Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 12. 2023,
19.28

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

UEFA Superliga

Sreda, 27. 12. 2023, 19.28

4 mesece

Vodilni menijo, da je bilo sporočilo prirejeno tako, da bi sodba zvenela bolj vznemirljivo

Uefa od sodišča EU zahteva spremembo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Uefa Logotip | Uefa od Sodišča EU zahteva spremembo sporočila za javnost. | Foto Reuters

Uefa od Sodišča EU zahteva spremembo sporočila za javnost.

Foto: Reuters

Evropska nogometna zveza (Uefa) je od sodišča EU zahtevala, da spremeni sporočilo za javnost v zvezi z odločitvijo o evropski superligi. Vodilni na zvezi menijo, da je bilo sporočilo prirejeno tako, da bi sodba zvenela bolj vznemirljivo, poroča britanski časnik The Times.

Aleksander Čeferin
Sportal "Upam, da bosta Real in Barcelona čim prej organizirala svoje tekmovanje" #video

V izjavi, ki jo je sodišče EU objavijo prejšnji teden, je bilo zapisano: "Pravila Fife in Uefe, ki od organizatorjev novih klubskih tekmovanj, kot je superliga, zahtevajo njuno predhodno odobritev ter prepovedujejo klubom in igralcem sodelovanje v teh tekmovanjih, so nezakonita oziroma v nasprotju s pravom EU." Dodali so, da sta Fifa in Uefa zlorabili prevladujoči položaj.

Po sodbi je podjetje A22, ki predstavlja interese snovalcev superlige, razglasilo zmago, a je Uefa izpostavila, da sodba ne predstavlja potrditve projekta superlige.

Uefa je zdaj sodišču EU poslala tudi pismo, v katerem zahteva spremembo sporočila za javnost, češ da je to "netočno" in "v nasprotju z vsebino sodbe", piše The Times. Vodilni na Uefi še menijo, da je bila izjava prilagojena na način, da bi pritegnila več pozornosti.

UEFA superliga | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V pismu je zapisano, da sporočilo za javnost, ki so ga objavili mediji po vsem svetu, ni odraz celotne sodbe sodišča EU, v kateri je pojasnjeno, da lahko športne organizacije zaprosijo za izjeme od evropskih pravil o konkurenci, če dokažejo, da je to v javnem interesu.

"Čeprav se zavedamo, da sporočila za javnost niso zavezujoča za sodišče, so osrednja točka medijske pozornosti v odmevnih primerih, ki neizogibno vplivajo na dojemanje in ugled Uefe, med drugim zaradi izjemne resnosti obtožbe o zlorabi prevladujočega položaja," pravijo pri Uefi in prosijo za spremembo sporočila za javnost, da bo natančno odražalo sodbo sodišča.

Aleksander Čeferin
Sportal Udarec za Uefo, Čeferin že z ostrim odzivom

Španec Juan Carlos Gonzalez Alvarez, vodja komunikacijske enote sodišča EU, je za The Times dejal, da sodišče ne bo javno odgovorilo na Uefino pismo. Poudaril je, da sporočilo za javnost vsebujejo opombo, v kateri je navedeno, da gre za "neuradni dokument za uporabo v medijih, ki za sodišče EU ni zavezujoč".

UEFA superliga
Sportal Bomo priča preobratu? Na mizi je nov predlog superlige.
Ne spreglejte