Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
31. 7. 2015,
15.07

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

futsal Stane Kokalj Dejan Kramberger

Petek, 31. 7. 2015, 15.07

2 leti, 6 mesecev

Šport, kjer velikim mestom pripadajo le drobtinice

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Futsal predstavlja panogo dvoranskega nogometa, ki v zadnjih letih pridobiva na prepoznavnosti in priljubljenosti, kar se pozna tudi pri vključevanju najmlajših. Razvit je zlasti v manjših krajih.

Sestavljen je iz dveh besed. Prva je španska (fut - noga), druga pa portugalska (sal - dvorana). Ima nekaj skupnih točk z velikim nogometom, ki se igra na travnati podlagi in velja za najbolj priljubljeno postransko zadevo na svetu. Bolj je podoben malemu nogometu, a za razliko od njega prisega na enotna pravila, za katera sta poskrbeli vodilni krovni nogometni zvezi Fifa in Uefa. Če lahko mali nogomet poteka na različnih podlagah (trava, parket in asfalt), z različnimi pravili in številom igralcev, pri futsalu vedno dosledno upoštevajo enotna pravila.

Futsal je specifična nogometna panoga, saj se igra na majhnem prostoru (40 krat 20 metrov), omejenim s črto za avt, ne pa ograjo. Pri najboljših igralcih pride do izraza odzivnost, saj je ogromno sprememb smeri. Vratar ima lahko žogo v svoji posesti maksimalno štiri sekunde, žoga pa se mora ob izvajanju avta ali kota v igro vrniti v štirih sekundah, kar pripomore k dodatni hitrosti igre.

V 20 letih so našteli 300 pravno urejenih klubov

Za futsal je že od nekdaj znano, da je to šport manjših okolij. To dokazujejo tudi klubska državna prvenstva, kjer krojijo vrh zlasti ekipe iz manjših mest.

''V Sloveniji je tako vse od leta 1995, ko je ta panoga prišla pod okrilje NZS. V tem obdobju beležimo 300 registriranih klubov. Govorimo o izključno futsal klubih s pravno urejenim statusom. Ta številka je še večja, če prištejemo zraven kopico drugih ekip (društev), ki niso registrirane pri NZS, tekmujejo pa v ligah, ki jih organizirajo Športne zveze in javni zavodi po Sloveniji,'' nam je pojasnil referent za futsal pri NZS Stane Kokalj in obrazložil, da se omenjenih 300 klubov ukvarja tudi z vodenjem mlajših kategorij, kar je tudi pogoj za tekmovanje pod okriljem krovne zveze.

Zadovoljen je z napredkom tekmovanj v mlajših kategorijah. NZS organizira tekmovanja v mlajših kategorijah v starosti do 13, 15, 17 in 19 let, v najmlajših kategorijah do 9 in 11 let pa lahko tekmovanja organizirajo tudi Medobčinske nogometne zveze (MNZ).

V Ljubljani potekajo tekmovanja za najmlajše do 9 let že tretjo sezono zapored. ''Otroci spoznavajo pravila futsala, rezultat pa ni v ospredju. Že drugo sezono zapored ne beležimo rezultatov. Čeprav rad vsi tekmujejo za gole, se pri najmlajših trudimo, da ne sloni prevelik poudarek na zmagi, ampak le na užitku v igri,'' je pojasnil profesor športne vzgoje Tadej Levstek ter član strokovnega štaba naše A futsal reprezentance, kjer skrbi za telesno pripravo in koordinator dela z mladimi futsal igralci. Prihaja iz Sodražice, znanega slovenskega futsal središča.

Pri najmlajših se rezultati ne štejejo namenoma. S tem korakom se želijo izogniti prevelikim izlivom adrenalina pri starših kot tudi igralcih, ki so nagnjeni k temu, da bi serijsko zmagovali. Zadeva se je obnesla, tako da je v ospredju užitek v igri, ne pa rezultat. Ta pride v ospredje pri starejših igralcih.

V tem trenutku je po podatkih NZS uradno registriranih več kot tisoč igralcev futsala, mlajših od 20 let. Ker pa lahko futsal v tekmovanjih NZS igrajo tudi registrirani igralci nogometa, je številka najstnikov še večja.

Otroci imajo večinoma radi obe vrsti nogometa, ''pravega'' in pa tudi dvoranskega, katerega vedno bolj priljubljena panoga je futsal. ''Sem šolski pedagog. Že nekaj let se trudimo, da bi futsal vpeljali na šolska tekmovanja. Igra se z neodbojno žogo, ki je manjša od normalne. Pri otrocih je bistveno olajševalna, saj jo lahko ustavlja tudi tehnično slabše podkovan igralec. V šolah skušamo promovirati obe vrsti žog, odbojno in neodbojno,'' poudarja Levstek.

Tako kot pri vsakemu športu, so tudi pri futsalu mogoče poškodbe. Za razliko od velikega nogometa je med igro manj kontaktov. Prekrški na futsal tekmah se seštevajo, dovoljenih pa jih je le pet. Ekipa, ki izkoristi bonus, je sankcionirana s prostim strelom nasprotne ekipe, zato je število prekrškov manjše kot bi bilo sicer. Z njimi vred je manjša tudi možnost težjih poškodb.

''Morda pride malce hitreje do poškodb kolen, saj se stanje zaradi hitrosti gibanj in različnih podlag v dvorani hitro spreminja,'' opozarja Kokalj. Futsal je v okviru Uefe še zelo ''mlada'' panoga, a skokovito pridobiva na priljubljenosti in razširjenosti. K temu, da ga bo Slovenija še bolje spoznala, bo pomagalo dejstvo, da bo na sončni strani Alp leta 2018 potekalo evropsko člansko prvenstvo.

Ne spreglejte