Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 10. 2022,
22.55

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

Natisni članek

Radamel Falcao Robert Lewandowski Karim Benzema Real Madrid Atletico Madrid Barcelona Jan Oblak Jan Oblak La Liga špansko prvenstvo

Četrtek, 20. 10. 2022, 22.55

1 leto, 6 mesecev

ŠPANSKO PRVENSTVO, 10. KROG

Atletico brez Oblaka zapravil zmago, Lewandowski že pri 11 golih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93
Karim Benze,a Real Madrid | Dobitnik Zlate žoge se je veselil nove zmage Reala, prispeval je tudi gol k zmagi s 3:0 nad Elchejem. | Foto Reuters

Dobitnik Zlate žoge se je veselil nove zmage Reala, prispeval je tudi gol k zmagi s 3:0 nad Elchejem.

Foto: Reuters

Jan Oblak je zaradi zdravstvenih težav preskočil tekmo 10. kroga la lige med Atleticom in Rayom Vallecanom (1:1). Prvak Real je po sladki zmagi na el clasicu z novopečenim dobitnikom zlate žoge Karimom Benzemajem zaigral pri zadnjeuvrščenemu Elcheju in se z zmago (3:0) še utrdil na vrhu prvenstvene lestvice. Barcelono je opravila zahteven izpit proti Villarrealu (3:0).

zlata žoga 2022
Sportal Zlata žoga iz rok Francoza Francozu: najboljši je Karim Benzema

Špansko prvenstvo se lahko pohvali s kar štirimi dobitniki prestižnih priznanj na ponedeljkovem gala večeru v Parizu. Zlato žogo je prejel francoski zvezdnik Reala Karim Benzema, najboljši vratar je Belgijec Thibaut Courtois, za najboljšega napadalca je bil izbran Poljak Robert Lewandowski, ki je v prejšnji sezoni branil barve Bayerna, v tej pa že izstopa pri Barceloni, najboljši mladi nogometaš sezone pa je postal njegov soigralec Gavi, star komaj 18 let.

Oblak je v ponedeljek na lestvici za priznanje Lev Jašin, ki ga je prejel najboljši vratar v sezoni 2021/22, to je postal Belgijec Thibaut Courtois (Real), osvojil osmo mesto. | Foto: Reuters Oblak je v ponedeljek na lestvici za priznanje Lev Jašin, ki ga je prejel najboljši vratar v sezoni 2021/22, to je postal Belgijec Thibaut Courtois (Real), osvojil osmo mesto. Foto: Reuters Vodilni Real, ki v tej sezoni tako v la ligi kot tudi ligi prvakov sploh še ni izgubil, je v sredo zabeležil še eno zmago, tokrat na gostovanju pri zadnjeuvrščenem Elcheju. Ta v tej sezoni sploh še ni zmagal, na desetih srečanjih je osvojil le tri točke. Tako se obeta spopad najslabše in najboljše ekipe v tej sezoni.

Courtois se še ni vrnil med vratnici Madridčanov, zato pa je nov gol, že peti v tej sezoni španskega prvenstva dosegel Benzema.

Barcelona Realu sledi s tremi točkami zaostanka. V tem krogu je s 3:0 premagala Villerreal. Posel je oddelala že v prvem polčasu, ko je najprej dvakrat zadel Robert Lewandowski, nato še Ansu Fati. Poljski napadalec je z 10. in 11. golov v sezoni samo še potrdil prvo mesto na lestvici strelcev.

Katalonci so tako vsaj delno pozabili na spodrsljaj na nedeljskem el clasicu in misli že usmerili v peklenski razpored, ki jih čaka v naslednjih dneh. V nedeljo bodo gostili Athletic Bilbao, nato na Nou Camp prihaja Bayern München, 29. oktobra bodo gostovali v Valencii.

Robert Lewandowski je Villarrealu zabil dva gola. | Foto: Reuters Robert Lewandowski je Villarrealu zabil dva gola. Foto: Reuters

Atletico zaostaja že osem točk

Četrtouvrščeni Atletico, ki za vodilnim Realom zdaj zaostaja osem točk, bi z zmago proti Rayo Vallecanu na lestvici ujel Barcelono. A mu brez Jana Oblaka ni uspelo (1:1). Škofjeločan je na zadnji tekmi v Bilbau po trku z nogometašem Athletica Alexom Berenguerjem staknil poškodbo desne rame, pri padcu na tla pa imel tudi blažji pretres možganov. Tako je moral zelenico zapustiti v 69. minuti, po srečanju pa je sporočil, da se dogajanja ob padcu sploh ne spominja.

Za remi je v sodnikovem dodatku (92. minuta) iz najstrožje kazni zadel Radamel Falcao. Nekdanji zvezdnik kolumbijske reprezentance je pred desetletjem izvrstno igral tudi za Atletico, pozneje vrsto let še za Monaco. Danes ima 36 let.

Real Madrid Barcelona Karim Benzema
Sportal Real v 90. minuti z bele točke potrdil premoč na el clasicu

Grbić zelo spoštuje Slovenca

Ivo Grbić je na zadnji tekmi zamenjal poškodovanega Jana Oblaka. | Foto: Reuters Ivo Grbić je na zadnji tekmi zamenjal poškodovanega Jana Oblaka. Foto: Reuters V zadnjih dneh Oblak ni treniral. Atletico tako ni računal na oba igralca, ki sicer nosita kapetanski trak, saj je poškodovan tudi Koke. V vratih Atletica je proti Rayo Vallecanu stal občasni hrvaški reprezentant Ivo Grbić. Je nekdanji čuvaj mreže splitskega Hajduka, zagrebške Lokomotive, v prejšnji sezoni pa tudi francoskega Lilla, kjer je nabiral prepotrebne minute in izkušnje, saj v Madridu ni mogel resneje konkurirati Oblaku.

V javnosti je večkrat izpostavil, da je hvaležen Oblaku za vso pomoč in napotke, ki mu jih zagotavlja v karieri. Že ob nastopu v Bilbau je osrečil navijače Atletica s kar nekaj uspešnimi obrambami, s pomočjo katerih je Atletico zadržal prednost (1:0) in zmagal na vročem gostovanju v Baskiji.

Špansko prvenstvo, 10. krog:

Torek, 18. oktober:
Sevilla : Valencia 1:1 (0:1)
Getafe : Athletic Bilbao 2:2 (1:1)
Atletico Madrid : Rayo Vallecano 1:1 (1:0)
Jan Oblak (Atletico) zaradi poškodbe ni bil v postavi.

Sreda, 19. oktober:
Cadiz : Betis 0:0
Valladolid : Celta Vigo 4:1 (1:1)
Real Sociedad : Mallorca 1:0 (1:0)
Elche : Real Madrid 0:3 (0:1)

Četrtek, 20. oktober:
Almeria : Girona 3:2 (3:0)
Osasuna : Espanyol 1:0 (0:0)
Barcelona : Villarreal 3:0 (3:0)

Lestvica strelcev:

11 - Lewandowski (Barcelona),
7 - Iglesias (Betis), Joselu (Espanyol), 
6 - Aspas (Celta Vigo),
5 - Mendez (Real Sociedad), Vinicius Jr. (Real Madrid), Morata (Atletico Madrid), Valverde (Real Madrid), Benzema (Real Madrid),
4 - Muriqui (Mallorca), Rodrygo (Real Madrid), Williams (Athletic), Leon (Valladolid), 

Ne spreglejte