Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
6. 12. 2013,
13.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo

Petek, 6. 12. 2013, 13.05

8 let

Trije svetovni prvaki v eni skupini

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Žreb skupin svetovnega nogometnega prvenstva v Braziliji je za nami. Usoda se je poigrala z Italijo, Anglijo in Urugvajem. Vsi trije, ki so že bili svetovni prvaki, so v isti skupini.

Prvenstvo bosta 12. junija v Sao Paulu ob 22. uri po srednjeevropskem času odprli Brazilija in Hrvaška, ki je bila izžrebana v skupino A, v kateri sta še Mehika in Kamerun.

Zagotovo najbolj kakovostna skupina je D, v kateri so kar trije svetovni prvaki. Dvakratni svetovni prvak in aktualni južnoameriški prvak Urugvaj, štirikratna prvakinja in finalistka evropskega prvenstva Italija ter Anglija, ki je edini naslov svetovne prvakinje osvojila leta 1966. Kostarika v tej konkurenci seveda nima prav veliko možnosti za napredovanje.

Zelo zanimivi sta tudi skupini G, v kateri bo Portugalska Cristiana Ronalda obračunala z Nemčijo, ZDA in Gano, ter skupina B, v kateri bomo videli ponovitev finala zadnjega prvenstva, udarili se bosta branilka naslova Španija in Nizozemska. Ob njima se bosta za napredovanje potegovali tudi Čile in Avstralija.

Debitantka na svetovnih prvenstvih Bosna in Hercegovina se bo udarila z Argentino Lionela Messija, Iranom in Nigerijo. Kolumbija bo v skupini C skupaj z Grčijo, Slonokoščeno obalo in Japonsko, Belgija pa v skupini H z Alžirijo, Rusijo in Južno Korejo.

Na žrebu, ki je potekal v letovišču Costa do Sauipe v brazilski zvezni državi Bahii, pri vodenju prireditve pa je pomagala lepa brazilska voditeljica Fernanda Lima, so se na začetku spomnili v četrtek preminulega Nelsona Mandele, katerega slika se je pojavila na velikem zaslonu. ''Zelo sem žalosten, ker je odšel človek, ki sem ga zelo spoštoval. Zagotovo gre za enega največjih humanistov našega časa,'' je ob tej priložnosti povedal prvi mož FIFA Sepp Blatter.

Na prireditvi, polni uglednih gostovi in glasbenih vložkov, so sledili video vrhunci dozdajšnjih 19 prvenstev, katerih rekorder po številu golov je še vedno Brazilec Ronaldo, ki je bil seveda prisoten tudi tokrat. ''Zabiti 15 golov na svetovnih prvenstvih je bilo lahko, saj sem imel odlične soigralce. Veselim se prvenstva, ki je pred nami. Prepričan sem, da bo najboljše do zdaj,'' je povedal nekdanji golgeter.

Sledila je predstavitev uradne žoge prvenstva, brazuce, po tem je na oder stopil tudi po mnenju mnogih najboljši nogometaš vseh časov, še en Brazilec Pele. ''Verjamem, da bomo v finalu. Vedno se spominjam, kako je moj oče jokal, ko smo izgubili finale leta 1950 proti Urugvaju. Res si ne bi želel, da bi me otroci videli jokati. Moramo zmagati,'' je povedal nekdanji nogometaš, ki se je veselil kar treh izmed petih brazilskih naslovov svetovnega prvaka.

Sledila je sledila krajša predstavitev dvanajstih prizorišč mundiala, ki je pred nami (Sao Paulo, Recife, Manauas, Curitiba, Brasilia, Cuiaba, Porto Alegre, Natal, Salvador, Fortaleza, Belo Horizonte, Rio de Janeiro). Potem se je začelo zares. Nekatere reprezentance so zadovoljne z žrebom, nekatere ne. Jasno je le, da nas čez pol leta čaka spektakel.

Ne spreglejte