Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 9. 2015,
0.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec Vladimir Petković Švica

Nedelja, 6. 9. 2015, 0.11

8 let

Srečko Katanec po šoku: Jokati za nazaj je brezpredmetno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"To je šok, a se moramo pobrati," je slovenski selektor Srečko Katanec po zapravljeni priložnosti, da spravi na kolena Švico, sporočil izbrancem, da se pripravijo na torkovo tekmo z Estonijo.

Selektor slovenske reprezentance Srečko Katanec je na srečanju v Baslu podoživljal občutke izpred 15 let, ko je Slovenija izpustila iz rok prednost treh zadetkov in na koncu na uvodnem srečanju evropskega prvenstva v Belgiji in na Nizozemskem proti ZR Jugoslaviji osvojila le točko (3:3).

V Baslu se ji je godilo še huje, saj je na koncu ostala brez točk. Še deset minut pred koncem rednega dela je vodila z 2:0, nato pa dovolila Švicarjem, ki so vse stavili na napad in tvegano pritisnili na vrata Samirja Handanovića, da so s tremi zadetki poskrbeli za enega največjih (in najhitrejših) preobratov v zgodovini kvalifikacij za evropsko prvenstvo.

"To je nogomet. Dogajajo se takšne in drugačne stvari. Čestitke Švici, zadeli so trikrat, mi le dvakrat. Imeli smo še priložnosti, a nam ni uspelo doseči zadetka. Za prvih 75, 80 minut nimam fantom ničesar očitati. Lahko jim le čestitam v vsakem pogledu," je po bolečem porazu v Baslu povedal slovenski selektor, ki je bil zelo zadovoljen s predstavo izbrancev v uvodnih 75 minutah.

''Očitno se zelo počasi učimo''

Njegovi izbranci žal niso zdržali podobnega ritma do zadnjega piska sodnika, saj so v nadaljevanju storili preveč nepotrebnih napak, na katere je po tekmi opozoril tudi 52-letni selektor. "Očitno se zelo počasi učimo. Ne zavedamo se, da je vseeno, ali je prva ali 90. minuta, in da je treba včasih žogo poslati na tribune. Fantom sem svoje povedal, treba je dvigniti glave, že v torek nas čaka nova tekma. Jokati za nazaj je brezpredmetno. Čaka nas nova težka tekma z Estonijo. Seveda je to šok, ampak moramo se pobrati," je dodal Katanec, ki je za nameček na tekmi v Baslu ostal še brez Milivoja Novakovića. Drugi najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov si je poškodoval ramo, tako da je moral predčasno z igrišča že na začetku drugega polčasa. Njegov torkov nastop na srečanju z Estonijo – to bo neposredni obračun za tretje mesto v kvalifikacijski skupini E – pa je za zdaj še pod vprašajem.

Petković: Ni vsak dan nedelja

Švicarski selektor Vladimir Petković je še v 79. minuti nemo in z bledim izrazom na licu spremljal dogajanje na zelenici. Slovenija je vodila z 2:0 in bila na pragu izjemno dragocene zmage, nato pa je Švica na krilih rezervistov le preobrnila potek dogodkov v svojo korist in se na koncu veselila nenadejane zmage s 3:2.

"Zmagali smo tudi z malo sreče, a na koncu koncev zasluženo. Ni bilo preprosto. Ni bilo lahko spremeniti odnosa do igre po zaostanku z dvema goloma. Ni namreč vsak dan nedelja. No, to je bila težka zmaga, z njo pa smo, kot sem že rekel, 80-odstotno na evropskem prvenstvu," je dejal hrvaški strokovnjak, rojen v Sarajevu. Pred desetletji se je s Katancem večkrat pomeril na tekmah jugoslovanskega prvenstva in pokala, tokrat pa se mu je v vlogi selektorja maščeval za poraz v Mariboru (0:1).

Slovenijo v torek čaka domača tekma z Estonijo, Švica pa bo gostovala na Wembleyju pri Angležih, ki so si že zagotovili nastop na Euru 2016.

Ne spreglejte