Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
18. 12. 2017,
11.25

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

3

Natisni članek

infografika Prva liga Telekom Slovenije NK Triglav NK Rudar NK Krško ND Gorica NK Domžale NK Celje NK Ankaran NK Aluminij NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija

Ponedeljek, 18. 12. 2017, 11.25

6 let, 3 mesece

Statistika Prve lige Telekom Slovenije (4.)

Maribor ustvarja čudeže, Olimpija zaostaja svetlobna leta

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

3

Olimpija Navijač | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Jesenski prvak Prve lige Telekom Slovenije NK Maribor je tako priljubljen, da ima na družbenih omrežjih več všečkov oziroma sledilcev kot vsi preostali prvoligaši skupaj. Največji tekmec Olimpija zaseda drugo mesto, a je zaostanek za vijolicami tako velik, da ni v čast ljubljanskemu klubu.

"NK Maribor je institucija," radi poudarjajo na Štajerskem. Nikakor brez razloga. Slovenski državni prvak je osvojil naslov slovenske športne znamke leta že šestkrat zapored, sodelovanje v mikavni ligi prvakov (2017/18) pa je Mariborčane vrnilo na elitni evropski zemljevid, na katerem so deležni pozornosti, o kakršni lahko njegovi slovenski tekmeci le sanjajo.

Mariborčani so si v napornem jesenskem delu priigrali tesno prednost pred Olimpijo (tri točke), na lestvici priljubljenosti na družbenih omrežjih pa je razlika tako očitna, da so vijolice od preostalih slovenskih klubov oddaljene svetlobna leta. Tako na Facebooku, Twitterju kot Instagramu imajo več všečkov oziroma sledilcev kot vsi tekmeci skupaj.

Nogomet Statistika Socialna Omrežja 1. SNL | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Neverjetna podobnost lestvic

Jesenski prvaki so zmagovalci tudi na lestvici družbenih omrežij. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Jesenski prvaki so zmagovalci tudi na lestvici družbenih omrežij. Foto: Urban Urbanc/Sportida Veličina klubov se že dolgo ne meri le s številom osvojenih točk ali milijoni v blagajnah. O tem, kako klub diha z navijači in širšo javnostjo, v kateri ne manjka ljubiteljev najpomembnejše postranske reči na svetu, lahko veliko povejo družbena omrežja.

Maribor na njih kraljuje in je vsaj nekaj razredov pred tekmeci. Predstavlja vzor, po katerem se je pametno zgledovati, največjo željo, da bi se mu čim bolj približala, pa je zaznati pri ljubljanski Olimpiji. Doma je v največjem slovenskem mestu, na domačih tekmah je imela največji obisk v jesenskem delu, po priljubljenosti na socialnih omrežjih pa še krepko zaostaja za vijolicami.

Maribor je na Facebooku zbral več kot 157 tisoč všečkov, drugouvrščena Olimpija pa dobrih 32 tisoč. Več kot deset tisoč jim imajo v Sloveniji le še Domžale. Vrstni red je zelo zanimiv, saj rumeni družini iz mesta ob Kamniški Bistrici sledijo velenjski Rudar, Celje in Gorica. Podobnost z najpomembnejšo lestvico, na kateri se upošteva število osvojenih točk, je naravnost osupljiva. Vrstni red je identičen. Če bi bili Krčani pred Aluminijem, bi bil popolnoma enak učinku v jesenskem delu, tako pa je enak od prvega do šestega mesta.

Podobno je tudi na Twitterju in Instagramu, vsaj kar zadeva najboljše tri. Na Twitterju je zastopano le osem prvoligašev, na Instagramu pa še eden manj. Z veliko prednostjo je v ospredju Maribor, ki je s tem dokazal, da je v očeh slovenske (in tuje) nogometne javnosti najzanimivejši slovenski klub. Nov razlog za zadovoljstvo kluba, katerega trener Darko Milanič danes praznuje okroglih 50 let.

Olimpija v torek odpira prvo klubsko trgovino

Olimpijo, ki bo v torek slavnostno odprla prvo klubsko trgovino - rdeči trak bo ob 19.11 v prostorih centra Mercator v Šiški prerezal legendarni nogometaš Branko Oblak -, čaka še veliko dela, če se želi vsaj približati največjemu tekmecu.

V zadnjem letu je dokazala, da je na dobri poti. Število všečkov je povečala za slabih pet tisoč, a je podoben trend ubral tudi Maribor in že tako rekordno število za slovenske razmere povečal za več kot šest tisoč. Tako ostaja slovenski gospodar v svetu, v katerem mu Olimpija in preostali klubi ne sežejo niti do kolen.

Ne spreglejte