Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
8. 11. 2015,
16.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Samir Handanović Kevin Kampl Josip Iličić Jan Oblak Jan Oblak

Nedelja, 8. 11. 2015, 16.55

8 let

Ukrajinci so skoraj enkrat dražji od Slovencev

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čeprav imajo samo dva nogometaša, ki si kruh služijo v tujini, je reprezentanca Ukrajincev skorajda dvakrat dražja od tiste, ki jo ima na voljo selektor Slovenije.

Tako vsaj pravi tržna vrednost, ki na igrišču seveda ne pomeni nič. Selektor Slovenije Srečko Katanec je za prihajajoči tekmi dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 vpoklical 24 nogometašev. Njegov kolega na ukrajinski strani Mihail Fomenko je na seznam, ki ga je obelodanil v petek, dan za slovenskim selektorjem, uvrstil še enega več.

Tržna vrednost 24 slovenskih reprezentantov je 73,8 milijona evrov, medtem ko je 25 Ukrajincev vrednih 120,8 milijona evrov. Skoraj enkrat več, torej. Če odštejemo tistega, ki je pri Ukrajincih na nogometnem trgu vreden najmanj, pridemo do skoraj identične številke (120,6 milijona evrov). Povprečna vrednost slovenskih reprezentantov z zadnjega seznama znaša tri milijone evrov. Tista, s katero se ponašajo Ukrajinci, je 4,8.

Pri Slovencih na vrhu vratarja

Tudi tržno najdražji nogometaš tekem Slovenije in Ukrajine, ki sta pred nami, prihaja iz vrst nasprotnika. As kijevskega Dinama Andrij Jarmolenko je vreden kar 24 milijonov evrov. Štiri milijone evrov manj je vrednost nogometaša španskega prvoligaša Seville Evgena Konopljanke. To sta seveda tudi najboljša nogometaša Ukrajine.

Pri Slovencih sta najdražja vratarja, vrednost obeh je 15 milijonov evrov. Beseda seveda teče o Samirju Handanović in Janu Oblaku. Medtem ko je bil vratar milanskega Interja še pred kratkim vreden 24 milijonov evrov – torej prav toliko, kot je zdaj vreden najdražji ukrajisnki reprezentant - , a bo njegova vrednost v prihodnosti, star je 31 let, verjeto samo padala, za številko ena madridskega Atletica velja ravno obrabno. Glede na to, da je star šele 22 let in brani odlično, se utegne kmalu povečati za vsaj enkrat, če ne celo več.

Deset ali več milijonov vrednih med Slovenci ni več

Deset ali več milijonov evrov vrednih nogometašev pri Sloveniji potem ni več. Najbližje sta nogometaš Bayerja Leverkusna Kevin Kampl in as Fiorentine Josip Iličić, prvi je vreden devet, drugi pa deset milijonov evrov. Razkorak do petega najdražjega slovenskega nogometaša je potem velik. Naslednji najdražji je nogometaš, ki si kruh služi v Franciji, član Saint Etienna Robert Berić.

Le en Slovenec je doma, le dva Ukrajinca sta v tujini

Pri Ukrajincih je zgodba drugačna. Pohvalijo se lahko še z enim nogometašem, ki je vreden kar deset milijonov evrov. To je Jaroslav Rakicki, 26-letni branilec Šahtarja Donecka. Dva milijona evrov je vreden njegov klubski soigralec, defenzivni vezist Taras Stepanenko. Med njiju se po kriteriju vrednosti na trgu razvršča še Jevgen Hačeridi, visokorasli branilec kijevskega Dinama, ki je pri 28-letih vreden 8,5 milijona evrov.

Na seznamu slovenskega selektorja je le en nogometaš, ki si kruh služi v tujini, vratar Domžal Nejc Vidmar, medtem ko sta pri Ukrajincih le dva takšna, ki igrata v tujini. Poleg Konopljanke še izkušeni Anatolij Timoščuk. Nekdanji as münchenskega Bayerna zdaj igra v Kazahstanu. To je tudi logično, ukrajinska liga je seveda veliko močnejša od slovenske, v njej so nogometaši odlično plačani, verjetno celo bolje, kot bi bili v tujini, zato tja ne silijo za vsako ceno.

Ne spreglejte