Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
2. 7. 2014,
15.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nejc Pečnik Crvena zvezda Slaviša Stojanović

Sreda, 2. 7. 2014, 15.30

7 let, 12 mesecev

Tako se je zaljubil v Crveno zvezdo, da bi ji oprostil dolgove

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski nogometni reprezentant Nejc Pečnik se s težkim srcem poslavlja od rdeče-belega dresa. "Žal mi je, a tako ne gre več naprej," sporoča 28-letni Korošec, ki še ne ve, kje bo nadaljeval kariero.

Beograjska Crvena zvezda je v sezoni 2013/14 s pomočjo slovenskega četverca prihrumela na vrh razpredelnice, ki ga ni več izpustila iz roke in osvojila naslov srbskega prvaka. Pravljica je bila popolna. Po sedmih letih neprestanega izživljanja navijačev Partizana, ki so se naslajali nad težavami v taboru največjega tekmeca, je napočil čas, ko je Crvena zvezda osvojila prvenstvo. Ko je bilo sezone konec, pa se je idila hitro poslovila. Beograjski velikan, ki diha na finančne škrge, ne sme igrati v Evropi, ekipa je pred razpadom, saj imajo nogometaši dovolj neizpolnjenih obljub o izplačilu zaostalih plač. Zgodba, ki jo v zadnjem času okuša marsikateri slovenski klub, je v trenutku pokvarila šampionsko ozračje v srbski prestolnici, poslovil se je tudi slovenski kvartet, ki so ga poleg koroškega sogovornika sestavljali še trener Slaviša Stojanović, branilec Dejan Kelhar in pomočnik trenerja Miloš Kostić.

V beograjsko okolje se je vklopil tako hitro, kot da bi se tam rodil

Kakšna je prihodnost 28-letnega Nejca Pečnika? Po koncu turbulentne, a prekrasne sezone se je odpravil na reprezentančno akcijo v Južno Ameriko, kjer je s Katančevo četo gostoval v Urugvaju in Argentini. Vmes si je dopisoval s podpredsednikom Crvene zvezde Slavišo Kokezo, še edinim, ki mu je lahko predstavil dejansko stanje v klubu, zdaj že nekdanji predsednik Dragan Džajić pa mu je na gosposki način skušal dopovedati, da bi bilo najboljše, če se udeleži začetka klubskih priprav, nato pa z vodstvom kluba doseže dogovor. Vsi drugi sogovorniki so izginili, kar je na obrazu pogosto nasmejanega slovenskega reprezentanta izbrisalo nasmeh. "Prepuščen sem bil samemu sebi, klub je še zdaj, ko je prišel novi trener, brez neke jasne prihodnosti. Dal sem jim deset dni, da mi najdejo novi klub, pri tem pa še malce zaslužijo. Bomo videli, ali se bodo držali dogovora. Druga možnost pa je, da jim, če mi ne najdejo kluba, oprostim del dolga, nato pa gremo vsak svojo pot. Zakaj razmišljam tako? Zvezda mi je prirasla k srcu. Ko sem bil mlad, nisem navijal za noben klub s področja nekdanje Jugoslavije. V Beogradu sem preživel eno leto, pa sem se v okolje vklopil tako hitro, kot da bi se tam rodil. Vse mi je priraslo k srcu, tako da bom klubu pomagal," je pojasnil nogometaš dobrega srca. Odločil se je za potezo, ki je v srbskih medijih, pa tudi pri navijačih Crvene zvezde naletela na izjemno pozitiven odmev.

Nič ne bi imel proti vrnitvi na Otok

Želel je ostati v srbski prestolnici, a nad usodo kluba je preveč vprašajev. "Ne predstavljam si, kako bi lahko v takih pogojih zdržal v klubu še eno leto. Prejšnja sezona me je zelo izmučila. Po dobri sezoni bi se rad vrnil v klub, ki je ambiciozen in ima urejeno finančno plat. Prihajam v zrela nogometna leta in moram gledati tudi na svojo družino," je izpostavil. Srbski mediji so ogromno poročali o zanimanju Celtica, ki naj bi se zanimal za 28-letnega Slovenca. Bi se preselil na Škotsko? Pred leti je na Otoku že doživel grenko izkušnjo, saj se v dresu Sheffield Wednesdaya ni naigral. "Če se Celtic res zanima zame, mi njegov interes godi. Žal sem o tem bral le v medijih, nisem pa imel nikakršnega stika s klubom. Brez pomislekov bi se vrnil, tudi v championship (angleški drugi kakovostni klubski razred, op. p.). Pri Sheffieldu se mi je godila krivica, trener se me je prehitro odrekel, nato sem ostal brez pogodbe. Prepričan sem, da bi lahko v tem tekmovanju igral vidno vlogo," je samozavesten. Pred letom dni je bil razočaran, saj je izgubil tekmovalno formo. V Srbiji si je povrnil ritem, prišli so tudi zadetki, ki jih je začinil z atraktivnimi preigravanji, češnjo na vrhu smetane pa je predstavljal naslov.

Dobro se je znašel na mestu desnega bočnega igralca

Glede financ se na Marakani ni naužil preveč pozitivne energije, jo je pa velikokrat občutil na rezultatskem polju, saj je Crveni zvezdi pomagal do naslova. Tudi z zadetkom na odločilni tekmi, ko so rdeče-beli na prepolni Marakani – zbralo se je okrog 50 tisoč gledalcev –OFK premagali s 4:2.

"Dosegel sem gol za 2:1 ob koncu prvega polčasa in občutil nepopisno radost. Motilo me ni niti to, da sem igral na mestu desnega bočnega branilca. Na začetku sem imel pomisleke, kako me bodo ljudje gledali na tem igralnem mestu, nenavadno je bilo tudi oglednikom in mi je v tem pogledu malce škodovalo, mi je pa po drugi strani tudi koristilo. Trenerji imajo radi polivalentne igralce. Dobro sem se znašel," je vesel, da je nogometni javnosti dokazal, da zmore kakovostno izpolnjevati trenerjeva navodila na različnih igralnih mestih.

Tako se je skoraj ponovila njegova boleča izkušnja iz Celja, ko je bil tudi izbranec Stojanovića, v klubski blagajni pa je prav tako prevladovala velika luknja. Vesel je, da je spet sodeloval z Ljubljančanom, ki se je vpisal v klubsko zgodovino, saj je prekinil večletno nadvlado osovraženega Partizana. "Veliko sva pridobila v tem letu. Sploh Slave (Slaviša Stojanović, op. p.), ki je po res čudni reprezentančni epizodi dokazal, da je vrhunski trener. Sam sem se vrnil v tirnice, v katerih sem bil pred poškodbo, ki sem jo staknil na SP 2010. Oba sva pridobila z Zvezdo, zelo sem mu hvaležen, da me je pripeljal," je tople besede namenil nekdanjemu slovenskemu selektorju, ki je v karieri dvakrat osvojil tudi slovensko prvenstvo.

Stojanovića je na klopi nasledil Nenad Lalatović, nekdanji kapetan beograjskega kluba. Je zagnan in ne skriva evforije, da opravlja tako pomembno vlogo. Pečnik bo držal pesti, da bo iz zdesetkane ekipe potegnil kar največ. Morda nekdanje soigralce pozdravi v domovini, saj bodo v soboto prispeli na daljše priprave v Sloveniji. Do konca tedna tudi načrtuje, da bi lahko bilo že znano, kje bo nadaljeval kariero. Bo Crvena zvezda izkoristila njegovo dobro voljo in mu pomagala pri iskanju novega delodajalca?

Ne spreglejte