Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 12. 2023,
13.34

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

Natisni članek

UEFA Superliga

Četrtek, 21. 12. 2023, 13.34

4 mesece, 1 teden

Snovalci evropske nogometne superlige

Bomo priča preobratu? Na mizi je nov predlog superlige.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31
UEFA superliga | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Podjetje A22, ki predstavlja interese snovalcev evropske nogometne superlige, je po odločitvi sodišča EU predstavilo nov predlog evropskega klubskega tekmovanja. V moškem tekmovanju predvidevajo 64 klubov, v ženskem 32. Vseh odgovorov glede novega tekmovanja še nimajo, niti tega, kako se bodo klubi uvrstili vanj.

Aleksander Čeferin
Sportal Udarec za Uefo, Čeferin že z ostrim odzivom

Direktor podjetja A22 Bernd Reichart je na spletni novinarski konferenci poudaril, da je sodišče tako odprlo nogomet novostim. Kot je dejal, je novi predlog superlige rezultat 18-mesečnih pogovorov z nogometnimi deležniki, od klubov, igralcev, navijačev ter tudi političnih odločevalcev.

Potreba po svežem razmišljanju?

"Med pogovori smo izvedeli za veliko težav. Obstoječa evropska klubska tekmovanja ne pritegnejo gledalcev, zanimanja je malo. Samo spomladi, v izločilnih bojih se to poveča. Povedali so nam, da je potrebno sveže razmišljanje," je dejal Reichart.

Predtem so snovalcem superlige očitali to, da bo šlo za zaprt sistem, a je šef A22 dejal, da bo tekmovanje v superligi temeljilo na športnih dosežkih brez stalnih članov, da bo sistem odprt z izpadanjem in napredovanjem, s čimer zdaj želijo pritegniti večje število klubov.

Evropsko združenje klubov (ECA), ki sicer predstavlja 500 klubov s stare celine, je v odzivu na sodbo sodišča EU sicer zapisalo, da ostaja enotno z Uefo v nasprotovanju superlige. Oglasil se je tudi že predsednik Uefe Aleksander Čeferin. "Izjava za javnost je najslabši del odločitve sodišča EU, ki vsebuje veliko več," je dejal. "Sodba sodišča EU potrjuje nadzorno in organizacijsko vlogo Uefe."

64 klubov, liga na treh ravneh

V moški superligi bo 64 klubov, bo pa liga na treh ravneh, zvezdniški, zlati in modri. V zvezdniški ligi bo 16 klubov v dveh skupinah po osem. Enako velja za zlato ligo. V modri ligi pa bo 32 klubov v štirih skupinah po osem. To bo pomenilo po 14 tekem za vsak klub na sezono, sedem domačih in sedem v gosteh.

Najboljši štirje klubi iz vsake skupine v zvezdniški in zlati ligi ter po dva najboljša iz vsake skupine v modri ligi se bodo uvrstili v izločilni del, začenši s četrtfinalom. V četrtfinalu in polfinalu bodo klubi igrali tekmo doma in v gosteh. Finale bo na nevtralnem terenu.

Najslabša iz skupin zvezdniške lige bosta izpadla v zlato ligo, zamenjala ju bosta finalista zlate lige. Podobno bo veljalo tudi za zlato ligo, dva najslabša iz skupin bosta izpadla v modro ligo, finalista modre lige ju bosta zamenjala. V modri ligi bo od 20 od 32 klubov zapustilo ligo, ki jih bodo zamenjali klubi glede na dosežke v domačih ligah. Tekme bodo med tednom in tako ne bodo posegale v nacionalne lige. Kako bodo klubi napredovali v modro ligo, se morajo še dogovoriti, je dejal Reichart.

Zelo podobno bo veljalo za žensko superligo, le da bo v tej 32 klubov – po 16 v zvezdniški in zlati ligi. "Nogomet je edini res globalni šport, Evropa pa njegov dom. Verjamemo, da lahko ustvarimo najboljše tekmovanje na svetu," je dejal Reichart in dodal, da bo v tem tekmovanju vsaka tekma pomembna in bo tako zanimiva v vseh fazah.

Na dušo je popihal klubom ravno s tem. "Klubi lahko trenutno zelo dobro tekmujejo v Evropi in naslednje leto ne igrajo evropskih tekmovanj. To ni pošteno glede na športne dosežke. Prav tako se klubi zdaj ne morejo zanesti na prihodke iz evropskih tekmovanj in tako ne morejo zadržati najboljših igralcev. Obenem so še ogromne razlike pri televizijskih pravicah med velikimi in majhnimi državami."

Real in Barcelona pozdravljata sodbo, španska liga ne
Sodbo pozdravljata Real Madrid in Barcelona. Španska velikana sta glavna zagovornika in pobudnika ustanovitve novega klubskega tekmovanja v Evropi. Bila sta med 12 klubi, ki so aprila leta 2021 ustanovili superligo, a jih je po pritisku Uefe in nasprotovanju navijačev ter politikov devet v nekaj dneh odstopilo od projekta. "Še naprej bomo branili sodoben projekt, popolnoma združljiv z nacionalnimi tekmovanji. Evropski klubski nogomet ne bo več monopol. Evropsko pravosodje je v celoti priznalo pravico do predlaganja in spodbujanja evropskih tekmovanj, ki modernizirajo nogomet," je povedal predsednik Reala Florentino Perez. Pri Barceloni so zapisali, da ta odločitev utira pot novemu nogometnemu tekmovanju na najvišji ravni v Evropi. Vodstvo španske lige pa je popolnoma drugačnega mnenja: "Danes bolj kot kadarkoli prej ponavljamo, da je superliga sebičen in elitističen model. Vse, kar ni popolnoma odprto, z neposrednim dostopom samo prek državnih prvenstev, sezono za sezono, je zaprt format." Proti superligi so se izrekla tudi vodstva francoske, nemške in angleške lige. Je pa proti superligi nemški velikan Bayern München.

Prenosi tekem na posebni platformi Unify

Kot enega glavnih adutov za novo tekmovanje je Reichart izpostavil brezplačne prenose tekem na posebni platformi Unify, kar predlaga A22. Brezplačno je sicer pogojno rečeno, saj bi zainteresirani morali plačati za uporabo, če bi želeli spremljati tekme in vrhunce tekem ter novice brez oglasov.

Prav oglaševalski svet naj bi v tem videl izjemno priložnost, saj naj bi Unify pritegnil milijarde ljudi. Za prva tri leta, pravi Reichart, bodo imeli varnostno mrežo z zagotovljenimi sredstvi za prihodke in solidarnostna izplačila. Je pa financiranje bolj osredotočeno na Unify. Zato se zdaj bolj obračajo proti vlagateljem, je dodal direktor A22, ki ni razkril, kateri klubi se zanimajo.

Ne spreglejte