Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
17. 6. 2012,
18.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Hrvaška Španija

Nedelja, 17. 6. 2012, 18.05

8 let

Španija osrečila Italijo, Bilić odhaja s porazom

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Španski nogometaši so upravičili vlogo favorita proti Hrvaški, do zmage pa prišli težje, kot so pričakovali. Hrvaška lahko žaluje za priložnostjo Ivana Rakitića, na roko ji ni šla tudi zmaga Italije.

Španija, branilka evropskega naslova, je v srečanje s Hrvaško vstopila skrajno resno in odgovorno. Ni želela ponoviti napake lahkomiselne Rusije, ki je odšla domov navkljub vlogi favorita v skupini A in podobnim zalogajem (štiri točke) iz uvodnih dveh srečanj. O remiju 2:2, ki bi ustrezal obema tekmecema in pahnil v žalost Italijo, ni hotela niti razmišljati. Odločila se je za napadalno postavo, v kateri ni bilo prostora za Cesca Fabregasa, drugič zapored na tem prvenstvu pa je od prve minute začel Fernando Torres. V Gdansku je na tem Euru že nastopil, a se v zaključku srečanja z Italijo ni proslavil. Kako se bo tokrat? Hrvaška se je odločila, da bo skušala španski ritem v zvezni vrsti razbiti s postavitvijo 4-2-3-1, v konici napada pa je vztrajal najboljši strelec prvenstva (poleg Maria Gomeza in Alana Dzagojeva) Mario Mandžukić. Na desnem boku se je med branilci znašel Domagoj Vida in tako debitiral na evropskem prvenstvu, za razliko od udarne enajsterice na tekmi z Italijo pa je od prve minute začel še Danijel Pranjić. ''Drugi'' napadalec Nikica Jelavić, pred dnevi je imel nekaj težav z virozo, je skupaj z Ivanom Perišićem čakal na priložnost na klopi.

Španci na krilih Silve bolj nevarni

Poleg srečanja v Gdansku je v ''finalnem dejanju'' skupine C potekal še tisti v Poznanu med Italijo in Irsko. Španija in Hrvaška sta potihoma navijali za Irsko, saj bi se lahko z njeno točko ali tremi v četrtfinale prebili tudi v primeru morebitnega poraza. Hrvaška se je v uvodnih minutah dobro upirala španskim velemojstrom, ki so za to, da so udejanjili pritisk, potrebovali vsaj 15 minut. Vmes je bilo najbolj ''vroče'' za golom Ikerja Casillasa, kjer je med hrvaškimi navijači gorela bakla, zaradi dima pa je sodnik na kratko prekinil tekmo. Svoje bosta seveda povedala Disciplinska komisija Uefe in njen predsednik Michel Platini, preostali gledalci v Gdansku so se že izrazili z glasnimi žvižgi. Španija obroča pred kazenskim prostorom ni pletla tako učinkovito kot na tekmi z Irsko, saj so naleteli na bistveno bolj zahtevnega in tehnično sposobnega tekmeca, so pa nekajkrat preizkusili zbranost Stipeta Pletikose. Iniesta je po lepi, tipično ''španski'' podaji v prostor, je streljal preslabo, Torres ga je poskušal presenetiti z mrtvega kota z ostrim strelom pod noge, z razdalje pa sta ''zagrmela'' tudi strela osrednjih branilcev, Sergia Ramosa in Gerarda Piqueja, a sta zgrešila cilj.

Cassanov zadetek prebudil Hrvaško

Hrvaška ni imela časa, da bi resneje razmišljala o napadu. Posest žoge je bila takrat 23:77 v korist svetovnih in evropskih prvakov. Nekajkrat se ji je odprla priložnost, da bi v kakšnem izmed protinapadu lahko prišla hitro pred španska vrata, takrat je blestel predvsem natančni in preudarni Luka Modrić, a je Pranjićev neizrazit udarec za Casillasa predstavljal lahek plen. V 26. minuti je poizkušal še Mandžukić, a je s težkega položaja poslal ''žogo pod oblake''. Minuto kasneje je najboljši strelec ''ognjenih'' po dvoboju z Ramosem, ki ni bil najbolj nežen z njegovim gležnjem in je dišalo po kazenskem udarcu, nemočno dvigal roke. Sodnik se ni odločil za 11-metrovko. Do konca polčasa bi se lahko kaj več izcimilo še iz strela Silve (najboljšega Španca v prvem polčasu), ki pa se je ob nepravem času spotaknil, tako da je Pletikosa brez težav ujel žogo. Za več vedrine in tveganja v hrvaških vrstah je poskrbela novica, da je Antonio Cassano v Poznanu povedel Italijo v vodstvo. Če bi obveljalo pri teh rezultatih, bi se v četrtfinale uvrstili Španija in Italija, Hrvaška pa obrisala pod nosem. A na voljo ni imela dovolj napadalcev oziroma strnjene igre v zvezni vrsti, da bi resneje zapretila ''rdeči furiji'', ki je tokrat nastopala v modri opremi. Španci so mirno zadrževali žogo. Igrali so točno toliko, kot je potrebno, da so brez težav zadržali remi, ki jih zanesljivo pelje v četrtfinale, pri tem pa dobro kljubovali vsem hrvaškim poizkusom o naletih. Casillas je bil v prvem polčasu praktično brez dela, a je potrebno priznati, da se tudi njegov stanovski kolega med hrvaškima vratnicama ni namučil. Vsaj toliko, kot se je napovedovalo pred srečanjem.

