Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
12. 2. 2016,
10.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Milan Mandarić NK Olimpija NK Olimpija Ezekiel Henty

Petek, 12. 2. 2016, 10.22

8 let

Udarec za Olimpijo: Hentyja tako vleče v Rusijo, da je slovo neizbežno

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Nogometni klub Olimpija je v zimskem prestopnem roku že izgubil najboljšega strelca Andraža Šporarja, zdaj pa obstaja velika verjetnost, da bo Ljubljančanom pomahal v slovo še Nigerijec Ezekiel Henty.

Če se je zimski prestopni rok na sončni strani Alp končal konec januarja, pa je v nekaterih deželah, prevladujejo tiste na vzhodu Evrope, še odprt lov na okrepitve, ki jih veže veljavna pogodba z drugim klubom. V Rusiji traja vse do 26. februarja. Večina ruskih prvoligaških klubov, ki se lahko pohvalijo s polnimi denarnicami, se ozira proti želenim okrepitvam. Eno izmed njih so našli tudi v Sloveniji.

Na seznamu želja se je pojavil tudi Ezekiel Henty. Hitri Nigerijec predstavlja pri 21 letih eno osrednjih moči Olimpije. Zmaji so tudi po zaslugi njegovih zadetkov (8) in podaj (8 – v tej statistični prvini je najboljši v Prvi ligi Telekom Slovenije) osvojili naslov jesenskega prvaka in predramili nogometno zaspano prestolnico.

Če bi mladi Afričan, varovanec nogometnega menedžerja Stephena Makinwe, nekdanjega reprezentanta Nigerije in člana Gorice, v bližnji prihodnosti zapustil Stožice, bi bil to velik šok za ambicije zeleno-belih.

Preveč pomemben, da bi bil na prodaj, a …

Navijači so težko preboleli že odhod prvega strelca jesenskega dela Andraža Šporarja, a se je vodstvo Olimpije odzvalo ambiciozno in v Ljubljano za rekordni znesek, kar se tiče klubov 1. SNL (800 tisoč evrov), pripeljalo drugega najboljšega strelca Blessinga Elekeja, prav tako varovanca Makinwe.

Vodstvo Olimpije je skušalo Hentyja zadržati v Ljubljani, saj je ocenilo, da bi jim lahko spomladi odprl pot do tako želenega naslova. ''Henty bo naš najboljši igralec,'' je prejšnji mesec, ko so zmaji predstavili novega trenerja Marka Nikolića, napovedal športni direktor Olimpije Ranko Stojić.

Da ga želijo obdržati pri jesenskem prvaku, je za športni dnevnik Ekipa SN potrdil Milan Mandarić in namignil, da bi lahko Nigerijec vsak trenutek prestopil izhodna vrata kluba. ''Do konca sem se trudil, da se to ne bi zgodilo, jasno sem dal vsem vedeti, da Henty preprosto ni na prodaj. Je preveč pomemben,'' je dejal izkušeni srbski poslovnež.

Šporar ne bo več dolgo rekorder 1. SNL

Henty je prejel mikavno ponudbo, ki ga je v trenutku prepričala, da zapusti Slovenijo in se spomladi dokazuje v močnejšem tekmovanju.

Kaj to pomeni za Olimpijo? ''Želimo postati prvaki države. Zaradi tega sem do konca vztrajal pri svojem, da prestop ni mogoč. Za nas je to izjemen udarec, toda kaj naj naredim, ko je igralec prišel do mene in mi začel razlagati, kako je to zanj življenjska priložnost, ki je nikakor ne sme izpustiti iz rok?'' je dejal Mandarić.

Ko je postal predsednik Olimpije, je napovedal, da se želi obnašati gosposko. Zato je popustil pod težo Hentyjevih argumentov o življenjski priložnosti, podprti z visokim plačilom, ki bi se lahko povzpel celo nad pet milijonov evrov. S tem bi Olimpija le nekaj mesecev po rekordnem poslu z Baslom, ki je kupil Šporarja, poskrbela za nov rekord 1. SNL, saj ni v Sloveniji še nihče prodal igralca v tujino za več kot 2,8 milijona evrov.

Velika odgovornost na plečih Elekeja in Radovića

Kapetan Darijan Matić je pred zadnjima tednoma priprav na začetek spomladanskega dela dejal, da se največje rezerve Olimpije skrivajo v napadu. Če bo odšel tudi Henty, bo največja odgovornost slonela na plečih njegovega mlajšega rojaka Elekeja in pa izkušenega Srba Miroslava Radovića, ki se je po neprepričljivem dokazovanju na Kitajskem vrnil v Evropo. Ni odšel v Varšavo, kjer si je izklesal status legende Legie, temveč v Ljubljano, kjer želi Olimpiji pomagati do osvojitve naslova državnega prvaka.

Mandarić kljub vse bolj mogoči izgubi Hentyja, Ekipa poroča o zanimanju moskovske Lokomotive oziroma Kubana iz Krasnodarja, ostaja optimist: ''Vemo, da imamo kader, ki lahko zapolni tudi takšno vrzel,'' je prepričan, da lahko zeleno-beli tudi brez pomoči nekdanjega upa Milana ohranijo prednost pred zasledovalci.

Ljubljančani bodo v soboto (začetek ob 15. uri) v Čatežu odigrali predzadnjo pripravljalno tekmo. Pomerili se bodo s slovaško Žilino, nato pa se bodo do konca pripravljalnega obdobja predstavili le še enkrat. Takrat bo na drugi strani stal ruski prvoligaš Terek Grozni. Henty bi ga lahko spoznaval na ruskih igriščih.

Ne spreglejte