Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
4. 2. 2013,
9.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Branko Ilić Srečko Katanec Slaviša Stojanović slovenska nogometna reprezentanca

Ponedeljek, 4. 2. 2013, 9.42

8 let

Stojanoviću ni zameril, Katanec ga je presenetil

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ko je bil selektor Slaviša Stojanović, je Branko Ilić ostal brez reprezentančnega vpoklica, Srečko Katanec pa ga je povabil na prvenec z BiH. "Obrestovale so se dobre igre v klubu," je prepričan.

Prvič je vendarle prvič. Pred osmimi leti in pol mu je Branko Oblak ponudil priložnost, da v državnem dresu debitira na prijateljski tekmi za Bežigradom s Srbijo in Črno goro (1:1), nato pa se je bolj ali manj ustalil v krogu reprezentantov. Zbral je 42 nastopov, kar ga na seznamu kandidatov za sredino srečanje z BiH uvršča med bolj izkušene nogometaše. Pa čeprav v zadnjih 15 mesecih ni prejel vpoklica. ''Selektor me je pozitivno presenetil. Ni tako, da na nek način ne bi pričakoval vpoklica, a v zadnjem času sem vse usmeril v klubsko formo. In obrestovalo se je. Občutek je drugačen kot takrat, ko sem debitiral za reprezentanco. Takrat sem bil vendarle mlajši in sem na te stvari gledal drugače. Zdaj, ko sem bolj izkušen, točno vem zakaj sem tukaj in zakaj pridem na zbor. Zdaj bo najbolj pomembno, da vsi pridemo na Brdo pri Kranju z enim in istem ciljem,'' iz Cipra sporoča Branko Ilić. Odkar se je pridružil Anorthosisu, sploh še ni izkusil poraza. In dolgo časa je veljalo, da moštvo iz ''pregnane'' Famaguste, ki domuje v Larnaki, sploh ni prejelo zadetka, ko se je v obrambi znašel 29-letni Ljubljančan. Na lestvici ciprskega prvenstva je v vodstvu, nasmiha se boj za ligo prvakov. Za tekmovanje, kjer so klubi iz majhnega otoka v zadnjih letih že večkrat pokazali zobe velikanom.

BiH ima najboljšo reprezentanto doslej

Zanimivo pa je, da navkljub redni formi in dobrim predstavam na Cipru ni prejel povabila, ko je na selektorskem stolčku sedel Slaviša Stojanović. Nekdanji trener Domžal, s katerim sta osvajala lovorike v Sloveniji in zgledno sodelovala. Je to nekdanjega branilca Domžal presenetilo oziroma potrlo? "Da bi bil užaljen, to ne. Bili pa so časi, ko nisem igral v klubu, a sem bil zraven v reprezentanci. Zdaj pa nič. Potihoma sem upal, da bom zraven, a sem se pač kot profesionalec sprijaznil, da nimam biti za kaj užaljen. Selektor se je pač odločil za najboljše, 'Slave' pa je takrat videl, da ne morem pomagati reprezentanci. Nad njegovo odločitvijo ne gojim nobenih zamer," je dejal Ilić, ki se vse od krstne sezone pri Betisu še ni mogel pohvaliti s tako redno tekmovalno formo. Kar je pogrešal v Moskvi, je našel v topli Larnaki, klubsko vodstvo pa se je čudilo, zakaj ne igra za izbrano vrsto. Zdaj se bo skušal dokazati Srečku Katancu, o katerem deli zelo pozitivno mnenje. "Vsi vemo, kaj je naredil za Slovenijo. Nikoli ne bom pozabil, ko smo po Kijevu in Bukarešti s prijatelji odšli v središče mesta in skakali od navdušenja," je priklical spomine po najlepših dosežkih "zlate" generacije. Katanec uvršča BiH med deset najboljših reprezentanc na svetu. "Vsak ima svoje mnenje o reprezentanci. Lestvica Fife je za nekatere poštena, za druge ni. Moje mnenje je, da ima BiH v zadnjih dveh, treh letih najboljšo reprezentanco doslej. Boljša tudi od tiste z Bolićem in Kodrom. Dvakrat je šla v dodatne kvalifikacije, dvakrat doživela smolo z žrebom in Portogalsko. Ima dobro ekipo, ki pa je daleč od tega, da bi bila nepremagljiva. Najbolj pa je pomembno, da se osredotočimo na našo igro. To bo v domeni selektorja, je pa težava, ker nima na voljo veliko časa."

Na Cipru se je pred tedni srečal z Markom Šulerjem, ki se je tam nahajal na pripravah z Legio, konec tedna pa se je srečal še s prijateljema Daliborjem Stevanovićem in Rokom Elsnerjem (oba Slask). Kmalu pride na Ciper še njegov nekdanji klub, moskovska Lokomotiva, ki jo vodi Hrvat Slaven Bilić. V ruski prestolnici se je rad družil tudi z reprezentantom BiH Senijadom Ibrićićem, ki se je vmes preselil v Turčijo, z Ilićem pa ostal v rednih stikih: "V hecu pravi, da nas bodo 'razbili' v Ljubljani, sam pa se le smejim in si mislim svoje. Sem pa ravno po pogovorih z Ibričićem videl, kako imajo Bosanci radi nogomet. Ko so igrali v ZDA, je bilo na tribunah 20.000 njihovih navijačev, ali pa, ko so igrali prijateljsko tekmo z Brazilijo. Več kot pol tribun je bilo njihovih. Ker jih veliko živi v Sloveniji, me sploh ne preseneča, da bo v Stožicah veliko njihovih zastav," je še sporočil slovenski reprezentant, ki je na Cipru pozabil na vlogo desnega bočnega igralca. Trener ga postavlja le v sredino obrambe, sodeč po rezultatih Anorthosisa pa se je odločil več kot pravilno. Zadovoljen je tudi Ilić.

Ne spreglejte