Rakitić zapravil priložnost za četrtfinale

V drugem polčasu se je Hrvaška na španske napade odzvala bolj pogumno, v 59. minuti pa si priigrala najlepšo priložnost na tekmi. Položaj, v katerega ga je po hitrem prodoru potisnil razigrani Modrić, bo še dolgo pomnil Ivan Rakitić. Z leve strani se mu je nasmihal prazen gol, a je z močnim strelom z glavo ustrelil prav v smer španskega kapetana. Slednji se je namučil in pokazal mojstrstvo, Španijo pa obdržal na nogah, saj bi se ob hrvaškem vodstvu znašla v nelagodnem položaju, daleč od četrtfinala. Na tribunah je še naprej gorelo. Zanimivo je, da se je v 52. minuti prižgani bakli med hrvaškimi navijači pridružila še ena na drugi strani štadiona. Med privrženci Španije. A nobena izmed teh ni končala v igrišču, tako da se je igra nadaljevala. V 60. minuti je odšel iz igre Torres, Španija pa je ponovno izbrala pot, da se bo predstavila brez klasičnega napadalca. Vstopil je Jesus Navas. Kot da bi del Bosque slutil, da bo imel ta večer srečno roko pri izbiri ''aduta'' …

Navas izkoristil luknjo v hrvaškem zidu

Španci so nekajkrat še zapretili, a je bil vladar hrvaškega kazenskega prostora Gordon Schildenfeld. Branilec Eintrachta, po njegovih žilah se pretaka tudi slovenski kri, je odlično igral in znal razvozlati vse španske uganke. Ko sta v igro vstopila še Jelavić in Perišić, je zaigrala Hrvaška, ki se je zoperstavila že Irski in Italiji. Rezultat v Poznanu ji ni šel na roko, na vsak način je potrebovala zadetek. Za zmago ali pa vsaj ''zasilno rešitev'', remi z 1:1. V 80. minuti so Španci po ponesrečenem hrvaškem napadu krenili v odločen protinapad. Proti trem Hrvatom se je zvalilo pet Špancev, a je nevarnost v zadnjem trenutku s pogumnim posredovanjem rešil kapetan Darijo Srna. Pletikoso sta namučila še Iniesta in Navas, vmes je še eno 11-metrovko po ''padcu'' Ćorluke zahtevala hrvaška klop (na kriterij nemškega sodnika ni bila zadovoljna, o čemer pričajo tudi številni rumeni kartoni), nato pa je Španija po svojem značilnem receptu le prebila hrvaški ''zdesetkani'' zid. Izkoristila je tvegano postavitev Bilićeve čete, ki so jo prelisičili Fabregas, Xavi, Iniesta, nato pa še strelec Navas. Hrvaški branilci so obstali, saj so bili prepričani, da sta tako Iniesta kot Navas v nedovoljenem položaju, a linijski sodnik ni dvignil zastavice.

Španci so si oddahnili. Četrtfinale je bilo zagotovljeno. Če bi Hrvati rezultat izenačili, bi Italijani navkljub zmagi z 2:0 nad Irsko izpadli, a se to ni zgodilo. Čeprav se je Hrvatom ob zadnjem napadu priključil tudi vratar Pletikosa. Španija je zasluženo zmagala, imela je več priložnosti. V Poznanu so se lahko veselili Italijani, ki so dvoboj končali nekaj minut poprej in nato sredi zelenice čakali potrditev, Bilić pa se od hrvaške klopi poslavlja s porazom. Sploh prvim porazom Hrvaške na evropskih prvenstvih po letu 2004.

Ne spreglejte