Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
23. 11. 2017,
18.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

top 10

Četrtek, 23. 11. 2017, 18.00

6 let, 5 mesecev

Top 10

To so najlepši goli, kar smo jih videli na poti v Rusijo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Imamo vseh 32 reprezentanc, ki bodo nastopile na svetovnem nogometnem prvenstvu 2018. Domačinki Rusiji se je prek kvalifikacij pridružilo še 31 držav. Od marca 2015 do novembra letos je 210 reprezentanc odigralo 872 tekem, videli smo kar 872 golov. Pred vami je najlepših deset.

Roman Torres (Panama)

Res je, gol 31-letnega Evropi nepoznanega napadalca, ki si kruh služi v severnoameriški ligi MLS (Seattle Sounders), res ni zares spektakularen, a je vseeno lep, predvsem pa zgodovinski. Za zmago Paname v zadnji tekmi kvalifikacij proti Kostariki z 2:1 v 90. minuti in sploh prvo uvrstitev te majhne, štirimilijonske državice v Srednji Ameriki na svetovno nogometno prvenstvo in vsesplošne evforije v svoji domovini. Preprosto prepomemben, da ga ne bi uvrstili na dno lestvice najlepših desetih golov kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Rusiji.

Ahmed Khalil (Združeni arabski emirati)

Gol 26-letnega napadalca Ahmeda Khalila za zmago Združenih arabskih emiratov nad Savdsko Arabijo z 2:1 konec avgusta letos je bil res spektakularen, a razen treh točk njegovi reprezentanci ni prinesel prav veliko. ZAE so bili namreč takrat že odpisani v azijskih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018, v katerih so v svoji skupini zaostali za Japonsko, Savdsko Arabijo in Avstralijo, tako da bodo na nov nastop na največjem nogometnem tekmovanju na svetu, na katerega čakajo že od leta 1990, čakali še nekaj časa.

Alexandru Gatcan (Moldavija)

Moldavija je v evropskih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 na desetih tekmah osvojila le dve točki, obe na tekmah proti Gruziji. Prvo novembra lani, ko je z 1:1 remizirala v Tbilisiju. Za točko je z golom v 78. minuti poskrbel vezist ruskega prvoligaša Rostova, pri katerem si garderobo deli z dvema Slovencema (Žan Majer in Matija Boben), Aleksandr Gatskan. Gol za prste obliznit, ni kaj.

Leon Goretzka (Nemčija)

Nemčija, ki bo v Rusiji branila naslov svetovne prvakinje, se je na sklepni turnir najboljših nogometnih reprezentanc sprehodila. Na desetih tekmah je desetkrat zmagala in dosegla kar 43 golov (prejela je le štiri). Najlepšega je na zadnji tekmi proti Azerbajdžanu (5:1) prav gotovo dosegel mladi vezist Schalkeja Loen Goretzka, ki ga v zadnjih dneh povezujejo s prestopom v Barcelono.

Alvin Jones (Trinidad in Tobago)

Trinidad in Tobago je bil tokrat močno oddaljen od uvrstitve na svetovno prvenstvo, je pa v zadnjem krogu kvalifikacij Severne in Srednje Amerike dosegel zmago nad ZDA (2:1), z njo šokiral Američane in poskrbel, da so prvič po letu 1986 ostali brez uvrstitve na zaključni gol. Tudi po zaslugi gola 23-letnega branilca Alvina Jonesa, ki je na tej tekmi dosegel enega izmed dveh zadetkov Trinidada in Tobaga.

Gabriel Torres (Panama)

Še en gol iz nogometne pravljice Paname, za katerega je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo pri zmagi s 3:0 nad Trinidadom in Tobagom poskrbel Gabriel Torres. Septembra letos je s tem spektakularnim zadetkom načel mrežo gostov in odprl pot do pomembnih treh točk. Izkušeni napadalec švicarskega prvoligaša Lausanne Sports je s tem zadetkom navdušil, ni kaj.

Brian Mwila (Zambija)

Zambija se še nikoli ni uvrstila na svetovno prvenstvo, uspelo ji ni tudi v kvalifikacijah za nastop v Rusiji leta 2018. Je pa zato njen 23-letni napadalec Brian Mwilla v zadnji tekmi kvalifikacij proti Kamerunu pred domačimi navijači (2:2) poskrbel za zadetek, ki ga bodo v Zambiji pomnili še dolgo časa.

Romulo Otero (Venezuela)

Venezuela je v južnoameriških kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 osvojila 12 točk na 18 tekmah in pristala na zadnjem mestu. Ko je marca letos doma remizirala s Perujem z 2:2, je še imela teoretične možnosti za preboj naprej, sploh po spektakularnem golu Romula Otera za vodstvo z 2:0. Toda po golu vezista brazilskega Atletica Mineira so Venezuelci prejeli še dva zadetka in se morali sprijazniti s točko.

Olivier Giroud (Francija)

Olivier Giroud ne spada med najboljše napadalce na svetu, a je na svoji nogometni poti poskrbel že za toliko spektakularnih golov, da bodo njegovi otroci, ko si bodo ogledovali posnetke, verjetno mislili, da je bil njihov oče najmanj tako dober kot Lionel Messi. Eden izmed teh je zagotovo gol, ki ga je junija lani pospravil v mrežo Švedske za vodstvo Francije, ki je potem sicer izgubila z 1:2. Francozi so na koncu v svoji skupini evropskih kvalifikacij sicer zasedli prvo mesto in se brez težav uvrstili na sklepni turnir.

Theerathon Bunmathan (Tajska)

Tajska je bila v azijskih kvalifikacijah močno oddaljena od nastopa na svetovnem prvenstvu 2018 močno oddaljena. V tretjem krogu kvalifikacij po skupinah je na desetih tekmah osvojila le dve točki. Je pa zato zmagovala v drugem krogu, ko je na šestih tekmah zbrala 14 točk. Tri je osvojila oktobra 2015, ko je s 3:0 zmagala v gosteh proti Vietnamu. Predvsem eden izmed treh golov Tajcev je bil prava mojstrovina. Žogo je na koncu v mrežo pospravil zvezdnik tajskega nogometa Theerathon Bunmathan, pred tem pa s soigralci poskrbel za akcijo, v kateri so si Tajci izmenjali kar 16 podaj. Gol, na katerega bi bili prav gotovo ponosni tudi pri Barceloni, nedvomno.


Zadnje iz rubrike Top 10:

 

Ne spreglejte