Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 9. 2022,
10.38

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

7

Natisni članek

Richarlison Neymar Brazilija Vinicius Junior

Sreda, 28. 9. 2022, 10.38

1 leto, 6 mesecev

Richarlison

Sramotna rasistična provokacija: proti brazilskemu zvezdniku poletela banana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

7

Neymar | Brazilec Neymar je na svojem "domačem dvorišču", stadionu Park princev, pomagal rojakom do visoke zmage nad Tunizijo. | Foto Reuters

Brazilec Neymar je na svojem "domačem dvorišču", stadionu Park princev, pomagal rojakom do visoke zmage nad Tunizijo.

Foto: Reuters

Zvezdniška Brazilija, za mnoge prvi favorit letošnjega SP v Katarju, je v Parizu nadigrala Tunizijo. Petkratni svetovni prvaki so zadeli v polno kar petkrat (5:1). Pred kratkim so visoko odpravili tudi Gano (3:0) in dokazali, da so v izjemni formi. Tekmo je očrnil incident, saj je proti brazilskemu reprezentantu Richarlison poletela banana. Nedavno je rasistične zbadljivke navijačev Atletica na madridskem derbiju doživel njegov reprezentančni soigralec Vinicius Jr.

Messi Argentina
Sportal Messi piše zgodovino, oboževalcu se je podpisal kar na hrbet #video

Brazilci so na Parku princev, ki ga odlično pozna kar nekaj nogometašev petkratnih svetovnih prvakov, napolnili mrežo Tunizije. Že v prvem polčasu so dosegli kar štiri zadetke, z dvema zadetkoma je izstopal nogometaš Barcelone Raphinha, v polno so zadeli še Richarlison, Neymar (z bele točke) in Pedro, ki je vstopil v igro v drugem polčasu. Pedro, 25-letni brazilski reprezentant, ki še nima izkušenj z igranjem v Evropi, je član Flamenga.

Tunizijci so v 42. minuti, takrat so zaostajali že z 1:4, ostali brez izključenega Dylana Bronna, ki je nepravilno oviral Neymarja, častni gol za predstavnika Afrike pa je v francoski prestolnici dosegel Montassar Talbi.

Vrhunci dvoboja med Brazilijo in Tunizijo:

Dvoboj je očrnil nov incident z rasistično vsebino, v katerega je bil vpleten Richarlison. Ko se je 25-letni nogometaš Tottenhama vpisal med strelce, je proti njemu poletela banana in padla na zelenico blizu njega. 

O tem, da bi morale biti kazni za tiste obiskovalce športnih dogodkov, ki povzročijo rasistične provokacije, je po tekmi v Parizu spregovoril predsednik Brazilske nogometne zveze Ednaldo Rodrigues.

Veselje Richarlisona po zadetku proti Tuniziji. Nekaj sekund pozneje je na igrišču zagledal banano. | Foto: Reuters Veselje Richarlisona po zadetku proti Tuniziji. Nekaj sekund pozneje je na igrišču zagledal banano. Foto: Reuters

''Dokler bodo o tem le govorili, nikogar pa kaznovali, se bodo takšne stvari nadaljevale. Dogajale se bodo vsak dan,'' je poudaril Richarlison. ''Tega navijača bi morali najti in ga kaznovati. Videli ste, kaj se je dogajalo z Viniciusom, zdaj pa še tole. Morali bi najti in kaznovati osebo, ki je to storila, saj bi s tem izučili druge, da se tega ne počne.''

"To, da je banana priletela na igrišče, me je spravilo v slabo voljo. Žalostno je, da se to dogaja. To ni nogomet. Bistvo nogometa je podpora svoji ekipi. Na igrišču dajemo vse od sebe za reprezentanco, takšne poteze pa niso dobre za nogomet," je razočaran izkušeni branilec Brazilije Thiago Silva.

Kako je proti Richarlisonu priletela banana:

To ni prvi letošnji rasistični incident, v katerega so vpleteni znani brazilski nogometaši. Na nedavnem madridskem derbiju, na katerem je Real z 2:1 premagal Oblakov Atletico, so navijači Los Colchoneros mlademu napadalcu Viniciusu Jr., ki je letos dosegel zmagoviti zadetek v finalu lige prvakov, v Parizu pa je proti Tuniziji odigral drugi polčas, vzklikali, da je opica.

Brazilija se sicer pripravlja na nastop na SP 2022 v Katarju, kjer se bo v skupini G pomerila s Srbijo, Švico in Kamerunom.

Benjamin Šeško
Sportal Svet se klanja noremu golu slovenskega čudežnega dečka

Prijateljske nogometne tekme (27. in 28. september):

Argentina : Jamajka    3:0 (1:0)
Brazilija : Tunizija   5:1 (4:1)
Uzbekistan : Kostarika 1:2 (1:0)
Južna Koreja : Kamerun 1:0 (1:0)
Japonska : Ekvador     0:0
Senegal : Iran         1:1 (0:0)
Kanada : Urugvaj       0:2 (0:2)
Čile : Katar           2:2 (1:0)
Savdska Arabija : ZDA  0:0
Gana : Nikaragva       1:0 (1:0)
Paragvaj : Maroko      0:0
Mehika : Kolumbija     2:3 (2:0)

Švedska Slovenija Benjamin Šeško
Sportal Evrogol Šeška, večer trpljenja, a obstanek Slovenije v ligi B
Lionel Messi
Sportal Zmagi Argentine z dvema goloma Messija in Brazilije z dvema zadetkoma Richarlisona
 
Ne spreglejte