Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
27. 12. 2017,
19.00

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

2

Natisni članek

NK Triglav NK Krško Derrick Ediyaa Mensah NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor Prva liga Telekom Slovenije

Sreda, 27. 12. 2017, 19.00

6 let, 3 mesece

Statistika Prve lige Telekom Slovenije (7.)

Vsi so jih dobili, le Olimpija ne

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

2

Olimpija Maribor Nik Kapun | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovenija ima kar nekaj sodnikov, ki spadajo v evropski vrh in delijo pravico na pomembnih mednarodnih tekmah. Sodijo tudi na dvobojih Prve lige Telekom Slovenije, na katerih v tem stoletju še ni bilo pokazanih tako malo rumenih kartonov kot ravno v jesenskem delu sezone 2017/18. Rdeči karton so prejeli vsi prvoligaški klubi razen ljubljanske Olimpije.

V nogometu o končnem uspehu odločajo zlasti zadetki. Brez njih ni zmag in večjega števila osvojenih točk. Pomembni pa so tudi drugi dejavniki. Tudi kartoni. Tisti klubi, ki jih prejmejo več, saj so zaradi nemoči in obrambno naravnane igre prisiljeni v večje število prekrškov, zaradi kazni ne smejo računati na najmočnejšo postavo.

Najmanj v tem tisočletju

Tekme slovenskega prvenstva sodi tudi eden najboljših evropskih sodnikov Damir Skomina. | Foto: Getty Images Tekme slovenskega prvenstva sodi tudi eden najboljših evropskih sodnikov Damir Skomina. Foto: Getty Images Z omenjeno težavo so si v jesenskem delu največkrat belili glave strategi Krškega in Triglava. Kluba, ki sta v tej sezoni že zamenjala glavnega trenerja, sta prejela dvakrat več rumenih kartonov od jesenskega prvaka Maribora. Za vijolicami (24 rumenih kartonov) kaj dosti ne zaostaja največji tekmec Olimpija (27).

V jesenskem delu 2017/18 so sodniki na tekmo v povprečju pokazali 4,22 rumenega kartona. Če bo povprečje obveljalo do konca sezone, bo to najmanjše število v tem tisočletju. Nogometaši so bili največkrat kaznovani in opominjani v sezoni 2006/07, ko so na dvoboj prejeli skoraj šest rumenih kartonov.

 

Na lestvici rdečih kartonov prevladujejo klubi, ki jih spomladi čaka goreč boj za obstanek. Največ so jih prejeli Kranjčani, kar štiri, po dva pa Aluminij in Gorica, ki bosta prihodnje leto v polfinalu pokala Slovenije neposredno odločala o finalistu. Edini prvoligaški klub, ki v jesenskem delu ni prejel niti enega rdečega kartona, je Olimpija.

Rekorder je Ganec v dresu Aluminija

Derrick Ediyaa Mensah je v jesenskem delu prejel kar sedem rumenih kartonov. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Derrick Ediyaa Mensah je v jesenskem delu prejel kar sedem rumenih kartonov. Foto: Žiga Zupan/Sportida Kar zadeva posameznike, so se kartoni najbolj vneto lepili na mladega Ganca Derricka Ediyao Mensaha (Aluminij). Afričan, ki je po koncu jesenskega dela ostal brez trenerja, saj so Kidričani prekinili sodelovanje s Hrvatom Slobodanom Gruborjem, je prejel kar sedem rumenih kartonov. Na lestvici mu je najbližje šest nogometašev, ki so jim sodniki pokazali šest rumenih "opozoril".

Pri prvaku Mariboru je največ rumenih kartonov prejel Izraelec Marwan Kabha (4), ki je v zimskem prestopnem roku zanimiv nekaterim tujim klubom, pri podprvaku Olimpiji pa ni nihče izmed izbrancev Igorja Bišćana prejel več kot tri rumene kartone.

Ne spreglejte