Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
14. 11. 2012,
23.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Slaviša Stojanović Rene Krhin

Sreda, 14. 11. 2012, 23.15

8 let

Stojanovićevo klavrno leto: štirje porazi, 14 prejetih golov

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Selektor slovenske reprezentance Slaviša Stojanović si leta 2012 zagotovo ne bo zapomnil po dobrem. Pravzaprav je lahko vesel, da je sploh še selektor.

Slovenija je izgubila še četrto tekmo v letu, ki gre h koncu. ''Še dobro, da je tako,'' si morda misli Slaviša Stojanović. Zanj je bilo namreč res slabo. V tem letu je pod njegovim vodstvom reprezentanca v letu 2012 odigrala osem tekem. Le dvakrat je zmagala, kar štirikrat izgubila, dvakrat pa remizirala. Kar najbolj bode v oči, je dejstvo, da je na prav vsaki izmed tekem prejela vsaj en zadetek. V povprečju skoraj dva na tekmo. Res je, da je bila tudi dokaj učinkovita, zadela je dvanajstkrat, kar znese gol in pol na tekmo, kar pa je ob tako slabi obrambi, ki je bila še ne dolgo nazaj eno glavnih orožjih slovenske vrste, občutno premalo. Slovenija bo v leto 2013 krenila s predzadnjega mesta skupine E kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Braziliji, ki zagotovo ne sodi med najbolj zahtevne. V družbi s Ciprom, z zgolj tremi točkami s štirih tekem. In verjetno z mesta, nižjega od 50. na lestvici FIFA. Trenutno je 49., po novem neuspehu v Skopju bo zagotovo še nižje. Tako nizko, kot je bila nazadnje leta 2008, ko je Matjaž Kek počasi že začel graditi na pogorišču, ki ga je pred njim pustil Branko Oblak.

S kom vse je Slovenija igrala v letošnjem letu? Začela ga je konec februarja v Kopru, kjer je v prijateljski tekmi gostila Škotsko. Bila je blizu zmage, pa se morala ob koncu tekme zadovoljiti z remijem z 1:1. Sledila je prijateljska tekma z udeleženko letošnjega evropskega prvenstva Grčijo v Avstriji. Takrat se je predstavila v solidni luči in ob koncu remizirala z 1:1. Zadovoljivo. Ko je sredi avgusta v generalki za kvalifikacije v Ljubljani s 4:3 premagala Romunijo, se je zdelo, da v boj za kvalifikacijske točke vstopa dobro pripravljena. Pa še zdaleč ni bilo tako. V začetku septembra je pred domačimi navijači izgubila z 0:2 proti Švici. Poraz je bil boleč, a ne povsem nepričakovan. Švicarska vrsta je pač favoritinja za prvo mesto v kvalifikacijski skupini E. Ko je štiri dni za tem izgubila še na Norveškem – resda nesrečno, a vseeno -, se je začela prava reprezentančna kriza. Po neprepričljivi zmagi nad Ciprom v Mariboru z 2:1, so slovenski nogometaši v Tirano odpotovali z željo po zmagi. Če bi v Albaniji zmagali, bi vsaj malce utišali številne kritike. Račun brez krčmarja. Katastrofalni pogoji za igro, sreča na strani domačih in nov poraz. Za konec pa še prijateljska tekma proti Makedoniji, ki je bila močno zdesetkana, pa vseeno premagala Slovenijo s 3:2. Za zaključek leta, ki bo šel v zgodovino kot eden izmed slabših v bogati zgodovini reprezentančnega nogometa.

Ne spreglejte