Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 10. 2023,
23.07

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

Natisni članek

Girona Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid špansko prvenstvo La Liga Barcelona Real Madrid

Ponedeljek, 30. 10. 2023, 23.07

6 mesecev

ŠPANSKO PRVENSTVO, 11. KROG

Real na krilih čudežnega Angleža potopil Barcelono

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39
Rolling Stones Barcelona | Navijači Barcelone so na el clasicu priložnostno sodelovali z glasbeno skupino Rolling Stones. | Foto Reuters

Navijači Barcelone so na el clasicu priložnostno sodelovali z glasbeno skupino Rolling Stones.

Foto: Reuters

Nogometaši madridskega Reala so v napetem el clasicu v gosteh po popolnem preobratu premagali Barcelono z 2:1. Katalonci so bili sprva boljši, hitro povedli z 1:0, nato še dvakrat zadeli vratnico, v 68. minuti pa je po fantastičnem strelu z razdalje na 1:1 izenačil Jude Bellingham. Anglež, v tej sezoni prvi strelec la lige, pa se ni ustavil pri tem, ampak v sodnikovem podaljšku prinesel zmago Realu. Gostitelji so nastopali v posebnih dresih z logotipom glasbene skupine Rolling Stones, na tribunah sta si spektakel ogledala Mick Jagger in Ronnie Wood. Na zadnji tekmi kroga je Atletico Madrid v nedeljo zvečer z 2:1 premagal Alaves, Jan Oblak je bil premagan šele v sodnikovem dodatku. Za konec kroga je v ponedeljek Villarreal s 3:2 zmagal v Graandi.

Jude Bellingham
Sportal Navijači Reala so si grizli nohte, zdaj si lahko oddahnejo
Aurelien Tchouameni si je na el clasicu zlomil kost v stopalu. Francoski reprezentant je sicer odigral vso tekmo, ker je čutil bolečine, pa je pozneje odšel na pregled. Iz Reala še niso sporočili, kako dolgo bo odsoten z igrišč.

Derbi v Barceloni, ki je potekal na Olimpijskem stadionu, saj na Camp Nouu potekajo gradbena dela, je ponudil dva različna obraza. Začel se je imenitno za gostitelje. Nemec Ilday Gündogan je svoj krstni nastop na el clasicu kronal z zadetkom že v šesti minuti. Izkoristil je nezbranost obrambne vrste Reala. Najprej je žogo izgubil Aurelien Tchouameni, nato pa si je napako privoščil še David Alaba, ki je žogo pred prodirajočim Nemcem izbil tako nespretno, da se je Gündogan znašel sam pred vratarjem Reala in ga z natančnim strelom tudi premagal.

Ilday Gündogan se je na svojem prvem el clasicu kmalu vpisal med strelce. | Foto: Reuters Ilday Gündogan se je na svojem prvem el clasicu kmalu vpisal med strelce. Foto: Reuters

V 16. minuti ni manjkalo dosti, pa bi Katalonci podvojili prednost. Žogo je izgubil Toni Kroos, odvzel mu jo je Gavi. Takrat je zadišalo tudi po prekršku mladega asa Barcelone, a je sodnik pokazal, naj se igra nadaljuje. V priložnosti za zadetek se je znašel Fermin Lopez, a nato na srečo gostov iz Madrida zatresel vratnico. Prvi polčas, v katerem niso gostje iz Madrida usmerili niti enega strela v okvir vrat, na zelenici pa so jim nogometaši Barcelone povzročali velike preglavice, se je tako končal z vodstvom branilcev naslova.

Katalonci so bolje vstopili tudi v drugi polčas, branilec Inigo Martinez je bil pred vrati gostov najvišji v skoku, a je nato njegov strel končal v vratnici. Tako je okvir vrat še drugič na tej tekmi rešil goste iz Madrida, pri katerih je Carlo Ancelotti iskal rešitev. Želel je predramiti moštvo in vrniti udarec Barceloni. 

