SiolNET. Sportal Nogomet
1,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Statistika Prve lige Telekom Slovenije (6.)

Maribor zaupa domačim, Olimpija tujcem, selektorja pa boli glava

1,65

termometer

Dino Štiglec
Foto: Vid Ponikvar

Pri tokratnem statističnem pregledu prvega dela slovenske prvoligaške nogometne druščine smo se pozabavali s številom tujcev in predvsem minutami, ki so jih prebili na igrišču, med najboljšimi slovenskimi klubi.

Pogled na slovensko prvoligaško prizorišče pove, da je na njem nevsakdanje veliko število tujcev. Kar 91 jih je v desetih prvoligaših dobilo priložnost za igro v prvih nepopolnih 18 krogov Prve lige Telekom. Zbrali so več kot tretjino igralnega časa med vsemi nogometaši, ki so nastopali v njem (33,8 odstotka).

Novopečeni selektor Tomaž Kavčič, ki bo kakšno osvežitev za slovensko reprezentanco zagotovo poskusil najti tudi na domačem nogometnem prizorišču, s tem verjetno ne more biti najbolj zadovoljen.

Pojav, za katerega je zagotovo precej zaslužen tudi vse pogostejši vstop tujega kapitala v slovenski klubski nogomet, zagotovo ni preveč spodbuden za prihodnost slovenskega nogometa in predvsem reprezentance.

Največ minut med tujci, kar 1610 od možnih 1620, je odigral hrvaški napadalec Celja Filip Dangubić, ki se je medtem že odšel na Rijeko k Matjažu Keku. Največ minut med tujci, kar 1610 od možnih 1620, je odigral hrvaški napadalec Celja Filip Dangubić, ki se je medtem že odšel na Rijeko k Matjažu Keku. Foto: Vid Ponikvar

Dva kluba, pri katerih prevladujejo tujci. Tretji zelo blizu.

Največ, kar 14, tujcev je zaigralo za Olimpijo. Zbrali so krepko čez polovico igralnega časa, kar 59,2 odstotka. Tujci prevladujejo tudi pri Aluminiju, kjer jih je 11. Odigrali so nekaj več kot polovico igralnega časa med vsemi nogometaši, ki so nastopili v prvem delu slovenske lige (51,2 odstotka). Tik pod polovico so pri Krškem, za katerega je zaigralo deset tujcev (dobili so 49,1 odstotka igralnega časa).

Je v Prvi ligi Telekom Slovenije preveč tujih nogometašev?

  • Da 277
  • Ne 39
  • Ne vem, me ne zanima 7
Oddanih 323 glasov

Potem sledi večji razkorak. Ankaran na četrtem mestu je med tuje nogometaše, ima jih devet, razdelil 39 odstotkov igralnega časa. Za Domžale je deset tujcev odigralo 35,3 odstotka minut, za Gorico, ki začenja spodnjo polovico posebne lestvice in ima s petimi najmanj tujcev v ligi, 25,9 odstotka.

Pri Rudarju je deset tujih nogometašev odigralo 24,9 odstotka minut, pri Celju šesterica le nekaj manj (24,5). Zanimivo, Maribor, ki je jesenski prvak in je ob tem uspešno nastopal tudi v Evropi, je pri repu lestvice tujih nogometašev. Osem tujcev, ki so igrali za vijoličaste, je dobilo 24,1 odstotka igralnega časa. Povsem osamljen je na dnu Triglav, pri katerem je osmim tujcem pripadlo le 4,8 odstotka igralnega časa. V Kranju očitno stavijo na domače.

Tomaž Kavčič mora kandidata za reprezentanco v slovenski ligi iskati z lupo, a dvomimo, da ga bo našel. Tomaž Kavčič mora kandidata za reprezentanco v slovenski ligi iskati z lupo, a dvomimo, da ga bo našel. Foto: Vid Ponikvar

Kriza je predvsem med napadalci

Za novopečenega selektorja, ki zagotovo išče tudi kakšno osvežitev v napadu, napadalcev v formi Sloveniji v zadnjem času manjka, je zelo neprijeten predvsem pogled na lestvico najboljših strelcev prve slovenske lige. Matej Poplatnik, ki je z desetimi goli drugi najboljši strelec lige, je edini Slovenec med osmimi najboljšimi strelci lige. Med najboljšimi 15 strelci so le trije.

Če verjamete ali ne, le štirje slovenski nogometaši so uspeli doseči več kot tri prvenstvene gole. Ob napadalcu kranjskega Triglava še izkušeni Luka Žinko (Celje), Damjan Bohar (Maribor) in Marko Nunić (Aluminij), kar je vsekakor podatek, ki je skrb zbujajoč.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 30
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin