Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
19. 10. 2016,
15.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

2

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Aluminij NK Celje NK Domžale ND Gorica NK Koper NK Krško NK Maribor NK Maribor NK Radomlje NK Rudar NK Olimpija NK Olimpija naj gol Facebook Twitter infografika

Sreda, 19. 10. 2016, 15.30

6 let, 6 mesecev

Priljubljenost klubov 1. SNL na družabnih omrežjih

Svet, v katerem Olimpija Mariboru ne seže niti do kolen

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

2

Maribor London | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Če je nogometni klub Olimpija v 13 krogih zbral največje število točk in vodi na razpredelnici, je povsem drugače na področju družabnih omrežij, kjer so v Sloveniji nepremagljivi Mariborčani. Njihova priljubljenost je tako velika, da jim preostali tekmeci v 1. SNL ne sežejo niti do kolen.

Nagradna igra Naj gol! Sodeluj in si priigraj mikavno nagrado!

V nogometu, kompleksnem polju raznih aktivnosti, potekajo številne primerjave, na koncu pa odločajo le rezultati in število osvojenih točk. Te so vredne največ, saj prinašajo konkretne nagrade, lovorike.

Po 13 krogih se lahko z največjim številom točk pohvali Olimpija, ki pa ji po zadnjem neuspehu, domačem porazu na večnem derbiju (1:3), največji tekmec Maribor tesno diha za ovratnik.

Do konca sezone bi se lahko marsikaj obrnilo na glavo

Vijolice so trdno odločene, da se v tej sezoni vrnejo na slovenski prestol. Na njihovo smolo imajo podoben cilj tudi nogometaši Olimpije, ki bi radi ubranili naslov in ostali najboljši v Sloveniji. Za zdaj so na dobri poti, a je odigrana le dobra tretjina vseh tekem. Do konca prvenstva čaka klube še 23 krogov, v katerih bi se lahko marsikaj obrnilo na glavo, ljubitelji nogometa pa ponovno dočakali izjemno zanimivo in izenačeno sezono.

 

Če po točkah izstopata Olimpija in Maribor, Domžale pa sprejemajo vlogo najbližjega zasledovalca, hkrati pa tudi najresnejšega kandidata, ki bi se še lahko vmešal v boj za prvo mesto, je podobno zaznati tudi na razpredelnicah, kjer sta o vrstnem redu prvoligaških klubov odločali števili všečkov na Facebooku in sledilcev na Twitterju.

Boj za prevlado dobiva Maribor

Zadnji večni derbi v Stožicah med Olimpijo in Mariborom si je ogledalo skoraj 14 tisoč gledalcev. | Foto: Vid Ponikvar Zadnji večni derbi v Stožicah med Olimpijo in Mariborom si je ogledalo skoraj 14 tisoč gledalcev. Foto: Vid Ponikvar Družabna omrežja so postala vsakdan slehernega nogometnega kluba. So preprost in učinkovit kanal za podajanje informacij, prek njih lahko ljubitelji klubov vstopajo v svet razvedrila, nagradnih iger, kupovanj vstopnic, druženj z nogometaši …

Kako pomembni orodji pri stikih z javnostjo sta postala Facebook in Twitter, dokazujejo največji klubi, ki nenehno tekmujejo, kdo bo zbral večje število všečkov in sledilcev. Podoben trend je zaznati tudi na sončni strani Alp, kjer boj za prevlado na področju družabnih omrežij z naskokom dobiva Maribor.

Njegovi nogometaši na lestvici Prve lige Telekom Slovenije še za las zaostajajo za Olimpijo, na lestvici družabnih omrežij pa so razred zase. Na Facebooku so zbrali več kot 150 tisoč všečkov, kar je več kot sedem odstotkov celotnega prebivalstva v Sloveniji!

Maribor, ki si je prepoznavnost na nogometnem zemljevidu zgradil tudi z udeležbo v ligi prvakov (2014/15), ima skoraj dvakrat več všečkov kot vseh devet tekmecev skupaj. Olimpija, ki se z vijolicami več kot enakovredno kosa v prvenstvu, pri Facebooku zaostaja za več kot 120 tisoč všečkov.

Še večja razlika na Twitterju

Za vijolice na gostovanjih stiska pesti mlado in staro. Priljubljenost NK Maribor je na Štajerskem ogromna. | Foto: Grega Valančič/Sportida Za vijolice na gostovanjih stiska pesti mlado in staro. Priljubljenost NK Maribor je na Štajerskem ogromna. Foto: Grega Valančič/Sportida Razlika je pretresljiva in močno v prid iznajdljivosti oseb, ki so pri mariborskem klubu zadolženi za izvajanje aktivnosti na družabnih omrežjih. Podobno razmerje v prid NK Maribor vlada tudi na Twitterju. Če ima 13-kratni prvak več kot 26 tisoč sledilcev, jih ima preostala deveterica skupaj le nekaj več kot deset tisoč. Olimpiji do večjega števila ni pomagal niti državni naslov (2015/16).

Ljubljanski klub na Twitterju spremlja le dobrih 3.500 sledilcev, kar je več kot sedemkrat manj od mariborskega izkupička. Tudi tukaj tretje mesto zasedajo Domžalčani, ki so bronasto medaljo osvojili na vseh treh lestvicah. Trendom najbolj priljubljenih treh klubov v Sloveniji najuspešneje sledijo Celjani, najmanj razlogov za zadovoljstvo pa imajo Radomljani. Na vseh treh razpredelnicah so prikovani na dno.

Radomlje v 13 krogih sploh še niso dočakale zmage, njihov zaostanek za tekmeci pa se veča iz kroga v krog. Podobno velja tudi za področje všečkov in sledilcev na družabnih omrežjih …

Ne spreglejte