Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 9. 2018,
17.30

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

2

Natisni članek

selektor Irak Srečko Katanec

Ponedeljek, 3. 9. 2018, 17.30

5 let, 7 mesecev

Novinarska konferenca novega selektorja Iraka

Srečko Katanec Iračanom: Nimam čarobne palice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

2

Srečko Katanec | Srečko Katanec se je predstavil kot novi selektor nogometnega Iraka. | Foto Morgan Kristan / Sportida

Srečko Katanec se je predstavil kot novi selektor nogometnega Iraka.

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Iraška javnost je le dočakala predstavitev novega selektorja tamkajšnje nogometne reprezentance Srečka Katanca. Nekdanji slovenski nogometaš, zdaj trener, je med drugim dejal, da za rezultate potrebuje čas, saj nima čarobne palice, ki bi prinesla takojšnji učinek, ima pa izkušnje, kako razviti ekipo. Katancu, ki mu v Iraku družbo delata tudi Aleš Čeh in Nihad Pejković, se ni uspelo izogniti vprašanju o tem, da bo v štabu tudi njegov sin Ian Oskar, kot velik izziv pa je navedel uvrstitev na svetovno prvenstvo leta 2022.

Nekdanji selektor slovenske izbrane vrste Srečko Katanec se podaja na novo selektorsko pot. Avgusta je sprejel selektorsko ponudbo za vodenje iraške nogometne reprezentance. Po poročanju tamkajšnjih medijev se je z zvezo dogovoril za triletno sodelovanje, ki naj bi njegovemu štabu letno navrglo dober milijon evrov.

Ljubljančan se je v ponedeljek na novinarski konferenci predstavil Iračanom, ki bodo svojo nogometno reprezentanco pod taktirko Katanca prvič spremljali 10. septembra na prijateljski tekmi proti Kuvajtu. 

Srečko Katanec
Sportal Novi selektor Iraka Srečko Katanec nagovoril Iračane #video

"Če pričakujejo takojšnji rezultat …"

Prvi resnejši tekmovalni preizkus pa 55-letnikovo četo po predvidoma štirih pripravljalnih tekmah čaka v začetku prihodnjega leta, ko se bo v skupinskem delu Azijskega pokala (ta bo v Združenih Arabskih Emiratih) udarila z Vietnamom, Jemnom in Iranom. Iračani so na omenjenem tekmovanju leta 2007 zmagali, na zadnjem leta 2015 pa osvojili četrto mesto. Katanec je sedmi sili sporočil, da takojšnjih rezultatov ne more obljubiti, a da ima izkušnje in ve, kako razviti ekipi. Kot pravi, nima čarobne palice, da bi z Irakom takoj dosegel vidnejše rezultate. Verjame pa, da ima dovolj izkušenj, da ekipa napreduje. Kot velik izziv si je zadal preboj na svetovno prvenstvo leta 2022. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Kot pravi, nima čarobne palice, da bi z Irakom takoj dosegel vidnejše rezultate. Verjame pa, da ima dovolj izkušenj, da ekipa napreduje. Kot velik izziv si je zadal preboj na svetovno prvenstvo leta 2022. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Sem pošten in odprt človek. Morda celo preveč. Pogovarjal sem se s predsednikom zveze in mu povedal: 'Če od mene pričakujete takojšnji uspeh na Azijskem pokalu, lahko začnete iskati novega trenerja.' Nimam čarobne palice, imam pa izkušnje, kako razvijati ekipo, iskati napredek. Nisem rekel, da bomo na Azijski pokal odšli po zmago. Seveda želim zmagati na vsaki tekmi, a šli bomo korak za korakom, čim dlje, kot bo mogoče. Pokal bomo izkoristili tudi za to, da bomo videli, kako se igralci odzovejo, znajdejo na tako pomembnem tekmovanju. Morda se bodo dobro, morda ne." Tako je po zapisu iraškega novinarja Hassanina Mubaraka, ki je javnost kot prvi obvestil o Katančevem prihodu na iraško klop, dejal Slovenec. Ob tem je dodal, da bodo Azijski pokal izkoristili kot zadnjo pripravo na začetek kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022.

Irak je na svetovnih prvenstvih do zdaj sodeloval le enkrat, in sicer leta 1986, ko je v Mehiki obstal v skupinskem delu tekmovanja in zasedel 23. mesto. Katanec je optimističen, da trenutno 89. reprezentanci sveta lahko uspe še drugič: "Verjamem, da se lahko uvrstimo na svetovno prvenstvo. Vstopnica zanj je moj izziv."

"Če je sin edina težava …"

Katanec je v svoj štab vključil tudi svojega 24-letnega sina Iana Oskarja, ki bo v iraški reprezentanci deloval kot fitnes trener. "Če je to edina težava, ki jo imam, potem bom srečen," je sedmi sili dejal o tem, da bo sodeloval s svojim sinom. Ta bo sicer pomagal v reprezentanci, a ga po besedah novega selektorja iraška zveza ne bo plačevala.

Katanec je sicer konec tedna v Irak pripotoval v družbi Aleša Čeha in Nihada Pejkovića, s katerima je sodeloval že v slovenski reprezentanci.  

Seznam dvignil prah

V nedeljo so iraški mediji v svet poslali skrajšan reprezentančni seznam za tekmo s Kuvajtom, ki je dvignil precej prahu. Mnogi pogrešajo nekatere "vroče" igralce. Največkrat je omenjeno ime centralnega vezista Osame Rashida. Katanec bo iraško reprezentanco prvič vodil 10. septembra na prijateljski tekmi s Kuvajtom. Skrajšan seznam je dvignil prah, Iračani pogrešajo nekatere vroče igralce ... | Foto: Reuters Katanec bo iraško reprezentanco prvič vodil 10. septembra na prijateljski tekmi s Kuvajtom. Skrajšan seznam je dvignil prah, Iračani pogrešajo nekatere vroče igralce ... Foto: Reuters

Član Santa Clare je pred dnevi postal prvi Iračan, ki je zadel v prvi portugalski ligi. Rashid je v tej sezoni na štirih tekmah Primeira Liga vknjižil dva zadetka in dve podaji.

Mnogi Iračani so sicer prepričani, da za odsotnost in prisotnost nekaterih (predvsem Jaserja Kasima, ki že lep čas ne igra za noben klub) ni kriv Katanec. Škarje in platno pri seznamu ima po njihovem mnenju v celoti v rokah iraška zveza.

Preberite še:

Jan Oblak
Sportal "Jan Oblak je naš soigralec, a si tudi mi zaslužimo spoštovanje" #video
Sportal Legendarni branilec o Janu Oblaku: Odletite v Madrid in rešite spor
Jan Oblak
Sportal Glede Jana Oblaka so se končno javili tudi pri Atleticu

 

 

Ne spreglejte