20-letni Jude Bellingham je v svojem prvem nastopu na el clasicu dosegel evrogol za Real Madrid in izenačil na 1:1, nato pa še odločil zmagovalca. V tej sezoni je na 13 nastopih za Real dosegel kar 13 zadetkov. | Foto: Reuters 20-letni Jude Bellingham je v svojem prvem nastopu na el clasicu dosegel evrogol za Real Madrid in izenačil na 1:1, nato pa še odločil zmagovalca. V tej sezoni je na 13 nastopih za Real dosegel kar 13 zadetkov. Foto: Reuters

Ko je v 63. minuti vstopil v igro Luka Modrić, dve minute pred tem je po dolgem času pri Barceloni v igro vstopil Robert Lewandowski, je Real začel gostiteljem povzročati vse več težav. Kmalu je sledilo izenačenje. V 68. minuti je po pravcatem evrogolu, imenitnem strelu z razdalje, mrežo Barcelone zatresel Jude Bellingham. 20-letni Anglež je tako nadaljeval imeniten strelski niz v dresu Reala. To pa še ni bilo vse, kar je pripravil za "tekmo vseh tekem". 

Čeprav je Barcelona iskala pot do zmage, tako da je bilo nevarno tudi pred vrati Reala, je nadarjeni Otočan poskrbel za popoln preobrat. Nekdanji as Borussie Dortmund se je v drugi minuti sodnikovega podaljška znašel ob pravem trenutku na pravem mestu! Pred tem je skušal predložek v kazenski prostor Barcelone ustaviti Modrić, a se žoge dotaknil le do te mere, da jo je "lahkotno" podaljšal do Bellinghama.

Luka Modrić podajalec, Jude Bellingham strelec. Real je v sodnikovem podaljšku strl srca navijačem Barcelone. | Foto: Reuters Luka Modrić podajalec, Jude Bellingham strelec. Real je v sodnikovem podaljšku strl srca navijačem Barcelone. Foto: Reuters

Najboljši strelec španskega prvenstva, dosegel je že 10 zadetkov, je nato z bližine matiral nemočnega Marc-Andreja ter Stegna. Rezultat se ni več spreminjal, Real je premagal velikega tekmeca in se vrnil na prvo mesto. Barcelona zdaj za Ancelottijevo četo zaostaja štiri točke. 

Mick Jagger in Ronnie Wood, slovita člana Rolling Stones, sta si ogledala spektakel v Barceloni, na katerem so na veliko promovirali nov album britanske glasbene skupine. | Foto: Reuters Mick Jagger in Ronnie Wood, slovita člana Rolling Stones, sta si ogledala spektakel v Barceloni, na katerem so na veliko promovirali nov album britanske glasbene skupine. Foto: Reuters

Girona poskočila na vrh lestvice le za en dan

Edini zadetek za petkovo zmago Girone proti Celti je v 91. minuti dosegel Yangel Herrera. Girona je izjemno vstopila v novo sezono po enajstih krogih je pri devetih zmagah, enem remiju in le enem porazu tako da ima pred el clasicom z odigrano tekmo več tri točke prednosti pred Realom in štiri pred Barcelono.

Girona je vknjižila še deveto zmago v sezoni. | Foto: Guliverimage Girona je vknjižila še deveto zmago v sezoni. Foto: Guliverimage

Atletico Madrid, ekipa slovenskega vratarja Jana Oblaka, je zabeležil osmo zmago. Z 2:1, oba gola je dosegel v prvem polčasu, je premagal Alaves in na lestvici prehitel tretjeuvrščeno Barcelono. Tri točke pred njim sta Real in Girona, a ima Atletico tekmo manj. Barcelona za vodilnima zaostaja štiri točke. Osrednji igralec domače ekipe je bil Alvaro Morata, ki je dosegel drugi gol, pri prvem pa je podal Rodrigo Riquelmeju. Oblaka, ki je branil vso tekmo in prejel tudi rumeni karton, je v šesti minuti sodnikovega dodatka premagal Ander Guevara.

Jan Oblak
Sportal Veličastno! Oblaka povzdignili med največje legende.

Špansko prvenstvo, 11. krog:

Petek, 27. oktober:

Sobota, 28. oktober:

Nedelja, 29. oktober:

Ponedeljek, 30. oktober:

Lestvica:

Najboljši strelci:

10 – Bellingham (Real Madrid)
– Griezmann (Atletico)
– Oyarzabal (Real Sociedad), Morata (Atletico), Moreno (Villarreal)
5 – Dovbik (Girona), Joselu (Real Madrid), Kubo (Real Sociedad), Lewandowski (Barcelona), Mayoral (Getafe), Zaragoza (Granada), Duro (Valencia)

Ne spreglejte