljša v Nemčiji. Predvsem Bayern je tisti, ki me navdušuje. Velikokrat sem ga spremljal in moram priznati, da je v tej sezoni suveren, kot ni bil še nikoli. Poglejte način, na katerega je izločil Barcelono. Neverjetno! Res je, da ta ni bila prava, a vseeno. Premagati s 7 : 0 ekipo, ki je bila do takrat najboljša na svetu, je res neverjeten dosežek. Bavarci so favoriti, o tem ni dvoma. So zelo optimistični. Mislim, da je njihov optimizem iskren. Preprosto zato, ker se podobno obnašajo že skozi celotno sezono. To, da so v zadnjih treh letih izgubili dva finala, nanje ne bo vplivalo. So dovolj izkušeni, da vedo, kako se rečem streže. Seveda pa je v finalu zgolj ena tekma in lahko se zgodi marsikaj. Ne smemo pozabiti, da je tudi Borussia odlična ekipa, ki je pokazala marsikaj. Poleg tega je za Bayern neugodna. Dortmundčani Bavarcem v zadnjem času vselej povzročajo preglavice. Bomo videli. Rezultata ne bi napovedoval, saj sem ga pred polfinaloma, pa sem popolnoma zgrešil. Tokrat bom raje tiho. Lahko rečem le, da verjamem v zanimiv finale, v katerem bomo uživali prav vsi."

''Prvič po ne vem koliko letih bomo imeli vsi skupaj privilegij, da v finalu gledamo ekipi, ki sta trenutno najboljši na svetu. V prejšnjih sezonah ni bilo tako, zdaj je. Za evropski naslov se bosta udarila kluba, ki sta prikazala neverjetne igre. Hitrost, dinamiko v igri, prehode iz obrambe v napad in obratno, spektakularne zadetke … Neverjetno je to, kar so pokazali oboji v tej sezoni. To je nogometna perfekcija. Upam na dober, razburljiv finale. Dvomim, da bo kdo lahko presenetil, saj gre za ekipi, ki se poznata kot lasten žep. Presenečenj ne bo. Prav lahko se zgodi celo to, da bodo tudi letos o evropskem prvaku odločale enajstmetrovke. Bayern je favorit, sam pa bom navijal za Borussio Dortmund.''

''Čeprav dobro poznam trenerja Borussie Dortmund Jürgena Kloppa, ki je bil moj trener pri Mainzu, bom v finalu navijal za Bayern. Preprosto zato, ker si zasluži evropski naslov. Glede na to, kar so Bavarci pokazali v tej sezoni, pa tudi na to, da so v zadnjih treh letih dvakrat igrali v finalu in izgubili, bi bilo pravično, da zmagajo. Bayern že nekaj let goji strategijo, ki ga je zdaj pripeljala tja, kjer je. Užitek je gledati Münchenčane, kako igrajo. Po drugi strani bi naslov privoščil tudi Kloppu in Borussii Dortmund. Bomo videli, kaj se bo zgodilo. V vsakem primeru bo zmagal nogomet. Obe ekipi, ki sta v finalu, sta tam zasluženo. Finale ni naključen. Bayern je favorit, saj je v finale prišel v velikem slogu, navdušil pa je tudi v nemškem prvenstvu. Toda ker se igra zgolj ena tekma, lahko Borussia preseneti. Zelo bo zanimivo.''

"Navijal bom za Borussio Dortmund. Zagotovo bo to zelo zanimiv finale. Na začetku sicer pričakujem taktično tekmo, zato upam, da čim prej pade prvi gol in se igra odpre. Tako bo bolj zanimiva za nas gledalce. Mislim, da so možnosti izenačene, ima pa Bayern bolj izkušeno ekipo, nasproti pa bo stala mlada zasedba, ki je v vzponu. Upam, da bo tudi tokrat blestel Robert Lewandowski."

"Bayern in Borussia Dortmund se redno srečujeta, tokrat se bosta tudi v finalu lige prvakov. Zadnja leta je imela prednost Borussia Dortmund, vendar ji ga je prepričljivo prevzel Bayern in naredil izjemno razliko, česar nemški nogomet ni pričakoval. Ozračje v Londonu bo izjemno napeto. To bo dobesedno pravi nemški finale, igra bo zelo podobna tisti iz nemškega prvenstva, ki je postala ena bolj zanimivih na svetu. Zelo dobro je poznana igra Bayerna, ki je predvsem močan na krilnih položajih, kjer sta se Ribery in Robben podredila nemškemu razmišljanju. V konici napada ima Bayer prav tako izjemne zmožnosti, Mandžukić bo delal velike težave Borussini obrambi, ob tem pa je zadnja vrsta Bayerna izjemno trdna. Seveda Bavarci ne bodo odstopili od svojega načina igre, vendar pa se trener Borussie, Jürgen Klopp, zna izredno dobro pripraviti na to igro, s tem da zapre oba bočna položaja. Še bolje je Borussi to uspevalo v pretekli sezoni, v tej namreč igra bolj ofenzivno in ima zaradi tega nekaj težav v obrambi. Obe ekipi imata hiter prehod v napad, kar je tendenca sodobnega nogometa. Borussia ogromno gradi na Lewandowskem, ki bo imel težko delo z obrambo Bayerna. Borussia tudi ni tako samozavestna, kot je bila. Bayern ji je povzročil nekaj psihičnih težav, kar je velika ovira za tekmeca. Srečali se bosta ekipi, ki se izjemno dobro poznata, zato ne more biti kakšnih presenečenj. Bayern mora prevzeti vlogo favorita, Borussia pa je klub, ki napreduje in še ni prišel do vrhunca."

Ne spreglejte